A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Óvatosan a légfrissítőkkel!

Családinet [cikkei] - 2007-10-25
Reklámok százai igyekeznek bennünket meggyőzni arról, hogy otthonunknak igenis szüksége van arra, hogy különböző illatokkal árasszuk el. Léteznek e célra létrehozott különböző formájú, kiszerelésű és aromájú illatosítók. Nem árt azonban vigyáznunk, használatuk egészségre ártalmas lehet!
Óvatosan a légfrissítőkkel!

Az utóbbi években folyamatosan nő azon tisztítószerek száma, melyek egyre erősebb és nagyobb mennyiségű vegyszer tartalmuknál fogva segítenek a különböző kórokozókat otthonunktól távol tartani. A felmosáson, a bútorok tisztításán túl lakásunk levegőjét is frissíthetjük segítségükkel.

Érdemes azonban ezen a ponton megfontolunk az allergia területén zajló kutatási eredményeket, melyek többsége azt mutatja, épp a túlzásba vitt takarítás az, amely hozzájárul az allergiás megbetegedések számának folyamatos növekedéséhez.

A higiénia hipotézis szerint ugyanis a kórokozómentes környezet miatt az immunrendszer képtelen megfelelően fejlődni, így történhet meg, hogy a környezetben található olyan egyébként ártalmatlan anyagokat is, mint a pollen, az állatszőr, vagy a por is veszélyesnek tekint, s allergiás reakció formájában igyekszik tőlük a szervezetet védeni.

A tisztítószerek, légfrissítők használata azonban további veszélyeket is rejt. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy már heti egyszeri légfrissítő haználattal is 50 százalékkal nő a légúti betegségek kialakulásának valószínűsége. A légfrissítők, bútor, és ablaktisztítók különösen veszélyesek. Korábbi kutatási eredmények igazolták a hivatásos takarítók körében előforduló asztmás megbetegedések gyakoriságát.

Alternatív megoldásként spray-k használata helyett válasszuk a folyékony állagú, illetve természetes alapanyagokból készült tisztítószereket, s a takarítást nyitott ablak mellett, a tisztítandó felülettől a lehető legnagyobb távolságot tartva, maszk viselésével – ezzel elkerülve a termék közvetlen belégzését - végezzük. Kerüljük a tisztítószerek vegyítését, így ugyanis a szervezetre különösen káros anyagokat kaphatunk.

A termékek tesztelése során a gyártók természetesen ellenőrzik, hogy az összetevők nem okoznak-e halált, vagy daganatos megbetegedést. A tisztítószerek azonban ettől még nem tekinthetők biztonságosnak, s így az általuk nyújtott tisztaság ára sokszor más, súlyos betegségek megjelenése.

Forrás: http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/content/abstract/176/8/735

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja