SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mindennapi életünk része, holott akár mellrákot is okozhat - miért veszélyesek a parabének?

Németh Noémi [cikkei] - 2018-03-19
Egyre nagyobb figyelem övezi a parabéneket - a tartósítószerként alkalmazott anyag a mindennapi életünk része már évtizedek óta. Az utóbbi időkben azonban egymás után születnek a tanulmányok káros hatásaikról: többek között a mellrák kialakulásában is szerepük lehet.
​Hogyan hatnak szervezetünkre a parabének? Miért különösen veszélyes ez a gyermekekre, a fiatal nőkre és a kismamákra nézve? Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus szakértőnket kérdeztük az aggasztó jelenségről.
A mindennapi életünk része, holott akár mellrákot is okozhat - miért veszélyesek a parabének?


Mi az a parabén és hol találkozhatunk vele?

A parabén az arckrémek, hidratálók, tusfürdők, alapozók, arclemosók, arcmaszkok, sminkfelszerelések szinte állandó összetevője, de nem csak a szépségápolási szerekben találkozhatunk velük. Már az 1920-as évektől kezdve használják kozmetikumok, gyógyszerek és élelmiszerek tartósítására is mikro-organizmus ölő hatásuk miatt, mivel elpusztítják a baktériumokat és  gombákat. Az élelmiszerek csomagolásán az E214-E219 számokkal jelölik jelenlétüket. Megtalálhatóak továbbá a:

  • Mosószerekben
  • Mosogatószerekben
  • Tisztítószerekben
  • Öblítőkben
  • Klórszármazékokat tartalmazó tisztító- és fertőtlenítőszerekben (p. Uszodák vizében, háztartási fertőtlenítőszerekben) is.

A parabéneket sajnos még akkor sem tudjuk teljesen kikerülni, ha csak parabénmentes termékeket vásárolunk - jelenlétük ugyanis még a vízben is kimutatható; több ezer tonnás mennyiségben szennyezik a környezetet.

Egy 2005 és 2006 között, az Egyesült Államokban végzett kutatás során több ezer fő vizeletét vizsgálták, s megdöbbentő eredményre jutottak: a résztvevők 99%-ának szervezetében voltak jelen ezek az anyagok.
 

Hogyan hatnak szervezetünkre a parabének?

A parabének egyeseknél allergiás reakciót válthatnak ki, ez azonban a ritkább eset. Leggyakrabban semmilyen közvetlen tünetet nem tapasztalunk magunkon a használatuk során, s pont ebben rejlik a veszélyük: hosszú távon és észrevétlenül hatnak az egészségünkre és szervezetünkre.
Megzavarják a hormonrendszerünket, a mellrák kialakulásában is szerepük lehet, ám a férfiakra sem veszélytelenek e szerek: kapcsolatban állhatnak a férfi-meddőséggel is.

Az  eddigi vizsgálatok kimutatták, hogy a parabének a következő hatásokat produkálhatják:

  • Női hormonkárosítás, menstruációs zavarokat okozhatnak
  • Összefüggésbe hozták a mellrákkal
  • Csökkenthetik a férfiak tesztoszteron szintjét – csökkentve ezzel akár a termékenységet is
  • Allergiás reakciókat válthatnak ki
  • Öregíthetik a bőrt, amennyiben napsütés éri

"Az ún. civilizációs betegségeket az emberiség magának okozza a sok káros anyag bevitelével. Évtizedeken át elsiklottunk a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan megzavaró, élelmiszerekben, ivóvízben, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékekben, műanyagokban és egyéb úton ránk leselkedő ártalmak felett. Az időzített bomba már ketyeg. A következmények súlyosak: autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg!" - figyelmeztet Prof. Dr. Balázs Csaba.


Hogyan veszélyeztetik a gyermekeket a parabének?

Mivel a parabének számos babaápolási szerben is megtalálhatóak, felmerül a kérdés: hogyan befolyásolhatja a kisgyermekek fejlődését, ha már babakoruktól fogva ki vannak téve a parabének hatásának?

"A parabénekről több kutatás is bemutatta, hogy ösztrogén aktivistásuk van és így károsítják az emberi hormon- és immunrendszert. A ösztrogén hatás miatt ezek a vegyületek  un. pubertas precox-ot (korai pubertást) válthatnak ki a lányok esetében. A parabének tehát különösen a fejlődő gyerekeket s a fiatal nőket veszélyeztetik. Ezért főleg a fiatal nők és gyermekvállalás előtt álló nők esetében kell különösen odafigyelni" - mondja Prof. Dr. Balázs Csaba.


Tényleg mellrákot okozhatnak a parabének?

A mellrák kialakulása és a parabének közötti összefüggés megléte egyelőre bizonytalan. Születtek olyan tanulmányok, melyek egyértelműen kapcsolatba hozták a kettőt, míg más kutatások ezt cáfolták. Melyik irányba hajlanak a legfrissebb kutatások, felelősek lehetnek-e a parabének a mellrák kialakulásáért?

"A kozmetikumok használata során a bőr felületén átjutnak ezek az anyagok, és hosszú távú használat esetén felhalmozódhatnak a szervezetben. Mivel így folyamatosan jelen vannak a testünkben a parabének, kockázatot is jelenthetnek.

Az emlőrák és a  parabének között közvetlen összefüggést mutattak ki: a mellrákszövet mintákban közel 90%-ban mutatták ki a parabént. A mellrákért így a parabén és egyéb vegyszertartalmú dezodorok és spray-k lehetnek a felelősök, amelyeket éppen a hónaljban használnak és ott halmozódnak fel.
Azt sem szabad elhallgatni, hogy más kutatások viszont nem találtak összefüggést a parabén és az emlőrák között - fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat valamelyik kozmetikumot gyártó cég szponzorálta.
Az eddigi kutatások azt erősítik meg, hogy szintetikus anyagokat, pláne parabént tartalmazó kozmetikumot nem szabad használni”
- hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Balázs Csaba.


Miért nem tiltották még be a káros anyagok használatát?

Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabén felhasználását a 3 év alatti gyermekek számára készülő testápolási termékekben, majd az EU is betiltotta öt kevésbé elterjedt parabén (izopropil-, izobutil-, fenil-, benzil-, és pentil-parabén) kozmetikai termékekben való használatát. A metil– és etilparabén felhasználását továbbra sem korlátozzák, holott ezen anyagokkal kapcsolatban is felmerült már az esetleges hormonkárosító hatás.

"A kutatások eredményei már látszanak1, a megismert kockázatok miatt több európai ország kezdeményezte a tilalmukat, illetve több világméretű gyártó a kivonásuk mellett döntött. Örömmel tapasztaltam, hogy egyes samponokon már fel van tüntetve, hogy „parabene free”, azaz parabén mentes - persze jó volna tudni, hogy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség is ellenőrizte, ill. őrzi-e ezeknek a címkéknek a való voltát" - mondja az endokrinológus szakértő.


Hogyan ellensúlyozhatjuk a parabének káros hatását?

Úgy tűnik, a parabének használatának teljes betiltása még várat magára. Ha már 100%-osan kivédeni nem tudjuk - hiszen szinte mindenhol jelen vannak -, hogyan ellensúlyozhatjuk a káros hatásukat?

Endokrinológus szakértőnk elmondása szerint tudatosan sokat tehetünk egészségünk érdekében:

  • Élelmiszert csak megbízható, hazai forrásból vásároljunk
  • A friss zöldségek, primőrök veszélyt hordozhatnak (kemikáliák)
  • Kerüljük a puhább műanyagokat: minél puhább a műanyag, annál könnyebben válik ki belőle xenoösztrogén
  • Ne tároljunk, és soha ne melegítsünk ételt műanyag dobozban, mikrohullámú sütőben, főleg ne fóliával letakarva
  • Kerülni kell a teflonbevonatú edények használatát
  • Ne hagyjunk műanyagpalackos vizet vagy üdítőitalt meleg helyen, napon, kocsiban: hő hatására kioldódik belőle a méreganyag
  • Egyszerű összetételű mosóport és mosogatótablettát használjunk, minél alacsonyabb vegyszertartalommal
  • Ruhamosást követően ne használjunk öblítőt
  • Ne alkalmazzunk klórszármazékokat tartalmazó tisztítószereket
  • Kerüljük az olyan kozmetikumokat, amelyekben paraben van: használjunk biotermékeket. Keressük a kozmetikai szerek csomagolásán a parabénmentes feliratot és csak ilyen terméket vásároljunk
  • Mellőzzük a körömlakk és a körömlakklemosó használatát
  • Természetes alapanyagú parfümöt használjunk: sok parfüm és légfrissítő tartalmaz parabent
  • Óvakodjunk a mérgező anyagokat tartalmazó festékektől, rovarirtóktól
  • Fogyasszunk szabadgyök-fogókat: E-vitamint, szelént

Kisgyermekünk egészségére különösen oda kell figyelnünk: mindig alaposan olvassuk át a csomagoláson található összetevők listáját, amikor babaápolási szert választunk. Ha lehet, válasszunk 100%-ig parabénmentes terméket (pl. Bepanthen Sensiderm).

A parabének szájon és bőrön át a szervezetünkbe kerülhetnek.  "Mindkét bejutási mód veszélyes lehet. Hormonhatásaik ellen nem elegendő kesztyűvel védekezni, hogy a bőrfelületen át ne jussanak be a szervezetbe, gondoskodni kell arról is (például maszkkal), hogy az orr nyálkahártyáján keresztül se lélegezzük be" - figyelmeztet Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus szakértő.


Az ellopott jövő

"Az iparilag fejlett országokban már kezdik helyén kezelni a hormonhatású anyagok rendkívüli veszélyeit annak érdekében, hogy a hormonháztartást megzavaró anyagok használatának beláthatatlan következményeit megakadályozzák.
A veszély valódi mértékének felismerését némiképp gátolja, hogy humán kísérleteket hormonhatású anyagokkal természetesen nem lehet végezni, s hogy ezen anyagok hatásmechanizmusa és egyes, nekik tulajdonítható következmények közti összefüggéseket sem lehet egzakt módon megállapítani. Ráadásul egy részük évek alatt fejti ki hatását.

Ami biztos: a mindennapokban jelen lévő hormonhatású anyagok óriási veszélyeket hordoznak. Csodálkozunk a korábban ismeretlen hormonális problémák felszínre kerülésén, elméleteket gyártunk az egyre gyakoribb nemi identitásváltozások - tudományosan egyelőre még nem igazolt - genetikai hátterét firtatva, figyelmen kívül hagyva a legkézenfekvőbb potenciális okokat: a hétköznapok hormonhatásait" - hívja fel a figyelmet a veszélyre Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus szakértő.

Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba

 

Endokrinológus


Az OrvostKeresek.hu specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
 

1: Aram Mokarizadeh és munkatársai: A comprehensive review of Mech Methods, Early Online: 1–21, 2015 Informa Healthcare USA, Inc. DOI: 10.3109/15376516. 2015.1020182.

Indexkép: Kaboompics // Karolina / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja