SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Testi, szellemi, lelki fitnesz nagyiknak

Szabóné Kálmán Anna [cikkei] - 2018-04-04
Sokat írunk-beszélünk családról, nevelésről, egészségről, betegségről, annak megelőzéséről, de leginkább fiatalok, gyermekek vonatkozásában. Ez nagyon fontos nekünk, nagyszülőknek is, hiszen ők a mi szemünk fényei, legdrágább kincsei.
Testi, szellemi, lelki fitnesz nagyiknak

Kedves Nagyitársaim!

Most egy kissé elbillentem a hangsúlyt a mi korosztályunk testi, lelki egészsége felé, éppen azért, hogy minél tovább tudjuk élvezni szeretteink társaságát, a gyerekek cseperedését, sőt hasznukra is lehessünk:

"… nagy törődéssel és gonddal éljük az életünket, ameddig csak lehet, ahogyan egy szappanbuborékot is a lehető legnagyobbra és jó hosszan fújunk, jóllehet bizonyossággal tudjuk, hogy szét fog pukkanni." /Schopenhauer/

Már azzal is megkönnyítjük gyerekeink életét, ha panaszkodás, búskomorság helyett azt látják, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, mosolygósak, kiegyensúlyozottak vagyunk, tartalmasan töltjük a rajtuk kívül eső szabadidőnket.

Amíg kicsik az unokák, természetesen nagyobb szükség van a segítségünkre. A velük való játék, séta, közös élmény a legnagyobb örömforrásunk. Ahogy kamaszodnak, fokozatosan leválnak rólunk, akármilyen nehéz is ezt megemészteni. Ekkor meg kell találnunk azokat a tevékenységeket, felújítani régi vagy ideiglenesen szünetelő baráti kapcsolatainkat, amelyekben mindig feltöltődtünk. Fiatalkori barátainkkal egyszerre váltunk szülővé, most nagyszülővé, némelyikükkel meg sem szakadt a kapcsolat. Összeülhetünk egy vidám tereferére, közös vacsorára, kártyapartira, akár mindezt együttvéve.

Sok szó esik a fejünk felett Damoklész kardjaként lebegő időskori elbutulás veszélyéről. Kedves Olvasó! Ha itt ülsz a számítógéped előtt, akkor már tettél is egy lépést a megelőzés felé. Hiszen a világot engeded közel Magadhoz, informálódsz a Neked fontos eseményekről, hírekről, Földünk csodálatos tájairól, népeiről, a facebookon közelebbi ismerőseidről is. Ráadásul ehhez meg kellett tanulnod a számítógép használatát, ha fiatalon nem is volt rá szükséged, lehetőséged.
A jó társaságon kívül a tanulás is távol tartja Tőled Demencia Őméltóságát. Bármiféle tanulás, amihez kedvet érzel, idegen nyelv, vers, kézimunkázás, vagy régi képességeid felélesztése, pl. rajzolás, festés, hangszeren játszás, stb. lassítja agysejtjeid pusztulását, serkenti szellemi éberségedet.

Kapcsolódó cikkünk: Járjunk színházba, hogy friss maradjon az elménk!

Vannak olyan nyugdíjasok, akik felszabadult idejükben önkéntes munkát végeznek, esetleg fizetségért újra munkát vállalnak rövidített munkaidőben. Nagyon színes a paletta. A lényeg, hogy ne magányosodj el, ne zárkózz be, legyél nyitott a még Rád váró lehetőségekre, kutasd fel azokat a környezetedben.
Sokat lehet hallani senior klubokról, alkotó körökről, tornáról, fitneszről, örömtáncról, természetjárókról. Biztos a Te környékeden is működik valami hasonló.

Városomban nagyon aktív nyugdíjas élet folyik, a fent említett egyesületek szinte mindegyike megtalálható. A korunknak megfelelő, nem túl nehéz, közösen végzett mozgás összehoz bennünket, vidám baráti társasággá kovácsol.

Három éve fedeztem fel élményfürdőnkben a senior aquafitneszt egy kedves, udvarias fiatalember vezetésével, aki tisztelve szeret bennünket, és fontosnak tartja az egészségünk megőrzését, sőt javítását. Szinte unokaként tekintünk rá. Jó zenéivel is örömtelivé teszi edzésünket, ahol a csevegés, nevetgélés sem tilos.

Ugyancsak ő tart a hét egy napján pilatest, ami kiválóan alkalmas zsugorodó izületeink nyújtására, ülő, fekvő pózban, szintén kellemes zene mellett. Képzeld el a látványt, amikor óra végeztével nyögdécselve feltápászkodunk. A lényeg, hogy mi ezen is tudunk nevetni. Megtapsoljuk Ádámot, és főleg azt, hogy vége az órának. Mégis alig várjuk a következő megpróbáltatást. Ági barátnőnk viccesen így fogalmazott: "Küzdünk az elemekkel!" Így élünk mi, "fitnesznagyik".

Újabban felfedeztem egy szalont, ahol gépek mozgatják lábainkat, csipőnket, dögönyözve ütögetik elpuhult domborulatainkat. Ennek ellenére megdolgoztatják a testünket, aminek ékes bizonyítéka az izomlázam. A séta pedig ingyenes. Egy a fontos! Keljünk fel a fotelből, és naponta mozogjunk! Ezzel nem csak fizikai erőnlétünknek, hanem lelkünknek, kedélyünknek is segítünk.

Szeretném videón bemutatni a hat különböző gép működését:

  • 5 perc alatt 300-szor emeli meg a lábakat. Nem akartam elhinni, ezért megszámoltam, és tényleg! Ez 300 lépésnek felel meg. Az alsó végtagokat, a combok belső felét és a feneket tornáztatja meg.


     
  • Derék, lapocka, letapadt izmok átmozgatása. Erősíti a kar és a hát felső részét, javítja a testtartást. Ugyanez hasonfekve égeti a hasi zsírt.


     
  • Csípőt, feneket, combokat erősíti.


     
  • Feszesíti a derekat, hasat, csípőt. A leleményes vendégek elnevezték Sellőnek.


     
  • Újabb lelemény: ez az asztal a "Nőgyógyász". Vicces volt, amikor az egyetlen férfivendégnek felajánlották: "Rudi bá! Mehet a nőgyógyászhoz!" Komolyra fordítva a szót: ez a gép átmozgatja a térdet, bokát, feneket, valamint formálja a belső combot. Egy labdát is a térdünk, majd a combunk közé szorítunk. Más esetben úgysem szokás a nőgyógyásznál labdázni.


     
  • Mindkét lábat egyszerre emeli 300-szor, illetve a hasat is igénybeveszi, formálja, főleg ha felüléseket is csinálunk közben. A második 5 percben tetszés szerint lehet variálni felhúzott, behajlított térdekkel, majd jobbra, balra billentve azokat.

Végül a szalon falára festett "graffitivel" is szeretnék motiválni minden kedves Nagyit, hogy kedvének, képességeinek, lehetőségeinek megfelelő tevékenységgel tegye boldogabbá élete 3. felvonását!

Indexkép: pixabaywerner22brigitte

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja