SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kókusz, a Kis Lépések Alapítvány négylábú terapeutája

Merényi Krisztina [cikkei] - 2022-01-17
Kókusz egy Labradoodle fajtájú kutya, kölyökkorától kezdve segítőkutya kiképzésben vett részt, annak érdekében, hogy gazdájával együtt, közösen tudjanak segítséget nyújtani a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeknek.
Kókusz, a Kis Lépések Alapítvány négylábú terapeutája

Kókusz, a Kis Lépések Alapítvány négylábú terapeutája

Magyarország egyetlen ABA terápiás központját egy különleges, állandó vendég teszi még színesebbé, örömet okozva ezzel a gyermekeknek és az ott dolgozó szakembereknek egyaránt.

A Kis Lépések Alapítvány autizmussal élő gyermekek ellátását, környezetük megsegítését végzi országunkban több mint 10 éves szakmai tapasztalattal. A 2018-ban megnyitott terápiás központ biztonságos, vidám környezetben fogadja a gyermekeket, ahol az ABA (Applied Behavior Analysis- Alkalmazott Viselkedéselemzés) tudományos megközelítést alkalmazva dolgozunk. Az alkalmazott viselkedéselemzés egy olyan módszer, ami a tanulás és a viselkedés tudományának alapelveit alkalmazza, célja a szociálisan nem elfogadott viselkedésminták csökkentése, valamint a helyes viselkedésformák megerősítése. 

Jelenleg 13 szakember végez összehangolt csapatmunkát központunkban a hatékony ellátás érdekében. A csapat részét képzi egyik legkülönlegesebb terapeutánk, Kókusz. 


 

A 4 éves terápiás kutya, Mizser Lilla gyógypedagógus, vezető terapeutánk kutyája. Jelenléte rendszeres Terápiás Központunkban. 2019-ben tettek sikeres terápiás kutya és felvezetője vizsgát. Kókusz egy Labradoodle fajtájú kutya, kölyökkorától kezdve segítőkutya kiképzésben vett részt, annak érdekében, hogy gazdájával együtt, közösen tudjanak segítséget nyújtani a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeknek.

A képzése során meg kellett mutatnia, hogy temperamentuma alkalmas arra, hogy terápiás kutyává váljon. A gyakorlati felkészülés során gyermekcsoportban vett részt  gazdájával, valós terápiás helyzetekben sajátították el az állatasszisztált foglalkozások alapjait. Jelenleg a TámUgatók Terápiás és Segítőkutyás Alapítvány színeiben végzik a közös munkát.
 


A hozzánk érkező gyermekek gyakran nehezen vesznek fel szemkontaktust, nehezükre esik üdvözölni a felnőtteket. Kókusz mindig vidáman üdvözli őket, ami kölcsönös, a gyermekek mindig nagyon motiváltak arra, hogy kontaktusba léphessenek vele. A köszönés és a beszélgetés kezdeményezése Kókusz jelenlétében sokkal spontánabb, ezt a viselkedést mindig megerősítjük a gyermekekben. 

A kutyával asszisztált foglalkozásokat szinte minden készségterület fejlesztésére ki lehet terjeszteni. Aktívan illetve passzívan is megjelenhet Kókusz a terápiás folyamatban. Sok gyermek számára nagyon erős motivációt jelent a kutyával eltöltött idő, gyakran a tanítási helyzetekben ‘Kókusz pontokért’ lehet dolgozni, ami beváltható akár trükközésre, kutyával töltött pihenőidőre. 

A kutyás játékok segítik az pozitív énkép kialakulását, az önismereti munkát. A gyermekek a kutyával végrehajtott feladatok során önbizalmat szerezhetnek, hiszen megfelelő kommunikációval és odafigyeléssel a kutya az ő utasításuk szerint dolgozik. Vannak olyan esetek, amikor Kókusz jelenlétének köszönhetően tapasztalhatja meg egy gyermek, hogy mit jelentenek olyan elvont fogalmak, mint például barátság, gondoskodás, odafigyelés. Akik közel állnak egy állathoz sokat gondolkoznak azon, hogy vajon mit érezhet- gondolhat az állat. Az autizmussal élő személyek nehezen tudják bejósolni, hogy bizonyos helyzetekben társaik hogyan fognak reagálni, érezni. Kókusz gondolatainak, érzéseinek bejóslása nagyon érdekli a gyermekeket, észre sem veszik, hogy egy új készség tanítása zajlik a Kókuszról való beszélgetés során. Ezen felül nagyon sok fajta fejlesztő munka része lehet Kókusz, kreativitással bármibe bevonható és színesebbé varázsolható a gyermekek hatékonyabb fejlesztésének érdekében. 

Hiszünk a fejlődésben,

Hiszünk abba, hogy “nagy célok felé is kis lépések vezetnek” 

Hiszünk benne, hogy a MÁS, NEM KEVESEBB! 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja