SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"A koronavírus ölte meg a fiamat, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk" - állítja egy apa

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-25
Figyeljünk oda a járvány miatt elszigetelten élő gyerekekre, mert a magány és az ezzel járó érzelmi hullámvasút akár visszafordíthatatlan cselekedetekbe is hajszolhatja őket - üzeni egy édesapa.
"A koronavírus ölte meg a fiamat, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk" - állítja egy apa


A betörött képernyő

„Múltkor valaki azt mondta, ez az időszak olyan a gyerekeknek, mint a nyári szünet. Ez nem igaz! Csak egy idióta gondolhatja, hogy olyan! Most feszültek a szülők, mert elveszítették a munkájukat, a gyerekek pedig csak a Fortnite-on és a Facebookon keresztül találkozhatnak a barátaikkal. Nincs tornaórájuk, ahol kiszaladgálhatnák magukat, és nem kapják meg a tanáraiktól azt az ölelést, amire szükségük lenne” – kezdi történetét egy amerikai édesapa, Brad Hunstable.

Gyermeke, Hayden átlagos 12 éves fiú volt: mosolygós, alapvetően jókedvű, de nagyon szeretett Fortnite-ozni, és a játék hatására olykor elöntötték az indulatok. Néhány hónappal ezelőtt dühében a monitorhoz vágta a kontrollerét, ami ettől betörött. A szülei megmondták neki, hogy egy darabig biztosan nem kap új monitort, de ha megfelelően viselkedik, lehet róla szó, hogy ez lesz a születésnapi ajándéka.

„Mint minden más tini, ő is gyakran túl kemény volt saját magához. Élt benne egyfajta versenyszellem is, ezt tőlem örökölte. És mint mindenkinek, neki is megvoltak a maga gyengeségei” – magyarázta a történetet a férfi.

Hayden végül meg is kapta születésnapjára az ígért monitort. Úgy tervezték, online tartják meg a buliját, így végre láthatja a barátait is. A fiúnak már úgy kellett volna a kortársai társasága, mint egy falat kenyér. Néhány nap múlva a nyolcéves húga riadtan szaladt le az édesapjához, és mondta: úgy látta, a fiú felakasztotta magát. Brad már csak a gyermek holttestét vághatta le a kötélről. Hogy pontosan mi történt, már soha nem fog kiderülni, de egy biztos: a vadonatúj monitor ismét be volt törve.


Az ember nem magányra termett

A gyászoló apa egyértelműen a koronavírus ellen bevezetett karanténintézkedéseket hibáztatja a fia haláláért. „Az ember természete nem bírja az elszigeteltséget. (…) A fiam ma is élne, ha iskolában lehetett volna. (…) Valakinek majd felelnie kell ezért.”

Gyerekek milliói élték vagy élik most is társaiktól teljesen elszigetelten az életüket. Amikor kitört a járvány, ez tűnt a legjobb megoldásnak: az egész társadalomnak áldozatot hozni azért, hogy minél kevesebben veszítsék életüket a pusztító vírus miatt.

Ezt a célt a legtöbb országban sikerült elérni, az intézkedéseknek azonban lettek egyéb áldozatai. Kórházból hazaküldött, szakszerű ápolásra szoruló betegek, fiatalok, akiket senki sem látott el, bántalmazó családtagjukkal összezárt nők, idősek, gyerekek. Akiknek a panaszát most senki sem hallotta meg.

A szélsőséges példák mellett pedig még ott vannak a mindennapok lassan felőrlő problémái. A magányos, mozgási lehetőségektől és a barátaitól megfosztott gyerek, akinek a frusztrációja talán nem visszafogott szomorkodásban, hanem agresszióban ölt testet. A szülőt, akinek biztos pontként kellene a gyerek mellett állnia, most felőrlik a saját problémái: a munkahelyének elvesztése vagy épp az otthoni munka és a gyerek tanításának együttes kivitelezhetetlensége. Az összezártságban kíméletlenül felszínre tört házassági problémái. Az aggódás a szerettei egészsége miatt.

Keveset foglalkoztunk a gyerekek mentális jóllétével ezekben a hetekben. Az interneten olvasható, papíron jól hangzó tanácsok a legtöbb családban kivitelezhetetlennek bizonyultak.

A magukra hagyott, feszültségüket megfelelő módon levezetni nem tudó – ne feledjük, hetekig elvileg az utcára sem volt ajánlatos levinni őket – gyerekek pedig rákattantak a számítógépes játékokra, egyéb elfoglaltság és szülői felügyelet híján pedig egyre inkább elmerültek az internet bugyraiban. A szerencsésebbek a barátaikkal chateltek egész nap, de sokan közülük ismeretlenekkel „barátkoznak” az interneten – ennek minden veszélyével.

A Haydenéhez hasonló tragédiák szerencsére ritkák. Az otthon agresszívvá és számítógépfüggővé vált gyerekek jelensége azonban mindennapos. Vigyázzunk most rájuk is nagyon!


Telefonos lelki segély: ha úgy érzed, bajban vagy, kérj segítséget az ingyenes telefonos lelki segélyszolgálaton, a 116-123-os telefonszámon!

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Evander Holyfield/Facebook

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja