SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karantén írások 3.: Kérdezz-felelek

Kisiván Krisztina [cikkei] - 2020-04-27
Az elmúlt néhány hét érzelmileg is nagyobb tudatosságot kényszerített ki belőlünk. Nehézségekkel kell szembenéznünk és tehetetlenül alkalmazkodni az elvárt fegyelmezettséghez.
Karantén írások 3.: Kérdezz-felelek

Ugye nehezebb „megúszni” a nem tetsző dolgokat? Vannak elkerülő stratégiáid, megoldásaid? Működnek? Nekem nem. Szembesülni kell azzal, hogy nem tudsz elmenekülni egy konfliktus elől. Be kell látnod, hogy egy csomó dolgot kibírsz, elviselsz és igenis nagyon kreatív tudsz lenni. Ez épp az önmagaddal való ismerkedés része. Na de ez a dolgok pozitív oldala. Viszont vannak, akik veszteségként élik meg a helyzetet. Eddig nélkülözhetetlennek hitték magukat és a lám, például működik a cég otthonról dolgozó, önálló munkatársakkal is.

A felnőtt gyerekek megoldják a feladataikat. Az idős szülő el kell, hogy engedje végre a felnőtt „gyerekét” és meg kell engednie, hogy segítsen neki - célt és minőséget kell váltson a kapcsolatuk.


Hogyan hat a helyzet a családokra?

A bezártság következtében súlyosbodnak a szorongási tünetek. Az elbizonytalanodás már kezd általánossá válni. Van persze egy másik csoport is, akik tovább folytatják a munkát  mit sem törődve a változásokkal, vagy csak szükségszerűen alkalmazkodva folytatják az életüket, addig ameddig…

Az otthoni italozás is súlyosbodhat a bezártság következményeképpen, alakulnak az online bulik, amikor a különböző felületeken együtt mulatnak, isznak az emberek otthon. A még nem függő, csak „iszogató” is gyakrabban fog a pohár fenekére nézni, ami a családra nézve is rombolóan hat.

A nőkre jellemző a nyugtató szerek használata, ez most szintén felerősödhet.

Korábbi cikkemben is utaltam rá, hogy mennyire fontos volna, hogy az embereknek meglegyen az én-idejük, itt a lecsendesült összezártságban is.

Tartani kellene egy szoros napirendet, ami valljuk, be sokaknak nehézséget okoz még normál menetben is. Komoly gond lehet elviselni a családnak, ha a munkahely megszűnik, vagy szünetel a munkavégzés, és emiatt munkanélkülivé, feladatnélkülivé, dologtalanná válik egy amúgy alkoholista hajlamú férj. Ő most otthon a felesége és a gyerekek előtt mutatja be magát, és nem megy el a haverokkal, mert bezárt a kocsmája. Beszűkült az élettér és az esetleges létbizonytalanság a családon belüli növekvő feszültségeket és erőszakot fokozza.
A bezártságban a nők sokkal, kisebb eséllyel tudják megvédeni magukat és nem is tudnak önmagukkal, még annyit se foglalkozni, mint azelőtt. Tudom, hogy sokan nem is mernek segítséget kérni, pedig ennek most nagyon itt lenne az ideje. Arra bíztatom őket, hogy merjenek szembenézni a gondjaikkal és kérjenek segítséget. A különféle krízisvonalak is működnek, ahol névtelenül kaphatnak segítséget, de egy- egy kérdezz-felelek chat fórum is életmentő lehet. Akár itt, ezen a felületen.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Engin_Akyurt / pixabay

Kisiván Krisztina


Kisiván Krisztina
life coach-mediátor-rajzvizsgálati szaktanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail: info@livecoach.hu
Honlap: www.livecoach.hu
Telefon: +36-70-628-2026

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja