A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne csak a mérleg alapján fogyjunk

Családinet [cikkei] - 2007-10-15
A fogyókúra nem csak esztétikai kérdés. A leadott felelsleggel nem csak önérzetünk erősödik, de a hasi területen felhalmozódott zsír elégetésével egyben a súlyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkentjük.
Ne csak a mérleg alapján fogyjunk

  Az elhízás két formája, az alma és a körte típus is más-más kockázati tényezőket hordoz magában. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közölt kutatás eredményei alapján a hasi területen lerakódott zsírpárnák, az „úszógumi” elősegíti az artériák falán megjelenő plakkok kialakulását, s így jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát.

 Az összefüggés azonban nem csak az idősebb, de a fiatal, serdülő korosztály körében is fennáll, a túlsúlyos 10-15 éveseket épp úgy fenyegeti a szívbetegségek, a szívinfarktus kialakulásának veszélye. Az Egyesült Államokban a halálozási statisztikák vezető helyén, a férfiak és nők esetében egyaránt a szívbetegségek állnak.

 A plusz kilók és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása közti kapcsolat régóta ismert tény. Kutatók most azt vizsgálták, az elhízás mely formái jelentenek nagyobb veszélyt. Ennek meghatározására az erek falának állapotát figyelték meg. Az atherosclerosis az érelmeszesedés legjellemzőbb formája, mely kalcium és zsírok lerakódásának következtében az erek falának rugalmasságának elvesztésével jár, s azok leszűküléséhez vezet.

 A kutatók, 2000 és 2002 között, 2,700 személytől vett vizsgálati adatot ellenőriztek. A résztvevő, 30 és 65 év közötti férfiak és nők testsúly, és testtömeg index (BMI), vizelet- és vérminta, derék- és csípő körfogat értékeik összevetése után értékelték az elvégzett MRI és tomográfiás vizsgálatok eredményeit.

 Az adatok összevetése után megállapították, hogy az erek falán jelenlévő kalcium és a plakkok állapotának meghatározásához a legpontosabb jelző a test formája, s nem a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a koleszterin szint, a testsúly, vagy BMI. Minél nagyobb ugyanis a hasi területen, a derék és csípő közt a zsírmennyiség, annál nagyobb az artériák falában található kalcium lerakódások valószínűsége.

 Kutatók szerint az e területen jelentkező, egészen kis mennyiségű súlyfelesleg is hozzájárul a kalcium lerakódások megjelenéséhez. Azonban ezzel együtt a derék és csípő területének már kis mértékű csökkentésével is sokat tehetünk szívünk egészsége érdekében.

 A változtatáshoz nem szükséges drasztikus lépéseket bevezetünk. Válasszuk a mozgást, a kellemes, nem megerőltető gyakorlatokat tegyük mindennapjaink részévé. Táplálkozásunkban is legyünk mértékletesek, válasszuk a kevesebb zsírt, szénhidrátot tartalmazó fogásokat, s ezáltal nem csak karcsúbbak, de egészségesebbek is lehetünk.

 A hír alapjául a „Pot Bellies Point to Heart Risk” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja