SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Karantén írások 2.

Kisiván Krisztina [cikkei] - 2020-04-22
Az "én-idő" jelentősége és a személyiségünk.
Karantén írások 2.

A saját belső egyensúlyunk, a harmóniánk és belső békénk megtalálásának kulcsa a saját magunkkal eltöltött, úgynevezett „én-idő”.

Rajzvizsgálati alkalmakkor, klienseim esetében többször felmerül az „én-idő” kérdés is. Szembesülök azzal, hogy vannak, akik még nem ismerik a fogalmat. Hatalmas házukban nem tudnak ennek teret teremteni maguknak.

Az önmagunkra fordított idő nem önzést jelent, hanem épp azt a célt szolgálja, hogy másokkal is minőségi időt tudjunk majd eltölteni. Ha olyan tevékenységet végzünk, ami akár csak kis időre is kiszakít, kikapcsol, kellemesen szórakoztat, ellazítja a görcsös izmainkat és ezáltal örömet hoz számunkra, akkor az úgy feltölt, hogy amellett, hogy a személyes fejlődésünket szolgálja, a körülöttünk élőkkel való kapcsolódásunk minőségét is befolyásolja.

A feltöltődés történhet egyedül vagy velünk hasonló gondolkodású és beállítottságú emberek társaságában is. Öröm az együttlét azokkal, akiknek célja hozzánk hasonlóan töltődni, fejlődni, új információkat, tapasztalatokat begyűjteni és megosztani. Ha valaki úgy érzi, segíteni szeretne másoknak, vagy épp segítséget szeretne kérni és szeret beszélgetni, kérdésekre választ vagy megoldást találni, azoknak az is kikapcsolódást és feltöltődést jelent, ha ismerősökkel, barátokkal találkozik. Csekélynek tűnő gondjaink időnként felgyülemlenek és nagyobbá is válhatnak. Ebben az esetben, valamint ha komolyabb problémánk, fajsúlyosabb lelki kérdéseink vannak, egy szakemberrel való konzultációt is tekinthetünk én-időnek.

Ezen, saját magunkra fordított idő által a hétköznapokban is kiegyensúlyozottabb, felszabadultabb, és energikusabb emberként élhetünk.

Érdemes ebben a jelenlegi „beszorult” helyzetben is önvizsgálatot tartani. Ha látod, érzed magadon a negatív irányú személyiség változást, azt javaslom, vonulj vissza, mielőtt nagyobb zűrzavar keletkezik.

Dühös vagy? Kiabálni szeretnél? Jól esne az erődet fitogtatni másokkal szemben? Kontrollálni, kritizálni másokat? Természetes reakciók, de ha cselekvéssé válnak, nem vezetnek semmi jóra. Valóságos változást kikényszeríteni senkiből nem lehet. Most van itt az idő, hogy tedd próbára magadat is! Ne csak azokat, akik ellen fordulni szándékozol. Kezdd el most!

Találd meg azt az életteret a lakásodban, környezetedben, ahol egyedül tudsz maradni. Csillapítsd le az energiáidat, amiket a feszültség generált azzal a tevékenységgel, amit igazán szeretsz és a jelenlegi helyzetben nem irreális kívánság (Ne most akarj világkörüli útra indulni!).

Eleinte ellenkezést tapasztalsz majd. Ha eddig még nem így cselekedtél, az első lépések nem is biztos, hogy olyan könnyűek lesznek. Figyeld meg a változásokat, válj tudatosabbá!

Lassacskán megszűnik az ellenállás először benned, azután körülötted élőkben is. Te nem teszel mást, csak megmutatod, hogy így is lehet. Tetteinkkel tudjuk a legnagyobb változásokat elindítani és létrehozni negatív vagy pozitív elmozdulásokat. A példát mutatva hatunk a gyermekeinkre is. Nagyobb nyitottsággal, több pozitív irányú változás valósulhat meg. Így válhat az élet élhetőbbé, elviselhetővé, sőt pozitívan széppé.

Az „én-idő” kamatostul megtérül.

Benned van a válasz ahhoz, hogy kiderítsd, mi lenne az, amit most a jelenlegi helyzetben feltöltő „én-idő” programként tudsz alkalmazni. Ki tudod választani.

Adok néhány tippet:

  1. Gondolkodj el azon, mit szerettél gyermekkorodban a legjobban csinálni.
  2. Mi az a kreatív tevékenység, amit már régóta ki szerettél volna próbálni, de sose volt rá időd. Mindig a most a legjobb alkalom.
  3. Mi az a készség, tudás, amit már régóta el szerettél volna sajátítani.

A rajz egy olyan projekciós eszköz, mellyel feltárhatod azokat a belső igényeidet és erőforrásaidat, amik benned szunnyadnak. Ha úgy érzed, mégsem tudsz ezzel az „én-idő” feladattal megbirkózni, bátran kérj segítséget, szakembertől. Ez is egy új dolog lehet, amivel önmagad felé teszel egy lépést.

Kép: JESHOOTS-com / Pixabay

Kisiván Krisztina


Kisiván Krisztina
life coach-mediátor-rajzvizsgálati szaktanácsadó

Elérhetőségeim:
E-mail: info@livecoach.hu
Honlap: www.livecoach.hu
Telefon: +36-70-628-2026

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja