SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógyító agyi orgazmus otthon, a gép előtt: a rejtélyes ASMR jelenség

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-10-04
Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az agyi orgazmus kifejezés azt jelenti, hogy két ember annyira egymásra van hangolva, hogy amikor fizikai távolságban vannak egymástól, akkor is egy időben gondolnak egymásra, vagy egyszerre gondolnak ugyanarra, akkor őket ki kell ábrándítanom. Az sem talált, akinek az a tippje, hogy az ASMR az a pillanat, amikor ugyanaz az intellektuális élmény egyszerre vált ki katarzist két ember agyában, mondjuk színházi előadáson ülve egymás mellett.
Gyógyító agyi orgazmus otthon, a gép előtt: a rejtélyes ASMR jelenség

Mi az az ASMR?

Az ASMR magyarul annyit tesz, mint önkéntelen idegi-érzéki válasz az agyat érő pozitív ingerre. Egyszerűbben fogalmazva a lúdbőrhöz vagy a kellemes „végigfut a hátamon a hideg”–érzéshez hasonlító könnyű, eufórikus érzés ez, mely a tarkótáji fejbőrből indul útjára, a nyakon át végigmegy a gerinc vonala mentén, és a hát alsó részéig, vagy akár a lábujjakig végig bizsergeti a bőrt. A jóleső, elengedett érzést hangok, illetve vizuális ingerek is kiválthatják, vagy sokszor ezek kombinációja is.

Amikor az agy "feladja": egyenesen a szívünkbe hatol az érzés

Az agy viselkedése érdekes sajátosságokat mutat bizonyos hangingerekre, zenére, látványvilágra, vagy ezek együttesére. Ilyenkor a minket érő hatást nem „küldjük” kognitív, tudati ellenőrzésre az agykéregbe, nem dolgozzuk fel különböző információs szűrőkön át, hanem hagyjuk egyenesen a lelkünkbe hatolni, és nem gyakorlunk felette további kontrollt. Különösen akkor dönt így az agy, ha az érzéki benyomás több csatornán át érkezik egyszerre, amiket lehetetlennek érez egyidejűleg feldolgozni, így „feladja”, átengedi az irányítást, és kivonul a helyzetből, mi pedig azt éljük meg, hogy egyenesen „a szívünkbe hatol” az érzés.


Miben segíthet az ASMR terápia?

Azok számára, akik képesek átélni, az ASMR különleges élményt nyújt, egyfajta agyi kielégüléshez hasonlítható érzést, melynek

  • terápiás hatása lehet a depresszió és az alvászavarok leküzdésében, 
  • lazító terápiák épülhetnek rá, 
  • segíthet a krónikus fájdalmak csökkentésében,
  • és a stressz feldolgozásában is.

A felfedezés Jennifer Allen nevéhez fűződik, aki 2010 óta kutatja a jelenséget, és a mozaikszó nevét is ő találta ki a következő kifejezésekből:

  • Autonomous: Autonóm – azaz spontán, önszabályozó
  • Sensory: Érzékekhez vagy érzelmekhez kapcsolódó
  • Meridian: Csúcsot, csúcspontot vagy legmagasabb fejlettségi pontot jelent
  • Response: Egy külső vagy belső hatás által kiváltott tapasztalásra válasz


ASMR-videók: a bizsergés bárki számára elérhető

Az interneten máris keringenek érdekes ASMR-videók, melyek különböző látványi és hangeffektusokat használnak fel a pihentető és katartikus agyi élmény előidézésére. Jellemző ezekre a videókra, hogy monoton, ismétlődő ingereket használnak az előadók, mint tűzropogás, hullámzás hangja, emberi suttogás, vagy kocogtatás, kopogtatás különböző tárgyakon, vízcsepegés, sminkecset hanga a hangszórón, könyvlapozgatás zöreje, lágy, simogató mozgások és neszek - minden, ami ellazít, pihentet, feltölt.
 


Az ASMR élmény egyfajta agyi jelenlét állapotában történik, teljes bevonódást igényel, és érzelmi síkon fejti ki a hatását.

Abban különbözik a zene által kiváltott jóleső bizsergéstől, hogy azzal ellentétben késleltetés után érezzük, nem rögtöni a hatása, és nyugtatóan hat, míg a zene inkább izgalmi állapotot okoz.

Egy jó ASMR videó hatására azt éli meg a befogadó, hogy az agya „szétolvad”, nyugodttá és kielégültté válik, és a lelke felszabadult, ellazult lesz.

A legtöbb ASMR-videó rajongó még soha nem nézett végig egy teljes felvételt, mert idejekorán elaludt rajta… Működött.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja