SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mit csinál a mártír anya, amikor a gyerekének párja lesz? Hát elüldözi!

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-10-28
Mártír anya: aki feladta az egész életét, karrierjét, fiatalságát a gyerekeiért, neki soha nem segít senki, mindent ő csinál ebben a házban, ha valaki segít, akkor az rosszul csinálja és jobban tenné, ha nem is segítene, mert csak elrontja... Ismerős? Nos, szegény mártír anyáknak a gyerekük felnőtté válásával egyre kevesebb panaszkodnivalójuk akad, és vészesen közeleg az a veszedelmes idő, amikor már nem is lesz kinek panaszkodni, csemetéjük ugyanis úgy tűnik, hogy lassan elhagyni készül a családi fészket. Egyértelmű, hogy mártíranyu ezt nem engedheti, de hogyan akadályozhatja meg? Úgy tűnik, erre is van egy jól kifejlesztett, talán már ősidők óta működő módszere, a technika fejlődésével pedig még hatásosabban tudja alkalmazni ezt.
Mit csinál a mártír anya, amikor a gyerekének párja lesz? Hát elüldözi!

Mi lehet rosszabb egy mártír anyánál? Egy mártír anya, akinek szerelmes a gyereke!

A mártír anyával „megáldott” családokban a legnagyobb csetepaté mindig akkor következik be, amikor a csemete szerelmes lesz, főleg, ha a gyermek történetesen fiú. Ilyenkor anyuka kétségbeesik, hiszen az ő egyetlen fiacskáját, akit eddig éveken át türelmesen építgetett lelki terrorral teljesen sakkban tartott, elrabolni készül egy mihaszna kis fruska, ezt pedig egyetlen tisztességes mártír anya sem engedheti.

Miért is nem? Mert amíg a gyermek egyedül van, könnyű a szülői házban tartani, hiszen kényelmes, hogy mindent megcsinálnak helyette, mártíranyu pedig kedvére panaszkodhat, hiszen mindent ő csinál a házban, és mindig van, akire rázúdíthatja szemrehányás-áradatát. Azonban ha van egy társ, akire támaszkodhat a csemete, ne adj’ Isten a szemét is fel meri nyitni anyja viselkedését illetően, esetleg önállósodni akar és külön költözni, nem marad, akit hibáztatni lehetne az életéért.

Mit tesz hát ilyenkor? Minden eszközt megragad, hogy elüldözze a gyermek választottját. A bűntudatkeltés természetesen most is az elsődleges eszköz: méhe gyümölcse akárhányszor közös programot szervezne a szerelmével, legyen az tinik esetében egy fagyizás vagy felnőttek esetében ne adj’ Isten egy együtt töltött éjszaka, ő pontosan arra az időpontra szervez egy halaszthatatlan családi programot, aminek a kihagyása felér egy anyagyilkossággal, tisztességes gyermek pedig nem hagyhatja így cserben a nőt, aki ezer áldozat árán felnevelte.

Amikor a gyermek a sokadik alkalom után kezd rájönni a turpisságra és mégis kihagyná az anyuka által szentnek minősített családi programot, nem szégyell keményebb eszközökhöz folyamodni, akár rosszullétet színlelni sem: hirtelen mellkasi fájdalom kezdi gyötörni, ájulás kerülgeti, kapkodja a levegőt, akár össze is esik, azonban sosem akar orvost hívni; gyermeke jelenléte (és otthon maradása) mindig meggyógyítja a rejtélyes betegséget. Kemény sortűzzel ostromolja ilyenkor gyermeke lelkiismeretét, amiért képes volt otthagyni őt, aki felnevelte, etette, gondozta egy csitriért, akit alig ismer és amúgy sem való hozzá; hát megérte ez, rosszullétet okozni az édesanyjának? Hiszen ki tudja, meddig lehetnek együtt, bármikor elviheti egy szívroham, és akkor majd élete végéig bánhatja, hogy nem töltött vele elég időt!

Különben is, micsoda tiszteletlenség ez vele szemben, hiszen amikor ő fiatal volt, annyira tisztelte az anyját, hogy mindenhova a tenyerén hordozta, sosem szólt neki vissza, kérnie sem kellett semmit, hiszen egyenesen olvasott a gondolataiban és már akkor megtette, amit az édesanyja akart, mielőtt az egy szót is kiejtett volna a száján.

A mártír anya addig folytatja tevékenységét, amíg a kapcsolatnak vége nem szakad, ez pedig előbb-utóbb megtörténik, hiszen a gyermek lelkiismeretét folyamatos bűntudat mardossa, párja pedig előbb-utóbb beleun a folyamatosan lemondott programokba és a kevés együtt töltött időbe. Vannak azonban fiatalok, akiket nem ennyire könnyű megtörni: lehetséges, hogy túl nagy a szerelem, vagy túl fafejű az ifjú pár, esetleg a gyermek elkezdett átlátni anyja ármánykodásain. Mit tehet ilyenkor szegény mártíranyu? Kénytelen a közösség segítségét kérni.
 

A Facebook ereje, avagy hogyan szégyenítsük meg nyilvánosan a gyereket úgy, hogy a kétszázadik nagynénitől is kapjon egy kis dorgálást?

A technika fejlődésével a mártír anyák is leleményesebbek lettek, ők is megtalálták azt a helyet, ahol minden ismerősükkel és családtagjukkal akár egyszerre tudnak kommunikálni, sőt, azt is tudtukra adhatják, milyen haszontalan ez a kölyök.

Rendszerint finoman indítanak, megosztják különböző idézetes oldalak passzív-agresszív idézeteit, mint például „Ne bízz senkiben, mert a végén még a hozzád legközelebb állók is átvernek!”, vagy „Az őszinteséghez bátorság kell, hazudni bárki tud.” Ezekhez a bölcsességekhez oda kell írniuk egy-egy mondatot, ami az ismerősök számára jelzi, hogy mekkora fájdalmat élnek át éppen, így az idézetek megosztásakor odaszúrják, hogy „Hmm, milyen igaz! Sajnos!”, vagy „Vegye magára, aki akarja!”

Az ismerősök, rokonok persze megrohamozzák őket a kommentekben: Mi a baj, Mari?? Kiről beszélsz? Mi történt? Ezekre a hozzászólásokra két lehetséges válasz van: az első, amikor Mari visszaírja, hogy „Semmi, Julikám, írjál üzenetet és elmondom!”, így történik, hogy elmondja Julikának, Mártinak, Bélának és az összes közeli ismerősnek, milyen csúnyán viselkedik vele a gyermeke, akik majd szépen megdorgálják a haszontalant, amiért nem tiszteli az anyját.

A második lehetséges válasz, amikor anyuka nem szégyelli a világ elé tárni gyermeke bűneit, így egy passzív-agresszív válaszban tudatja mindenkivel: „Semmi, Julikám, csak tudod, nagyon rosszul esik, amikor rájössz, hogy hiába áldoztál fel mindent a gyerekedért, soha nem fogja meghálálni, mert nem számítasz neki.”

Ilyenkor természetesen teljesen beég a gyerek, hiszen az édesanyja hozzászólását tuti, hogy valamelyik haver is felfedezi, és ki tudja, meddig fogják vele piszkálni. A rokonok és a haverok piszkálásának hatására valószínűleg sosem mer majd hasonló szégyenletes bűnt elkövetni, ha pedig mégis, jöhet a következő fázis. Ekkor anyuka már nem hivatkozik mások szavaira, saját posztot ír.

Éppen a minap futottam bele egy ilyen posztba, ha nem látom a saját szememmel, nem is hiszem. Volt benne minden: kezdésnek a saját gyerekkora emlegetése, amikor az anyja akárhogy piszkálta, soha de soha nem szólt neki vissza, bezzeg ezek a mai fiatalok annyira bunkók, hogy képesek a saját anyjukra csúnyát mondani. Ilyen erős indítás után hirtelen áttért gyermeke szerelmi életére: amikor jön a szerelem, akkor az anyuka rögtön ellenséggé válik, aki mindenkit el akar marni a gyerek mellől, pedig ő csak a jót akarja neki, hiszen egyetlen szülő sem akar a gyerekének rosszat, csak ő ezt nem fogja fel! A poszt zárása egészen drámai volt: „Nagyon rosszul esik, ha rájössz, hogy a gyerekednek már nem jelentesz semmit! Ma rájöttem én is!”

A hatás nem maradt el: repkedtek a sírós reakciók és az „Igazad van!” kommentek, szegény gyerek pedig most körülbelül két hétig nem fog kilépni otthonról.
 

Mit érsz el azzal, ha mindenkit elüldözöl?

Félreértés ne essék, nem ötleteket akarok adni szerencsétlen gyerekek befolyásolására, sőt, remélem, hogy aki eddig így viselkedett, magára ismer és rájön, miért szörnyű ez a viselkedés. Ha valaki mégsem látna ebben semmi problémát, akkor nézzük meg, hova vezethet ez a viselkedés?

Bár a gyermeket egy ideig biztosan meg lehet vezetni azzal, hogy folyamatosan választás elé állítod, bármilyen hihetetlen is, de eljön majd az az idő, amikor nem téged fog választani. Nem azért, mert nem szeret, csupán azért, mert rájön, mennyire nevetséges és etikátlan, amit csinálsz, valamint úgy fogja gondolni, hogy az az anya, aki őszintén szereti a gyermekét, nem akarná, hogy választania kelljen az anyja és a szerelme között.

Persze neked erre is megvannak az indokaid: nem hozzá való a választottja, nem elég szép, nem elég okos, nem tud megfelelően viselkedni és Nobel-díjat sem nyert még semmiért. Amit az örökös kifogásokkal elérhetsz, az az, hogy a gyereked valóban olyat választ, akit a rémálmaidban sem szeretnél látni, hiszen minél jobban tiltasz valamit, annál jobban szeretne majd az agyadra menni.

Hosszútávon teljesen eltaszítod magadtól a gyerekedet, lehet, hogy egy idő után be sem fogja mutatni az aktuális barátját/barátnőjét, titkolózni fog, nem mondja meg, hova megy, felnőttként pedig egyszer csak se szó, se beszéd elköltözik és lehet, hogy egy olyan kapcsolatba veti magát, ami valóban nem feltétlenül jó neki - csak azért, hogy szabaduljon tőled és az örökös tiltásodtól. Nagyon sok olyan embert ismerek, aki csak azért költözött össze valakivel, hogy szabaduljon a szülői házból, később pedig megbánta, mivel a kapcsolat mentálisan és anyagilag is megviselte őt. Az is gyakori, hogy fiatalok azért maradnak benne egy mérgező kapcsolatban, hogy ne kelljen visszamenniük a szülői házba, mert édesanyjukat nehezebb elviselni, mint a párjukat.

Valóban ilyen jövőt szeretnél a gyerekednek? Ha nem kapja meg tőled az érzelmi biztonságot, ha nem érzi azt, hogy őszinte lehet veled és valóban jót akarsz neki, bizony, éppen az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél: nem a gyereked párját üldözöd el, hanem a saját gyerekedet.

Olvasd el ezt is: Ne legyél mártír anya!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
A szerkesztő ajánlja