SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miskolc és környéke, Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe ügyében léptek a civilek

Családinet [cikkei] - 2019-01-10
A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe. Az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére. A jelenlegi terv nem felel meg ezeknek a követelményeknek, ezért a Levegő Munkacsoport, a Zöld Kapcsolat Egyesület és egy magánszemély a környezetvédelmi hatósághoz fordult, kérve a levegőminőségi terv soron kívüli felülvizsgálatát.
Miskolc és környéke, Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe ügyében léptek a civilek

Illegális műanyagégetésre utal a kéményből dőlő fekete füst, ami igen gyakori a Sajó-völgyben

A Sajó-völgye levegőminőségi tervét legutóbb 2016-ban vizsgálta felül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal. A levegő szennyezettsége azóta sem javult, sőt a fűtési időszakban gyakorlatilag folyamatosan meghaladja az egészségügyi határértéket, sokszor azok többszörösét is eléri. Mivel a jelenlegi levegőminőségi terv nem tartalmaz elegendő konkrét, határozott és betartatható intézkedést a légszennyezés érdemi csökkentésére, a Levegő Munkacsoport, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület és egy itt élő magánszemély – a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatásával és a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) jogi segítségével – a kormányhivataltól kérte a terv soron kívüli felülvizsgálatát.

„Társadalmi szervezetek Európa több országában igyekeznek jogi eszközökkel is elérni, hogy a hatóságok ne csak általánosságokat írjanak a tervekbe és a távoli jövőbe vesző határidőket szabjanak meg, hanem azonnali konkrét intézkedéseket tegyenek. Ez az alapvető feltétele annak is, hogy a Magyarországon élők egészségügyi állapota javuljon, kevesebb megbetegedés és haláleset forduljon elő a szennyezett levegő miatt” – mondta Agnieszka Warso-Buchanan, a ClientEarth jogásza.

A civilek kérelmükben egyebek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a levegőminőségi terv intézkedési javaslatai nem elégségesek az illegális lakossági égetések (vegyes hulladékok, kezelt fa, gumiabroncs, fáradt olaj tüzelése) mielőbbi visszaszorítására, pedig ezek a rendkívül egészségkárosító égetések a Sajó-völgyben a fűtési szezon idején mindennaposak, és a nyári időszakban sem szűnnek meg.

„Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint hazánkban több mint tizennégyezer ember veszti életét idő előtt a légszennyezés miatt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, rengeteg megbetegedés, kieső munkaidő és komoly életminőség-romlás is a rossz levegőminőség számlájára írható. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a hatóságok olyan terveket dolgozzanak ki, és olyan intézkedéseket írjanak elő, amelyek rövid időn belül és érdemben javítanak a jelenlegi helyzeten. Így például széles körű felvilágosítással és határozott hatósági fellépéssel elejét lehetne venni az illegális égetéséknek, és vissza lehetne szorítani a sajnos legális, de rendkívül szennyező tüzelést lignittel és más gyenge minőségű szénfajtákkal. Nemzetközi példák bizonyítják, hogy vannak jó intézkedések és meg is valósíthatóak, ha megvan a politikai akarat.” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.  

Tavaly októberben a Levegő Munkacsoport bírósághoz fordult Budapest és környéke levegőminőségi tervének felülvizsgálata érdekében, miután az illetékes környezetvédelmi hatóságok elutasították ezirányú kérelmét.

Forrás és kép: Aeffect Communications

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja