SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A túl sok kávé csontritkulást okoz

Családinet [cikkei] - 2007-03-01
A kalcium utánpótlás a csontritkulás elleni küzdelem első és legfontosabb lépése. A koffein tartalmú ételek és italok fokozzák a szervezet kalcium kiválasztását, így nagymértékben elősegítik a betegség kialakulását.
A túl sok kávé csontritkulást okoz

A koffein főként stimuláló, élénkítő hatásáról ismert. Elfogyasztása után a véráramba jutva megközelítőleg egy órán belül fejti ki legintenzívebben a hatását, mely egyaránt érzékelhető az ideg-, szív- és érrendszer, az agy területein. Ennek köszönhetően hangulatunk javul, fáradtságérzetünk csökken, aktivitásunk, munkabírásunk nő.

 

A koffein hatása egyénenként eltérő mértékben érvényesülhet. Ez függ az illető nemétől, korától, súlyától, az elfogyasztott koffein mennyiségétől, de befolyásolja a terhesség is épp úgy, mint a dohányzás.

 

A koffeinhez, épp úgy, mint az élvezeti szerekhez nagy mértékű, rendszeres fogyasztás hatására könnyen hozzá lehet szokni. Napi 6 csésze, vagy ennél több kávé idegességet, gyomorpanaszokat, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat.

 

Stimuláló hatásának köszönhetően, a koffein felhasználási köre igen széles. A kávét, teát, csokoládét tartalmazó ételekben, italokban egyaránt megtalálható. A napi bevitt koffeinmennyiségnél tehát ezeket a termékeket is figyelembe kell vennünk.

 

Az oszteoporózis nevének jelentése porózus, üreges csont. A betegség során csonttömeg-vesztés következik be, ennek hatására nő a csonttörések kockázata. Kialakulása gyakran minden tünet és fájdalom nélkül megy végbe. A kórra így sok esetben csak a különösen a hát és a csipő csontjaiban jelentkező fájdalom, vagy váratlan csonttörések hívják fel a figyelmet.

 

A csontképződés folyamata a 30. életév betöltéséig intenzív. Ezután a csontlebontás nagyobb mértékű, mint a csontképződés. Nők esetében a betegség kialakulását erősíti a menopauza időszaka után lecsökkent ösztrogén szint, mely hormon fontos szerepet játszik a csontanyagcsere szabályozásában.

 

A betegség megelőzésében fontos szerepe van a rendszeres testedzésnek, a kalciumban, D-vitaminban gazdag étrendnek, vagy kiegészítő készítmények szedésének. A dohányzás hatására szintén csökken az ösztogén szint, így ajánlott mellőzése.

 

A koffein fokozza a szervezetben a kalcium kiválasztását, így megakadályozva azok beépülését a csontokba. Mérsékelt fogyasztása megengedett, amennyiben gondoskodunk a megfelelő mennyiségű kalcium utánpótlásáról. Ez a 19 és 50 év közötti korosztály esetében napi 1.000 milligramm, az 50 év felettiek kalciumszükséglete napi 1.200 milligramm.

 

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Revita Rendelőben.
web: www.revitarendelo.hu
email: revitainfo@mail.datanet.hu
tel: 06 1 201-6948

A hír alapjául a „How Caffeine Affects the Body” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja