SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Senki sem hisz a bántalmazott gyerekeknek" - mondja a szakértő

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-01-29
Havonta érkezik olyan új gyerek Kugler Gyöngyi klinikai szakpszichológus rendelőjébe, akit szexuálisan bántalmazott valamelyik férfi rokona - leginkább az apja, nevelőapja vagy a nagyapja - , mégis a legritkább esetben ítélik el az elkövetőt.
"Senki sem hisz a bántalmazott gyerekeknek" - mondja a szakértő

Kugler Gyöngyi klinikai szakpszichológussal a 444.hu készített interjút a témában. A szakértő elmondta: húszéves pályafutása alatt számtalan tragikus esettel találkozott, az elkövetőket azonban elvétve vonják felelősségre a tettükért:

„Hihetetlen, szörnyű élmény volt, amikor a hároméves, tündibündi kislány elmondta, hogy neki nyalogatnia kellett az apukája fütyijét. Az apukája azt mondta neki, hogy nyalogassa, mert finom, mint a banán” – mesélte el az egyik első ilyen esetét, majd, mint mondta, később mintha maguktól megtalálták volna ezek az ügyek. Most egyrészt a rendőrséggel együttműködve, másrészt magánpraxisban foglalkozik ezekkel a gyerekekkel. Az utóbbit főleg elvált anyák veszik igénybe, akiknek a gyerek beszámolt arról, hogy mi történt vele a láthatáson, a gyermekvédelem azonban bármilyen eljárás elindításához szakértői véleményt kér.


Havonta új eset

Kugler Gyöngyihez jelenleg havonta érkezik új gyerek hasonló traumákkal. A két legveszélyeztetettebb korosztály az óvodásoké és a kiskamaszoké.

Az óvodásokkal azért nehezebb a közös munka, mert nekik általában még szavaik sincsenek arra, ami történt velük. A pszichológus ezért játékok, rajzok segítségével próbálja meg kiszedni belőlük, mi érhette őket. Sokatmondó, ha a gyerek nemi szervet rajzol a családtagokra, vagy ha feltűnő vonzalmat táplál a kígyók iránt, ami a pszichológiában a szexualitás szimbóluma. Olyan is előfordult, hogy egy kislány egy sodrófán mutatta meg, hogyan kellett a kezét az apja nemi szervén mozgatnia – mivel ennek a korosztálynak alapvetően semmi ilyen jellegű szexuális ismerete nincs, ha egy óvodás ezt pontosan be tudja mutatni, egyértelmű abúzusra utal.


Senki sem hisz az ovisoknak

Mindez azonban a magyar törvények értelmében nem bizonyíték. Nincsenek tanúk, nincs sérülés, ezért a gyerekre rendszerint rásütik, hogy álmodta, kitalálta az egészet. Az a vád is gyakran felmerül, hogy a külön élő anya tanította be a gyereket a történetre. Kugler Gyöngyi szerint ilyesmi elvétve fordul elő, ő a húszéves praxisa alatt két ilyen esettel találkozott.

Annál gyakoribb azonban, hogy azért nem megy a bizonyítás, mert olyan összeszedett történetmesélést várnak el a traumatizált kisgyerektől, amire ő koránál és lelkiállapotánál fogva képtelen. Hiszen érzi, hogy ami történt vele, az rossz, de nem szívesen feketíti be az apját, akit egyébként gyakran szeret. Előfordul, hogy a gyerek azt mondja, a tettes nem Apa volt, hanem egy másik „rossz apa”, vagy éppen egy szörny.

Ha pedig nincs egyértelmű bizonyíték, a bíró keze is meg van kötve. Volt, hogy a tárgyalás végén azt mondta a bíró a vádlottnak: „én biztos vagyok benne, hogy maga ezt elkövette, csak nem tudom bebizonyítani.”

Kiskamaszoknál is gyakori, hogy életszerűtlenül részletes beszámolót vár az ügyészség, aminek még egy felnőtt sem tudna eleget tenni. Kugler szerint a rendőrök felkészültsége is hagy időnként kívánnivalót maga után, például volt, aki nem tudta, hogy a poligráfos vizsgálat többek között azért nem bizonyító erejű, mert a pszichopaták könnyűszerrel kijátsszák.


Nyugaton a gyereknek hisznek

Ahhoz, hogy mindez változzon, a pszichológus szerint elsősorban az kéne, hogy higgyenek a gyereknek. Nyugaton egy ilyen gyanú esetén azonnal őrizetbe veszik és kikérdezik vádlottat, az áldozattól pedig gyerekbarát módszerekkel, barátságos környezetben próbálják megtudni, mi történt. Magyarországon ettől egyelőre fényévekre vagyunk: itthon akkor is jár a láthatás, ha a kicsi ordítva tiltakozik ellene, bizonyíték hiányában a legtöbb elkövető vígan éli világát.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: denise_is_here / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja