SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 jel, ami arra utal, hogy az ex-partnered ellened neveli a gyerekedet

Jánosi Valéria [cikkei] - 2020-06-22
Kevés annál elkeserítőbb helyzet létezik az életben, mint amikor elvált szülőként azt tapasztalod, hogy imádott gyermeked egyre inkább elfordul tőled annak ellenére, hogy semmiféle igazán durva dolgot nem tettél ellene. A jelenség mögött a legtöbb esetben az ex-partner ármánykodása rejlik.
8 jel, ami arra utal, hogy az ex-partnered ellened neveli a gyerekedet

A cikksorozat első része: Ne szidd az apját/anyját, mert súlyos károkat okozol a gyerekednek!
 

A legtöbb elvált szülő először teljesen értetlenül és kétségbeesve figyeli, hogyan távolodik el tőle a gyereke. Persze sejti, tudja, hogy az ex-partnere az, aki róla szóló mérgező történetekkel, rágalmakkal traktálja a gyereket, mégsem tud tenni semmi igazán hatékonyat azért, hogy útját állja a negatív folyamatnak. Az ex-partner mindent tagad: ő ugyan nem áskálódik, a gyerek pedig szintén azt állítja, hogy a rólad szóló negatív véleménye a saját tapasztalatain alapszik, és nem szívesen találkozik veled.


Ezt teszi az ex-partnered

Ahhoz, hogy a gyermeked, akivel korábban szoros és szertő kapcsolatot ápoltál, elforduljon tőled, legtöbbször semmi rosszat nem kell tenned. Bőven elég, ha az expartnered tevékenykedik a háttérben, és lojalitás-konfliktust gerjeszt a gyermekedben. Például úgy, hogy a személyiséged minden aspektusában hibát talál, az irántad való megvetését mindenféle formában a gyerek tudomására hozza. Életed minden mozzanatát kritizálja, elítéli. Vagy folyamatosan megzavarja a gyerekeddel való kapcsolattartásodat. Hívásaidat, üzeneteidet blokkolja, megválaszolatlanul hagyja, folyamatosan kapcsolatban van a gyerekkel akkor is, amikor az éppen nálad van.

Megpróbál a gyereked szívéből, emlékeiből kitörölni téged. Bemeséli neki, hogy te rossz szülő vagy, már kisebb korában sem törődtél vele, és esetleg igyekszik téged az új partnerével behelyettesíteni. Van, aki ennél is tovább megy: arra utasítja a gyereket, hogy bizonyos dolgokat titkoljon el előtted, de miután veled volt, apró részletességgel kikérdezi arról, hogy mire mennyit költesz, kivel vagy kapcsolatban. Előfordulhat az is, hogy folyamatosan kritizálja a gyerek előtt a nevelési stílusodat, a nálatok bevett házirendet, és megtalálja a módját, hogy „kimenekítse” a gyereket az általad felállított szabályok, következmények és büntetések alól.

Az a legnehezebb az egészben, hogy amikor emiatt számon kéred a partneredet, ő azt mondja, hogy a gyereke érdekeit tartja szem előtt, őt akarja megvédeni az általad okozott káros hatásoktól. A gyereknek pedig jogában áll tudni – szerinte -, hogy milyen rossz szülő vagy.

Sokan ennél rafináltabban, árnyaltabban csinálják, és te csak azt érzékeled, hogy a gyereked folyamatosan távolodik tőled, és nem is érted, hogy mi történik. A jó hír az, hogy a szülői elidegenítés kialakításához hosszú idő aknamunkája szükséges, ezért érdemes már az első jeleknél észbe kapni. Ha az alábbi jelenségekből többet is tapasztalsz, érdemes résen lenned.


1. Rágalomhadjárat

Az első jel, hogy a gyereked – számodra teljesen érthetetlenül – negatívan viselkedik veled szemben. A kisebb hibáidat óriásira nagyítja, és úgy reagál rájuk, mintha teljesen gonosz lennél. Felhánytorgat neked olyan eseteket, amikor te állítólag cserben hagytad őt. A rágalomhadjárat általában arroganciával, kíméletlenséggel, provokatív viselkedéssel jár. A gyereked akár azzal is vádolhat, hogy durván és bántalmazóan léptél fel vele szemben, és teszi mindezt provokatív szemtelenséggel, ami azt jelzi, hogy egyáltalán nem fél a te bántalmazói magatartásodtól.

Muszáj leszögezni, hogy ez a fajta viselkedés a valóban bántalmazott gyerekekre egyáltalán nem jellemző! A bántalmazott gyerekek provokáció helyett mindent elkövetnek, hogy a szüleik kedvére tegyenek, és ezáltal elkerüljék a bántást. Nagyon-nagyon ritkán vagy egyáltalán nem beszélnek arról, hogy őket bántják a szüleik, mert úgy vélik, hogy ezzel magukat tüntetnék fel rossz színben, hiszen az ő fejükben az él, hogy a szüleik azért verik őket, mert rosszat csináltak, az egész lényük rossz.

Ezzel szemben, amikor az expartnered ellened neveli a gyerekedet, a csemetédnek mintha egyenesen örömet okozna, hogy elmondhassa a világnak, milyen rettenetes szülő vagy. Fűnek-fának ezt fogja mesélni!


2. Az elutasításodra felhozott gyatra vagy abszurd magyarázatok

Ha megkérdezed a gyerekedet, hogy miért haragszik rád, akkor a magyarázata nem lesz arányban az általa tanúsított ellenségességgel, sőt, néha teljesen képtelen ötletekkel áll elő. Ilyeneket fog mondani: „Nem érzem jól magam nálad.”, „Mocskos a lakásod”, „Mert pocsékul öltözöl”. Vagy megtagadja a választ: „Már ezerszer elmondtam, hogy mi a bajom veled, és semmi kedvem újra elismételni”. Olyan az egész, mintha a gyereked csak arra várna, hogy történjen valami, és ő végre elfordulhasson tőled.


3. Teljesen hiányzik belőle az ambivalens látásmód képessége

A gyerekek általában vegyes érzelmekkel viseltetnek a számukra kedves emberek irányába. Ha azonban a csemetédet lojalitás-konfliktus emészti, előfordulhat, hogy a volt partnered irányába minden ambivalenciája megszűnik, és szélsőségesen idealizált képet alakít ki róla, míg benned csak a rosszat látja. Még akkor is ezt teszi, ha az expartnerednek igen látványos hibái vannak, akár gondatlanul viselkedik vele szemben. Akármit is tesz ez a szülő, a gyerek jónak látja majd őt. Téged pedig gonosznak.


4. Az „önállóan gondolkodó” gyermek

Ha a gyermeked lojalitás-konfliktusba került, újra meg újra azt bizonygatja előtted, hogy a feléd irányuló negatív érzelmei és gondolatai teljes mértékben a sajátjai, és az expartnered egyáltalán nincs rá befolyással. Csakhogy amikor valamit ilyen hevesen kell bizonygatni, akkor nem belső meggyőződésről van szó, hanem saját magát is meg kell erről győznie. Az is elő szokott fordulni, hogy a gyerek már előre védelmezi a másik szülőjét, és utána fogalmaz meg veled szemben valamilyen kritikát. „Anyu, szeretnék mondani neked valamit, ami az én saját véleményem, úgyhogy ne vádold miatta aput!”. Ezután pedig elmondja azokat a vádakat, amelyeket esetleg már korábban elégszer hallottál az expartneredtől.


5. Az elutasításod miatti bűntudat hiánya

Amikor az expartnered ellened neveli a gyermekedet, ezzel felhatalmazást ad neki arra, hogy összetörje a szívedet a hideg, elutasító viselkedésével. A gyerek teljesen jogosnak érzi, hogy elutasít téged, vagy nem akar veled találkozni, és emiatt még bűntudata sincs. Feltűnően hiányozhat belőle az ajándékaid, szívességeid vagy érzelmeid miatti hála is. Lehet, hogy megpróbál mindent megkapni tőled, amit csak tud, mert azt hallotta a másik szülőjétől, hogy te ezzel tartozol neki, és cserébe nem érdemelsz semmiféle tiszteletet, hálát, mert annyira hitvány személy vagy.


6. Tudatosan a másik szülőt támogatja a vitáitokban

A szülőtársak gyakran keverednek vitába a válás után is a gyerek nevelését, láthatását érintő kérdésekben. Nagyon látványos, hogy a gyermeked pontosan tud a kettőtök közötti vitákról – még akkor is, ha nem volt jelen, vagy te soha nem meséltél neki erről. A csemetéd ezekben a helyzetekben az expartnered pártját fogja, az ő szavait ismétli, még akkor is, ha esetleg olyan kicsi, hogy nem is érti pontosan, miről van szó.


7. Megírt forgatókönyvek

Amikor a gyermeked vádaskodik, úgy tűnik számodra, mintha „agymosott” vagy „programozott” lenne. Olyan nyelvet, szavakat használ, amelyek nem a sajátjai, esetleg nem is érti pontosan a jelentésüket. Az is lehet, hogy olyan eseményeket idéz fel, amelyek soha nem történtek meg, vagy a megtörtént eseményeket olyan módon meséli el, amely téged negatív fényben tüntet fel.


8. Az ellenségeskedést kiterjeszti a családodra, barátaidra is

Amikor ellennevelés folyik, gyermeked nem csak a veled töltött időt szabotálhatja, de a korábban szeretett nagyszülőket, nagybácsikat, nagynéniket, unokatestvéreket is. Akár még azt is letagadhatja, hogy valaha közel álltak hozzá, és örömteli közös élményeik voltak. Akár ilyeneket is mondhat: „soha nem is szerettem a nagyit”.  Az is előfordulhat, hogy durván, bántón viselkedik velük szemben, kigúnyolja, esetleg kegyetlen megjegyzésekkel illeti őket.

Ha a gyermekednél a fenti jelek közül többet is észlelsz, biztos lehetsz benne, hogy az expartnered ellened neveli a gyerekedet. Ha éberen figyelsz, még közbe tudsz avatkozni, amikor az elidegenítés még csak enyhe fokú, és nem várod meg, hogy a gyermeked minden kapcsolatot megszakítson veled. Ha ebben a helyzetben vagy, nagy valószínűséggel szinte lehetetlennek látod, hogy bármivel is javíthatod a gyermekeddel való kapcsolatodat. Egy következő cikkben hamarosan bemutatunk néhány lehetőséget, ami segítségedre lehet.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: pasja1000 / pixabay

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja