SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyar kutatók értek el áttörést a véralvadással kapcsolatos betegségek területén - VIDEÓVAL

Családinet [cikkei] - 2023-01-27
Hogyan kapcsolódnak a rosszindulatú daganatok az érbetegségekhez, agyvérzés-e minden stroke, hogyan diagnosztizálható és kezelhető-e a vérzékenység? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézetének orvosai. A kutatók nyolc rövid videóban hívják fel a figyelmet az erek és a vér betegségeire, amelyek számos népbetegség okozói vagy szoros kapcsolatban állnak azokkal.
Magyar kutatók értek el áttörést a véralvadással kapcsolatos betegségek területén - VIDEÓVAL

Magyarországon a daganatos betegségek gyakoriak, évente közel 100 ezer esetet diagnosztizálnak. Ugyanakkor kevés szó esik például arról, hogy a tumorok által termelt anyagok gyakran az érrendszert is károsíthatják, így számos kapcsolódó betegség alakulhat ki. A kutatók szerint fordítva is érdemes vizsgálni a két betegség kapcsolatát: ha nehezen található például az érelzáródás kialakulásának oka, érdemes daganatos betegségre is kivizsgálni a pácienst, hiszen elképzelhető, hogy az áll a háttérben.  

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézetének orvosai különböző betegségek kapcsán végeznek véranalízist, ezekről a kutatási eredményekről számolnak be egy nyolc részes videósorozatban, amelynek során a fenti témák mellett a vérzékenység diagnosztizálásától, kezelésétől a Covid-19 okozta trombózison keresztül a stroke hatékonyabb kezelésén át fontos és sokakat érintő egészségügyi problémákat érintenek. Az intézet munkatársai évente több százezer vérmintából nyert adatok alapján számos áttörést értek el a véralvadással kapcsolatos betegségek diagnosztikájában és kutatásában, ezekről számolnak be közérthető módon a nyolc, egyenként 7-8 perces kisfilmükben.

„Intézetünkbe az ország minden részéről érkeznek minták, mi a véralvadási rendellenességek, szaknyelven a hemosztázis, diagnosztikájával foglalkozunk elsősorban. Kutatásaink során a vér analíziséből nyert adatok alapján olyan kérdésekre kapunk választ, hogy mi egy betegben rejlő vérzékenység oka, vagy lehetséges-e a személyre szabott kezelés stroke esetén” – mondta el Dr. Kappelmayer János a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet igazgató professzora.

A valós esetekre támaszkodó kisfilmek nem csak a szakmának készültek, az intézet munkatársai szeretnék, ha a lakossághoz is eljutnának azok, hiszen sok esetben százezreket érintő betegségek kezelését, gyógyítását érintő felfedezésekről, új módszerekről számolnak be bennük a szakértők. A videókban nyomon követhetjük például egy Covid-19 fertőzés okozta vénaelzáródás történetét, vagy éppen véralvadási zavarban szenvedők mesélnek történetükről és kezelésükről. A sorozatban egy teljes epizódot szentelnek a kutatók a stroke-nak, amelyből megtudhatjuk, hogyan előzhető meg, hogy újabb agyvérzés vagy agyi trombózis alakuljon ki.

A videósorozat a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Minisztérium Tudományos Mecenatúra1 pályázatának támogatásával valósult meg, amelynek célja a tudomány iránti társadalmi bizalom erősítése, az innováció eredményeinek széles körben történő népszerűsítése és a közösségi tudomány (Citizen Science) támogatása.

A videók elérhetősége:

DE Klinikai Központ YouTube csatorna.

A daganatos betegségek és a trombózis kapcsolata

A stroke kialakulása és kezelési lehetőségek

COVID-19 fertőzés: amikor a gyulladás és trombózis kéz a kézben jár

Autoimmun betegségek és a véralvadás kapcsolata

Vérmérgezés és trombózis

Mi van, ha nem alvad meg a vérünk: a hemofilia és a von Willebrand betegség

A vérlemezkék hibás működése és a vérlemezke-gátlás

A velünk született trombózis hajlam: avagy mi van nekünk megírva

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja