SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy miként figyeljenek saját testük jelzéseire!

Családinet [cikkei] - 2020-06-22
A kamaszok sokszor szégyellik vagy nem ismerik fel, ha folyamatosan változó testükön olyan jeleket érzékelnek, amelyekkel szakorvoshoz kellene fordulniuk. Ezért is kiemelten fontos, hogy tisztában legyenek azzal, meddig tartozik valami a normális fejlődésbe, és mikor érdemes betegségre gyanakodni.
Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy miként figyeljenek saját testük jelzéseire!

Online formában tartják meg június 25-én a Semmelweis Egészség Napokat, így vélhetően a szükséges információk is könnyebben eljutnak majd a modern elektronikai eszközök iránt fogékony kamaszokhoz.

Betegséggel kapcsolatos árulkodó jelzés lehet a megmagyarázhatatlan fogyás, a láz, a fáradékonyság, a szokatlan fájdalom, csomók megjelenése vagy az anyajegyek megváltozása is. Ha valaki ilyesmit tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz! Figyelmeztető jel, ha egy gyerek úgy érzi, fáj a csontja és az egy hétnél tovább tart, függetlenül attól, hogy érte-e sérülés vagy sem. Tipikus eset, amikor vakuval történő fényképezésnél valakinek az egyik szeme nem vörösen, hanem sárgás-fehér színben csillog. Ez az árnyalat arra utalhat, hogy a szemben daganat alakulhatott ki, és érdemes szakemberhez fordulni. Jellegzetes szemészeti daganat a retinoblastoma, azaz ideghártya-daganat, amely döntő többségében kisgyerekeknél fordul elő. Ha valaki kancsalít, akkor azonnal szemészhez kell fordulni, és a szakember alapos, pupillatágítással járó vizsgálat végez. A szemgolyó belsejének részletes vizsgálatára van ilyenkor szükség – hangsúlyozta dr. Csóka Monika, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense.

A Semmelweis Egészség Napokon a laikus érdeklődők számára is érthető módon magyarázzák el a szakemberek, hogy mikor érdemes betegségre gyanakodni. Sokszor nehéz a döntés, hiszen apró csomók, akár jóindulatú elváltozásból is adódhatnak. A betegségek korai stádiumában való felfedezésével ugrásszerűen megnőhet a gyógyulási esély. Ilyenkor többnyire kevesebb kezeléssel lehet ugyanolyan gyógyulási eredményt elérni.

A június 25-i Semmelweis Egészség Napok online formában történő megtartásával azért is lehet könnyebben eljutni a kamaszokhoz, mert az előadások videói később is megtekinthetőek, és azokat az iskolák is felhasználhatják oktatási célokra – fűzte hozzá dr. Csóka Monika.

A Prevenció a gyermekgyógyászatban című digitális eseményen a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai olyan témákat dolgoznak fel előadásaikban, amelyek a mindennapi életben is fontosak lehetnek. Ezek közé tartozik az elhízás, a cukorbetegség, részben pedig a reumatológia és a daganatos betegségek. Utóbbinál nagyon fontos, hogy mindenki időben észrevegye az első figyelmeztető jeleket. A klinika gyógyító tevékenységének egyik szakterülete a hemato-onkológia. Itt alakult meg korábban az országos gyermek-hematológiai és onkológiai hálózat. Az interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozat továbbra is ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2020. június 25., csütörtök 16:00-20:00 óra

A programok regisztrációkötelesek, az online részvételhez a Zoom program szükséges, mely ingyenesen letölthető a https://zoom.us/download oldalról.

A részletes program és a regisztráció ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Semmelweis.hu
Kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem  

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja