SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nikotinfüggésről

Kókai Kata [cikkei] - 2006-10-24
A dohányzás nem más, mint egy alattomos betegség. Akár már egyetlen szál elszívása is függőséghez vezet, melyet nem egyszer a legszörnyűbb kínok követnek. Már fél évszázada tanulmányozzák különböző ország orvosai és kutatói a dohányzás káros következményeit, melyek listája egyre csak bővül. Míg ötven évvel ezelőtt még csak a tüdőrák és a dohányzás közötti kapcsolatot tudták bebizonyítani, ma már a több évtizedes kutatómunkának köszönhetően mintegy huszonöt betegséget tudhatnak be a dohányzás következményének.
A nikotinfüggésről

A világon mintegy egymilliárd férfi és 250 millió nő dohányzik. Hazánkban egy korábbi felmérés szerint a 15-18 évesek mintegy fele dohányzik. A fejlődésben lévő szervezetben számtalan elváltozást okozhat a dohányfüstben található több száz vegyület. Ennek ellenére a dohányosok száma nem csökken, hiába a tilalom és az anti propaganda.

Miért ártalmas a dohányzás?

Joggal tehetjük fel a kérdést, hiszen a "gyengébb", azaz kevesebb kátrányt és nikotint tartalmazó cigaretták is ugyanolyan mértékben veszélyeztetik az egészséget. Szakértők magyarázata szerint a gyengébb cigaretta füstjét mélyebbre szívják a dohányosok, vagy éppen gyengesége miatt nagyobb adagban fogyasztják, ezért legalább olyan mértékben károsítja a szervezetet, mint az erősebb típusok. Emellett nem maga a nikotin az egyetlen olyan anyag, mely károsíthatja az egészséget.
Egyetlen szál égő cigarettában nagyjából 4000 különböző vegyület keletkezik az égés folyamata során. A főfüst, melyet a dohányos közvetlenül tüdejébe szív, illetve a mellékfüst, mely a cigaretta égésekor folyamatosan a levegőbe jut, egyaránt káros! Mintegy 43 féle rákkeltő anyag kerül belégzésre egyetlen szál cigaretta elszívása során.
Az egyes összetevők különféle hatásokat gyakorolnak a szervezetre. A nikotin gyorsítja az emésztést, nagyobb munkára készteti a szívet, emeli a vércukorszintet, emellett érszűkületet okozhat. A szénmonoxid oxigénhiányhoz vezet, illetve akadályozza az egyes reflexek helyes működését, ennek következtében csökkenhet a koncentrálóképesség, a kézügyesség.
Várandós nők esetében különösen veszélyes a dohányzás. Amellett, hogy a kismama egyébként is leterhelt szervezetét nagyobb próbatételnek teszi ki, a magzatra is halálos veszélyt jelent. Növeli a koraszülés és vetélés kockázatát, emellett összezavarja a magzat szívműködését, illetve hátráltatja fejlődését.

A passzív dohányzás káros hatásai

A mellékfüst, vagyis a nem közvetlenül a tüdőbe jutó füstféleség sokkal több irritáló, rákkeltő és mérgező anyagot tartalmaz. Azon gyermekek, akik szülei velük egy légtérben tartózkodva dohányoznak, jobban ki vannak téve az asztmás és tüdő megbetegedéseknek, mint egészséges környezetben élő kortársaik. A zárt helységben való dohányzás könnyen szemészeti panaszokhoz vezethet, emellett orrfolyást, fejfájást, rekedtséget, orrdugulást, nehéz légzést és szédülést okozhat. A szívbetegségek, illetve a tüdőrák kialakulásának kockázata is növekszik a passzív dohányzás során.



Korlátozások Magyarországon

A dohányosok nem egyszer kirekesztettnek érezhetik magukat, hiszen egyre több helyen (munkahelyen, éttermekben) tiltják be a nyilvános füstölést. Ez nagyrészt azoknak a nikotinfüggő embereknek köszönhető, akik csupán saját érdekeiket, kényelmüket szem előtt tartva nem ügyeltek környezetük védelmére. Sok esetben a dohányosok nincsenek tekintettel egy várandós nőre, egy idős emberre, kisgyerekre, vagy éppen a környezetükben élőkre, emiatt az illetékes szervezetek kénytelenek korlátozásokat bevezetni a nemdohányzók egészségének védelmére. A törvény szerint tizennyolc éven aluliak ma már nem vásárolhatnak dohányterméket. Annak ellenére, hogy az ellenőrzés elmulasztásával mintegy 50 000 forintos büntetés jár, nem egy szórakozóhelyen, kisebb boltokban nem veszik figyelembe a korhatárt.
A MALÉV járatain már több éve tilos a dohányzás. Az éttermekben kizárólag a nemdohányzó résztől jól elszeparált, arra kijelölt különálló részben engedélyezett a dohányzás. A dohányzásra kijelölt helységeket kivéve tilos bármilyen dohányárut (cigaretta, pipa, szivar) fogyasztani közforgalmú- és egészségügyi intézményekben, tömegközlekedési eszközökön, zárt térben megtartott rendezvényeken, közoktatási intézmények tanulók által is használt részeiben, éttermekben, illetve gyermekek részére fenntartott intézményekben (óvoda, bölcsőde). Továbbá a munkaadók kötelesek kijelölni egy a törvényi szabályozásnak megfelelő dohányzó helységet.

A dohányzás elhagyása

A leszokás kezdetével számtalan élettani funkció rohamosan javul. A szervezet már néhány óra leforgása után megkezdi az öntisztítást, javul a légzés, csökken a köhögés, a légcső irritációja. A tüdő térfogata akár harminc százalékkal is megnövekedhet. Néhány hónap után már felére csökken a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákbetegség kialakulásának esélye.
Ma már számtalan módszer közül választhatunk, a leszokás alapköve azonban a nyugodt környezet. Stressz helyzetben soha ne kezdjünk neki a cigaretta elhagyásának, mert fennáll a visszaszokás veszélye, emellett a kudarcélmény hátráltatja a későbbi próbálkozásokat. Mivel a pszichés függőség sokszor nagyobb, mint maga a nikotinéhség, a leszokóban lévő dohányosok nem egyszer hatalmas súlyfelesleget halmoznak fel, hiszen pótcselekvésként az édességek, vagy más apró ételek fogyasztását választják. Leszokás előtt érdemes egy "hasznos pótcselekvést" kitalálni, erre legjobb megoldást a sport nyújthatja.
A patikákban kapható tapaszok és tabletták (Nicorette, Nicotinell, Niquitin, Tabex) a nikotinéhség leküzdésében nyújtanak hasznos segítséget. A nikotintól mentes egyszerű, cukormentes rágógumi is segíthet a figyelemelterelésben. Ma már egy vadonatúj módszer, a biorezonancia is segítséget nyújt a leszokni vágyóknak. A kezelés során az EKG-hoz hasonló elven működő készülék a test elektromágneses rezgéseire gyakorol hatást. Amellett, hogy természetes, gyógyszermentes leszokási módszer, valóban megsz?nteti a nikotinéhséget, és néhány hét elteltével a lelki függőség is fokozatosan megszűnik.

A nikotin rabságából történő szabadulás hosszadalmas, nem egyszer megterhelő időszak. Azonban környezetünk és saját egészségünk megóvása érdekében a leszokás az egyetlen megoldás!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja