SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rémálom a gyerekkel való költözés? Tippek, hogy ne így legyen!

Családinet [cikkei] - 2020-11-16
 [X]

A költözés hatalmas lépés egy család életében. A napi rutin átalakul, a biztonságot jelentő útvonalak megszűnnek, és amikor riadtan ébredünk egy álomból, nem a megszokott hely részleteit pillantjuk meg. Gondoljunk csak bele, hogy mindez egy tapasztalt felnőtt embernek is milyen nehéz időszak, hát még egy gyermek számára, aki előtt a világ még éppen csak kibontakozik!
Rémálom a gyerekkel való költözés? Tippek, hogy ne így legyen!

Szerencsére minden nagyobb elmozdulás kezelhető, ha a gyermeket is csapatjátékossá tesszük. Természetesen az életkor a legtöbb esetben más és más módszert feltételez, de hogy mikor és melyik helytálló, azt egy szülő úgyis érzi. Ami sokkal fontosabb viszont, hogy minden apróságnak tűnő dolgot is jelentősnek tekintsünk! A gyerekkel való költözés nem kell, hogy rémálom legyen, elég csupán elsajátítani néhány praktikus tanácsot!


A költözés mozgatórugói

Már gyermekkorban is sokszor tapasztaljuk, hogy milyen nehéz a komfortzónából való kiszakadás, azonban akkor még nem rendelkezünk azzal az eszköztárral, hogy erre önreflexíven, szavakkal, tudatosan reagáljunk. Ez a helyzet felnőttként/szülőként még komplikáltabbá válik, akkor is, ha ezzel a lépéssel éppen a családunk dinamikáját szeretnénk kiegyensúlyozottabbá tenni.  

A költözés hátterében számos ok-okozat állhat. A teljesség igénye nélkül, a leggyakoribbak között említhetjük:

  • a jobb anyagi javak megteremtését,
  • a biztonságosabb közeg kialakítását,
  • az élettér kibővítését.

Napjainkban tökéletes példa erre a pandémia, ami sok család életét egy másik mederbe terelte. Nem meglepő, hiszen a bezártságban a korábban hatalmasnak tűnő terek is csonkának tűnnek egy erkély, egy terasz vagy egy kert hiányában. Ezzel ellentétben bármennyire is jót akarunk a változást előteremtő költözéssel, az ezzel járó stressztől megszabadulni nem igen fogunk – pláne nem szülőként –, de néhány szabályt betartva, odafigyelve tompíthatjuk az ebből adódó szorongást és kellemetlenségeket.


5 tipp a gyermekkel való költözéshez

 

1) Időben ismerkedjetek meg az új környezettel!

Amikor az ingatlan adásvétel már nemcsak az elméleti síkon, de a gyakorlati szférában is realizálódik, a legfontosabb lépés, hogy a gyermekkel már idő előtt megismertessük az új otthonát és környezetét! Természetesen egy másik ország esetében ez kevésbé kivitelezhető, de ha a költözés kilométerekben mérve könnyen bejárható útvonal, hétvégente „kiránduljatok el” azokra a színterekre, amelyek később újra a biztonságot jelentik majd! Fagyizzatok, nézzétek meg a játszóteret, hogy a továbblépés pillanatában a kisember is pozitív élményeket tudjon társítani a hirtelen érkező helyszínváltozáshoz!


2) Figyeljetek a fokozatosságra!

A pakolás és a dobozolás közben hamar a feje tetejére áll minden, és ugyanilyen katartikus és meghatározó élmény az új helyre való beköltözés is. A legjobb módszer arra, hogy ez a káosz semmiképp se negatívan csapódjon le, ha kívülről befelé, majd belülről kifelé, fokozatosan haladunk. Mit is jelent ez pontosan? A gyermek szobája az egyetlen biztos pont: a régi otthonban ez maradjon a legtovább „ép”, az új helyszínen pedig az legyen az első, ami berendezésre kerül!


3) Felejtsétek el a gyermek holmijának szortírozását!

Az új otthonteremtés mindig hatalmas lehetőséget biztosít arra is, hogy megszabaduljunk a már haszontalannak vélt dolgainktól, de fontos szabály, hogy ez csak a saját holminkra igaz! Egy gyermek esetében soha nem tudjuk kiszámítani, hogy melyik periódusában mi lesz számára a biztonságot jelentő tárgy, éppen ezért, ha mi megszabadultunk valamitől, amit az új helyen lázasan keresni kezd, biztosan nehéz napok elébe nézünk! A gyermek holmiját ne a költözés alkalmával szortírozzátok, akármilyen kézenfekvőnek is tűnik!


4) Kezeljétek partnerként a gyermeket!

Fontos, hogy a gyermek a költözés pillanatában is partner maradjon, ne kizárólag az ismerkedés és a dobozolás alkalmával! Elengedhetetlen, hogy minden folyamatban ugyanúgy részt vegyen, mint a szülei, még akkor is, hogyha ez plusz nehézségeket is szül: a folyamat hátráltatása, a fájdalmat okozó pillanatok csillapítása stb. Hidd el, hogyha a család legkisebb tagjára is egyenlő félként tekintetek, ő maga is rugalmasabban viszonyul majd az újdonságokhoz!


5) Könnyítsétek meg a helyzetet egy szakemberrel!

Ez idáig kizárólag arról ejtettünk szót, hogy a gyermek lelki biztonságához hogyan járulhatunk hozzá, de a saját békénk megteremtésére is oda kell figyelni! Ami szülőként bennünk megfogalmazódik, az később a kicsiben is leképződik. A stressz és a szorongás kockázatát azzal tudjuk leginkább kontrollálni vagy teljesen elkerülni, hogyha a jogi procedúrát, az ingatlan adásvételét levesszük a saját vállunkról, és egy profi szakemberre bízzuk!


A fejlődő gyermekre hatást gyakorol a költözés

Számos kutatás vizsgálta már a költözés gyermekre gyakorolt hatásait. Egy ilyen megfigyelés megszámlálhatatlan síkon kategorizálható, ezért minden eredmény inkább korreláció, mintsem egy általánosítható tény. Ami biztos, hogy a környezetváltozásnak lehetnek negatív hatásai, azonban hosszú távon ezek képesek helyre rázódni anélkül, hogy a későbbiekben hangsúlyos problémát jelentenének a fejlődésben. A gyermekek flexibilisen állnak a változásokhoz, hiszen előttük a világ, kíváncsiak, és mindennek képesek örülni. Mi a költözés kulcsa, tehát? Javarészt a szülői hozzáállás – legyetek türelemmel!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja