SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így éld túl a karantént egy nárcisztikussal összezárva - a szakember tanácsai (+videó)

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-03
Rengeteg ember kénytelen a hétköznapjait egy kontrollra hajlamos, nárcisztikus emberrel egy fedél alatt eltölteni, legyen az partner, szülő vagy a saját gyereke. A mostani helyzetben, amikor a nap 24 órájában van a bántalmazó és áldozata összezárva, nem működnek a korábbi tanácsok. Az egyetlen cél a túlélés.
Így éld túl a karantént egy nárcisztikussal összezárva - a szakember tanácsai (+videó)

Karanténban egészen más szabályok, törvényszerűségek uralkodnak, mint akkor, amikor szabad kijárásunk van az otthonunkból. Így, hogy a nap 24 óráját együtt kell töltened egy bántalmazóval, az egyetlen működő stratégia az, amit így foglalhatunk össze: Ne hergeld a ketrecbe zárt éhes oroszlánt! – magyarázza szakértőnk, Gyura Barbara, Nárcisz Coach, aki nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek és az áldozataik megsegítésével foglalkozik, így jól ismeri az ilyen kapcsolatok dinamikáját.


Nárcisztikus személyiségzavar vagy csak "nehéz természet"?

Nem minden erőszakos, önző ember szenved kifejezett nárcisztikus személyiségzavarban, ennek ellenére bizonyos nárcisztikus jegyeket ők is hordoznak magukban. Az itt következő tanácsok nem csak azoknak szólnak, akik partnere bizonyítottan mentális beteg, hanem mindenkinek, aki nehéz természetű emberrel kénytelen együtt élni.

A nárcisztikus ember ugyanis beteg. A betegsége rendszerint a folyamatos gyerekkori abúzus miatt alakult ki, és neki magának sem jó. Önmagát tökéletesnek, tévedhetetlennek tartja, és az a szent belső meggyőződése, hogy rajta kívül mindenki más téved. A valóságot egy torz szemüvegen keresztül látja, a védekezési mechanizmusai pedig primitívek – ez nem azt jelenti, hogy ő maga primitív, hiszen lehet akár nagyon intelligens is, de stresszhelyzetben úgy viselkedik, mint egy dühös gyerek: kiabál, esetleg üt.

A primitív megküzdési mechanizmusokhoz tartozik az is, hogy a nárcisztikus szakszóval élve „hasít”, vagyis a világot, és a benne élőket fekete-fehérnek látja. Hogy kit milyennek tart, pillanatról pillanatra változhat: könnyen lehet, hogy egyik pillanatban még kedveskedik, dicsér, majd valami kizökkenti ebből a hangulatából, és hirtelen te leszel minden bajának okozója, akin ki kell töltenie a dühét. Egy dühös emberrel egy lakásban tölteni hónapokat pedig embert próbáló.

Bár cikkünk elsősorban a nárcisztikus partner kezeléséhez ad ötleteket, a tanácsok legnagyobb részét azok is alkalmazhatják, akiknek szülője, gyermeke, esetleg anyósa-apósa az érintett – bárki, akivel a koronavírus kényszerűen egy lakásba zárta.


Megőrizni az otthon békéjét

A jelen helyzetben nem működnek a szokásos megküzdési stratégiák. Nem járunk el otthonról dolgozni, barátnőzni, nincsenek a gyerekek iskolában. Nem napi néhány órát, hanem 24-et kell eltöltenünk a bántalmazó társaságában. Ezt a helyzetet ép ésszel csak úgy lehet kibírni, hogy amennyire tudjuk, megőrizzük az otthon békéjét: nem megyünk bele semmi veszekedésbe, nem provokálunk, nem most próbáljuk a másikat meggyőzni a viselkedése tarthatatlanságáról. A cél az, hogy túléljük az adott napot.

Tudni kell, hogy a nárcisztikus ember és a partnere között szoros érzelmi függés áll fenn. Rendszerint azok tartanak ki sokáig a nehéz természetű, erőszakos társ mellett, akik eleve hajlamosak az érzelmi függésre. Ők ezt a helyzetet az évek során megtanulják többé-kevésbé kezelni, például rájönnek arra, hogy partnerükkel vitatkozni vagy bármit számon kérni rajta teljesen felesleges. Ez tény, ezen változtatni nem lehet, főleg nem a jelenlegi kiélezett helyzetben.

„Nagyon fontos tudnod, hogy ez a probléma őhozzá tartozik, nem rólad szól, nem a te problémád, nem is neked kell megoldanod. És nagyon fontos, hogy tudd, hogy nem is a te hibád, hanem ez az ő, ahogy mondtam, téves valóságtesztjéből, érzékeléséből adódik. Mert ő ettől szenved. Ebben a fekete-fehér gondolkodásban megragadt” – magyarázza Gyura Barbara.


A következő technikák segíthetnek túlélni a pokolinak ígérkező heteket-hónapokat:


1.    Érzelmi távolságtartás

Ahhoz, hogy a nárcisztikus személyt kezelni tudd, meg kell értened a motivációit. Mindehhez a következő dolgokat kell észben tartanod:

  • Nem a tiéd a kontroll. A nárcisztikust nem tudod kontrollálni, ezért ne is fektess abba energiát, hogy ezzel próbálkozol.
  • Legyél képzett, tudatos, hogy kezelni tudd a helyzetet. Olvass sokat a témáról, nézz videókat.
  • Folyamatosan emlékeztesd magad arra, hogy a partnered egy torz szemüvegen át látja a világot.

2.    Ne ülj fel a provokációnak

A nárcisztikus ember belső szükséglete, hogy a másikat bántsa, leértékelje. Az érzelmi távolságtartás abban segít, hogy ilyen körülmények között ne veszítsd el önmagad. Ha provokálni kezd, a legjobb, amit tehetsz, hogy félrevonulsz, és felteszed magadnak a kérdést, hogy érzed most magad, és miért. Mondd ki nyugodtan, ha szomorú, mérges vagy megbántott vagy – de csak magadnak.

Az ilyen ember célja, hogy viselkedésével reakciót váltson ki belőled. Ezt ne add meg neki: ha provokál, hagyd ott, vagy mondj annyit, hogy „Oké, igazad van.” Ha dühös, mondhatod, hogy „Természetesen lehetsz mérges, jogod van hozzá.” Ne menj bele vitákba, ne próbáld meggyőzni, ennek nem most van itt az ideje.


3.    Ne nevezd nárcisztikusnak!

Erős a kísértés, hogy a fejéhez vágd, miszerint azért viselkedik így, mert egy nárcisztikus, de állj ellen neki. A saját és a gyerekeid érdekében légy bölcs: ha veszélyben érzi magát, támadni fog, talán fizikailag is. Hagyd ott, vonulj félre, mást nem tehetsz most.


4.    Legyenek támogatóid

Hatalmas segítség, ha vannak olyan emberek – szüleid vagy barátaid – akiknek a támogatásából most is erőt gyűjthetsz. Hívd fel őket, vagy ha ez bármi miatt nem járható út, csatlakozz tematikus Facebook-csoportokhoz, például a Tükröm légy – Nárcisztikusok és áldozataik csoporthoz.


5.    Alkalmazd a szendvics-technikát

Ha valamit el szeretnél érni a nárcisztikus partnernél, legjobb, ha „szendvicsbe csomagolod”. Mondj neki egy pozitív dolgot, utána hozakodj elő a kívánságoddal, majd zárd az egészet ismét egy dicsérettel. Hogy ez manipuláció? Lehet. De az összezártság esetén életmentő.


6.    Érts vele egyet!

A nárcisztikus ember nem tud magától energiát termelni, ezért ezt mások bántásával szerzi meg. Hajlamos paranoiára, üldözési mániára, ez pedig a bezártságkor csak erősödik. Ezért csak ismételni tudjuk magunkat: ne mondj neki ellent, ne menj vele vitákba. Mondj annyit, hogy „Igazad van.” Nem kell neki még a plusz frusztráció. Ettől te nem leszel gyenge, épp ellenkezőleg.

A saját gondjaidat, aggodalmaidat azonban ne próbáld vele megosztani. Úgyse képes a támaszod lenni, és csak tovább hergeled vele. Ha a kapcsolatotok elején még úgy is tűnt, hogy meghallgat, valójában már akkor is nagy erőfeszítésébe került, hogy ezt megjátssza. Keress valakit, aki valóban képes az érzelmi támaszod lenno, és ezt ne tőle várd, mert az csak csalódást szül.


7.    Hatalmas önfegyelem

Erre lesz most a legnagyobb szükséged. Tudatosságra és önfegyelemre. Hogy ne szólj vissza akkor sem, amikor már szétszakadsz. Hogy ne próbáld bebizonyítani az igazadat. Tudatosítsd magadban, hogy bármi történjen is a karanténban, az nem a te hibád, hogy a sértései nem rólad szólnak, és nem tudod őt megváltoztatni.

Most nem tudsz hova menni. A gyerekeid és a saját magad érdekében vond ki magad a helyzetből amennyire csak tudod, hogy ezzel egy sokkal durvább, akár fizikai bántalmazástól is megvédd magadat és őket is.

Kérdésed van a témában? Tedd fel szakértőnknek!

Gyura Barbara

Gyura Barbara

 

Nárcisz Coach

 
Nárcisztikus személyiségek és áldozataik (kodependensek) coachingja, lifecoach, hipnoterapeuta, Cold Terápia oktató, Gondolkodj Eredményesen facilitátor, sikertréner, író, BDSM és szexuál coaching, fetisizmus szakértő Egyéni és páros konzultáció, online képzések nárcisztikusoknak és/vagy áldozataiknak

Elérhetőségeim:
E-mail: narciszcoach@gmail.com
Youtube: Nárcisz Coach
Facebook: Nárciszcoach, Lifechanger
Zárt Facebook-csoport: Tükröm légy! - Nárcisztikusok és áldozataik
Honlap: www.lifechanger.hu (új weboldal készítése folyamatban van)
 
 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Eakachai Leesin / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja