SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudatos gyermekvállalás

Családcentrum Alapítvány [cikkei] - 2015-11-24
Mai rohanó és egyben fejlett világunkban mikor igyekszünk mindent megtervezni, beosztani az időnket, felvetődik a kérdés, vajon hogyan viszonyulunk a gyermekvállalás kérdéséhez, illetve a gyermekneveléshez? Ebben is igyekszünk tudatosak lenni, vagy a gyermekekkel kapcsolatosan hagyjuk, hogy az érzelmeink vezéreljenek, irányítsanak minket? Vagy csatlakozunk a "gyermeket nem vállalók" táborához?
Tudatos gyermekvállalás

Nagy kérdés főként a nőknél, hogy a karriert vagy a családot választják, illetőleg megpróbálják összeegyeztetni mindkettőt, melyhez elengedhetetlen azonban egy támogató társ, akivel együtt erősítik, támogatják egymást, s családjukat.
 

Mit jelent a tudatos gyermekvállalás?

 

  • Tudatosan megtervezzük születendő gyermekünk születési idejét,
  • ezzel párhuzamosan a leendő édesanya tudatosan felkészíti testét a gyermek befogadására, a várandósságra, s a szülésre. Általános kivizsgáláson vesz részt. Már a tervezett fogantatás időpontja előtt 3 hónappal elkezdi a „terhességi vitamin” szedését. Tudatosan egészségesen étkezik. Kiemelt gondot fordít a saját és leendő gyermeke lelki egészségére, békéjére pl.: jógázik. Babazenét hallgatnak rendszeresen. Ügyel arra, hogy megőrizze testi erejét, felkészül a szülés fizikai igénybevételére pl.: a várandósság 12. hetétől terhestornára, kismamatornára jár. Ha minden rendben van a várandóssága idején, akkor igyekszik minél több időt a friss levegőn tölteni, sokat sétál, gyalogol, biztosítva ezzel gyermeke számára is a „szükséges mozgásos tapasztalatszerzést”, mely létfontosságú és megelőző jelleggel is hat az idegrendszeri kapcsolatok kiépülésekor. Ha veszélyeztetett terhes az édesanya, akkor utóbbi nem teljesíthető, mert az édesanya kényszer ágynyugalomra van ítélve, de megnyugtató számára, hogy a szülés után is pótolhatóak a kimaradt mozgásos tevékenységek.
  • Tudatosan begyűjt minden információt a szüléssel kapcsolatosan pl.: szülésfelkészítőre jár. Ha már eldöntötte, melyik kórházban szeretne szülni, kér időpontot, hogy látogatást tegyen a szülőszobán, s választott orvosával beszélgetnek a szülés körülményeiről, kiemelten arról, hogyan tudják gyermekével közösen egymást segíteni a szülés során. )
  • párjával tudatosan részt vesznek pl.: csecsemő-és kisgyermekgondozási tanfolyamon, babamasszázs tanfolyamon stb.
  • Munkáltatójával megtervezi visszatérését a munka világába,
  • begyűjti a szüléssel, kisgyermekgondozással kapcsolatos könyveket, melyeket elolvasva, ha kérdései támadnak, megbeszéli védőnőjével illetve az ismerős kismamákkal,
  • ha szeretné tudni születendő gyermeke nemét, miután megtudta, különösen figyel arra, hogy optimális legyen a közöttük létrejövő kapcsolat pl.: becézgeti őt, a saját hasát simogatva kialakítja és fenntartja a közöttük kialakuló tapintásos kapcsolatot,
  • a gyermek megszületése után párjával mindketten türelmesek, megértőek, elfogadóak egymással, s babájukkal,
  • igyekeznek kialakítani „kis családjuk”új érték- és normarendszerét, szabályait, melyet betartanak mindketten, s igyekeznek következetesek lenni gyermekükkel. 

Fotó: photostock/FreeDigitalPhotos.net
 

Családcentrum Alapítvány


Családcentrum Alapítvány
Több, családokat érintő szakterület

Elérhetőségek:
Cím: Családcentrum Alapítvány
1148, Budapest, Kaffka Margit utca 1/C
Telefon: 06-30/851-39-49
Honlap: http://www.csaladcentrum.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja