SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Láthatatlan sebek: az érzelmi bántalmazás éppolyan nyomot hagy, mint a verés

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-12
Nem csak nadrágszíjjal lehet súlyos sebeket okozni a gyereknek: a folyamatos kiabálás, az elhanyagolás, a megalázó helyzetekbe sodrás vagy az érzelmi igények semmibe vétele éppolyan drámai hatást gyakorol a gyermek későbbi életére, mint a fizikai bántalmazás, és aki így nő fel, nehezen lesz ép felnőtt.
Láthatatlan sebek: az érzelmi bántalmazás éppolyan nyomot hagy, mint a verés
  • Az apa minden este iszik, majd hangosan üvölt és fenyegetőzik
  • Az anya egész nap a telefonján lóg, és nem reagál a gyerek közeledési próbálkozásaira
  • A tanár az egész osztállyal kinevetteti az olvasási nehézségekkel küzdő diákot
  • A szülők rendszeresen a gyerek előtt veszekednek, verekednek    
  • A szülő új házastársa látványosan semmibe veszi a gyereket, esetleg olyanokat mond, hogy mindenkinek jobb lenne, ha ő nem lenne a képben.
  • A válófélben lévő anya vagy apa arra kéri a gyereket, hazudjon a bíróságnak, hogy ezzel befeketítse a másikat

Ez csak néhány hétköznapi példa arra, hogyan lehet a gyereken lelki bántalmazással életre szóló sebeket ejteni.


Mit jelent az érzelmi bántalmazás?

Kevesen tudják, de ma Magyarországon – elvileg – tilos a gyermek lelki bántalmazása. Az 1997-ben megfogalmazott, majd 2004-ben némileg módosított Gyermekvédelmi Törvény szerint „a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal –, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak.”

Ugyanakkor szinte példa nélküli, hogy egy szülőt azért ítéljenek el, mert érzelmi szempontból rosszul bánik a gyermekével. Ennek egyik oka, hogy a lelki bántalmazás még a fizikainál vagy a szexuálisnál is sokkal kevésbé bizonyítható, a másik pedig az, hogy a másik kettőtől eltérően rendkívül nehéz meghúzni a vonalat a nevelés – esetleg a kelleténél talán egy fokkal szigorúbb nevelés – és a károkat okozó bántalmazás között.

Hiszen az, ha egy szülő rákiált a gyerekére, hogy ne szaladjon át az úton, rendben van. Ha a nap 24 órájában csak üvöltözve képes vele kommunikálni, az nagyon nincs rendben. A kettő között azonban számtalan árnyalat létezik, ráadásul arról, hogy az otthon négy fala között mi történik, a külvilág nagyon ritkán szerez tudomást.


Az érzelmi bántalmazás jelei

Az érzelmileg bántalmazó otthonban felnövő gyermek nem fog magától segítséget kérni, hiszen azt hiszi, ez a normális, és minden családban hasonlóan mennek a dolgok. Az is előfordulhat, hogy a nagyobb gyerek, aki már sejti, hogy ami vele történik, nincs rendben, szégyelli a családi helyzetét, vagy magát okolja érte, így nem beszél róla.

Ezért a környezetnek érdemes nagy óvatossággal közelíteni a problémához. Főleg a pedagógusok – óvónők, tanárok – számára lehetnek egy idő után intő jelek a következők:

  • A gyerek folyamatosan a felnőtt figyelmét keresi
  • Hirtelen, magyarázat nélkül romlik az iskolai teljesítménye
  • Visszalép a fejlődésben (például az eddig stabilan szobatiszta gyermek újra rendszeresen bepisil)
  • Visszatérő, orvosi indok nélküli fejfájás, gyomorfájás
  • Szélsőségesen visszahúzódó gyermek, aki nem keresi a többiek társaságát
  • Érzelmileg nem az életkorának megfelelő szinten lévő (visszamaradott vagy bizonyos tekintetben koraérett) gyermek
  • A gyerek nem szeretne másokat meglátogatni, és arról sem akar hallani, hogy hozzájuk jöjjön valaki vendégségbe.

Ha ezek közül egyszerre több is fennáll, főleg, ha emellett a pedagógus maga is rendszeresen fültanúja annak, hogy a gyermekkel a szülő megengedhetetlen hangnemet használ, megalázó módon beszél vele, mindenképpen érdemes lépnie. Ennek lehet része a szülővel történő elbeszélgetés, a gyermek pszichológushoz irányítása, komolyabb esetben pedig a gyermekvédelmi szervek bevonása.


Az érzelmi bántalmazás következményei

Régóta tudjuk, hogy aki most bántalmaz, szinte biztos, hogy korábban maga is bántalmazott gyermek volt. Így öröklődik a rossz minta nemzedékről nemzedékre, és keseríti meg generációk sorsát.

Vannak azonban, akik nem agresszióval, hanem épp ellenkezőleg, szélsőséges visszahúzódással reagálnak az átélt gyötrelmekre. Ők azok, akik dühüket nem a környezetük, hanem önmaguk ellen fordítják. A bántalmazó otthonokból kikerült emberek nagyobb valószínűséggel fognak valamilyen mentális betegségben szenvedni, és igen gyakran rosszak a szociális készségeik, egész életükben beilleszkedési nehézségekkel küzdenek.

Nem kell azonban ebbe beletörődni. Ha tudod magadról, hogy rossz családi mintát hoztál otthonról, és azon kapod magad, hogy a gyerekeidnek akaratodon kívül is azt adod, amit te kaptál, mert mást nem tudsz, minél előbb kérd pszichológus segítségét! Ha hamar lépsz, még van rá esélyed, hogy megszakítsd az ördögi kört, és az unokáid már teljesen egészséges környezetben nőjenek fel.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: BestPhotoStudio / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja