SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rossz anya vagyok, vagy csak ember? - Amikor idegesít a gyerek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-29
Két anyuka közötti barátságnak egyik fontos mérföldköve lehet, amikor be merik vallani egymásnak, hogy az ő életük sem feltétlenül csak a rózsaszín felhők jegyében telik.
Rossz anya vagyok, vagy csak ember? - Amikor idegesít a gyerek

“Megéri gyereket vállalni?” - tette fel néhány napja valaki a kérdést egy baba-mama fórumon. A többség azt állította, a babával sok a gond, de minden fáradtságot megér, egy valaki azonban kerek-perec azt állította: nem, gyereket vállalni nem éri meg. Fárasztó, stresszes, nagyon lassan térül meg, talán sohasem, és millió jobb dolog van az életben. A válaszoló látszólag egyedül volt a sarkos véleményével, mégis az ő kommentje kapta a legmagasabb pontszámot.

Tanulság: ha mi magunk nem is szívesen fogalmazunk meg szélsőséges véleményt, néha örülünk annak, ha más megteszi helyettünk.
 

Tényleg: megéri gyereket vállalni?

Anyagi szempontból: a régi korokban a gyerek valóban nagyon hamar nettó befizetője lett a családnak, és később ő gondoskodott idős szüleiről, ma azonban, hála a nyugdíjrendszernek, ilyen közvetlen összefüggés nincs. (Bár tegyük hozzá, az eddig megszokott nyugdíjrendszer épp az alacsony születésszám miatt inog.) De érzelmileg vajon megéri-e?

A helyzet az, hogy matematikailag nem jön ki az adok-kapok egyensúlya a szülő-gyerek kapcsolatban. A kicsiknek ugyanis életkoruktól függően számtalan idegesítő szokásuk van: a baba mindig akkor sír fel, amikor az anyja épp leült. Éjjelente óránként ébred. Soha nem akkor eszik és alszik, amikor az a szüleinek megfelelne. Tisztába tenni sem éppen leányálom. Az életet pedig teljesen behatárolja: soha semmi nem lesz már ugyanolyan, mint az érkezése előtt volt.

A kisgyerek nyilvánosan veri ki a hisztit. Szófogadatlan. Elszalad. Nem alszik délután és hajnalban kel. Mindenhova felmászik, ahová nem kéne, verekszik a játszótéren, és nem eszi meg a szuperegészséges ebédet, amit főztél neki.

Az óvodás még mindig szófogadatlan és válogatós, de az oviban bezzeg alszik délután, aminek az a vége, hogy este 11-ig lehetetlen letenni. És egész nap beszél. Cuki, de nem maradhatna legalább néha egy kicsit csendben?

Ha ennyi a gond egy gyerekkel, ha a szülők élete folyamatos aggódás, akkor miért állítják, hogy gyereket vállani jó dolog? Hogyan képesek épeszű emberek ennyi kellemetlenségnek kitenni magukat?

Yuval Noah Harari Sapiens című könyvében érdekes kísérletről számol be: kisgyerekes szülőket kértek meg arra, hogy negyedórás lebontásban ismertessék egy napjukat. A vártnál sokkal kevesebb örömteli momentumról tudtak beszámolni, annál több volt a küzdelem, az idegeskedés, a veszekedés és a fárasztó, unalmas időtöltés. Mégis, ezek a szülők teljes szívükből állították, hogy a gyerekük a legjobb dolog az életükben.

Hazudtak volna? Nem. Pusztán annyiról van szó, hogy az élet nem matematika. Nem mérjük patikamérlegen a pozitív és a negatív élményeket, és nem aszerint osztályozzuk a sorsunkat, hogy melyik oldal került túlsúlyba.

Létezik jobb időtöltés, mint pelenkázni, hisztit kezelni, mateklecke fölött görnyedni? Hogyne. Létezik jobb dolog az életünkben, mint a gyerekeink? Kizárt dolog.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy néha nem feszülhetnek pattanásig az idegeink, nem vágyhatunk elszaladni. Senkit nem önt el a szeretet, amikor negyedik alkalommal sír fel a gyermeke éjszaka, kevesen vagyunk vérprofi hisztikezelők, és az sem bűn, ha az édes magyarázó kis dumagép mellől inkább egy kis csendre vágyunk.

Nem robotok, hanem emberek vagyunk.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Brett Sayles / pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja