SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem hagyják elkallódni az autista fiatalokat

Családinet [cikkei] - 2010-07-12
Értelmi fogyatékos, többségükben árván nevelkedő, roma származású fiatalok hazánk egyik leghátrányosabb helyzetű vidékén. Nehéz elképzelni ennél nehezebb sorsot Magyarországon... A Miskolci Autista Alapítvány most épülő lakóotthona nemcsak a sérült fiatalokon segít, de egyúttal munkát is ad a munkanélküliségtől sújtott térségben.
Nem hagyják elkallódni az autista fiatalokat

Nem tudjuk pontosan hány autista él Magyarországon, de számukat nagyjából 65 ezerre teszik. Közülük 10-12 ezer lehet a 18 évnél fiatalabb. A típusosan autista gyermekeknek alig öt százaléka válik önálló felnőtté. Általános iskolai fejlesztésük még többé-kevésbé megoldott, ám utána legtöbbjük nehéz helyzetbe kerül. Az egész országban mindössze 8-10 otthon foglalkozik velük és, ha nincs, aki gondoskodjon róluk, család nélkül elkallódnak, esetleg pszichiátriai intézményekben vagy valahol a „falu bolondjaként” tengetik életüket.

Persze azok sincsenek könnyű helyzetben, akik családban nevelkednek. Nem véletlen, hogy a Miskolci Autista Alapítványt épp a helyi sérült gyermekek szülei hozták létre még 1992-ben. A szervezet négy évvel később már megnyitotta a fogyatékosokat ápoló, gondozó Autista Házat, ahol a bentlakásos elhelyezés mellett, nappali képzésben készítik fel a gyermekeket az iskolai oktatásra, illetve terápiás, rehabilitációs céllal foglalkoztatják a fogyatékkal élőket.
 
Most eljött az idő, hogy egy újabb lakóotthont hozzanak létre, kifejezetten azok számára, akik az autista gyermekek közt is a legnehezebb helyzetben vannak, de akiken gondoskodással sokat lehet javítani. Céljuk, hogy egyenlő esélyt teremtsenek az állami gondozásból kikerülő, roma származású, autisztikus tünetű, értelmi fogyatékos fiataloknak és segítsenek nekik beilleszkedni a társadalomba. Az új otthon tíz fiatalnak ad majd akár élethosszig tartó elhelyezést. Nem elhanyagolható az sem, hogy a lakóotthon új munkahelyeket teremt: két regisztráltan munkanélküli szociális gondozót vesznek fel a sérült fiatalok mellé.

Az épület kialakításánál természetesen minden szempontból figyelembe vették az autista fiatalok igényeit. Az építészeti megoldások és az otthon berendezése is megfelel az akadálymentesítés szabályainak, ugyanakkor a leendő lakók személyes tárgyaikat, bútoraikat is magukkal hozhatják majd az intézménybe. A szobákba a legjobb minőségű, természetes anyagokból készült, masszív, ergonomikus biobútorok kerülnek. A kényelmi szempontok mellett kiemelt szerepet kap az egészségvédelem (antiallergén anyagok, mosható ágyak stb.) is.
 
Az összesen 80 724 388 forintos projekt kilencven százalékát az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus állja, az önerő nyolcvan százalékát pedig természetbeni munkával teremti elő az alapítvány. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt fejlesztésnek 2010. április 30-ig kellett megvalósulnia és remélhetően példát mutat az ország más vidékeinek is.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja