SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öt tény, amit fontolj meg, mielőtt beadatod lányodnak a HPV-oltást

Családinet [cikkei] - 2017-11-10
Ma már Magyarországon is kampányszerűen oltják a kiskamasz lányokat a többek között méhnyakrákot is okozó HPV vírus ellen. A védőoltásnak azonban ellenzői is jócskán akadnak. A következő írás az Alliance of Natural Health Szövetség a Természetes Egészségért) társaság honlapján jelent meg.
Öt tény, amit fontolj meg, mielőtt beadatod lányodnak a HPV-oltást

Egy szülő sem szeretné, hogy gyermeke rákbeteg legyen. A legtöbben tárt karokkal fogadnának egy olyan védőoltást, amely minimálisra csökkenti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Sajnos az utóbbi tíz év adatai azt mutatják, hogy amit az egészségügyi szervezetek állítanak a HPV oltásról – miszerint biztonságos és hatékony – nem felel meg a valóságnak.

Ami a biztonságot illeti: az egészségügyi szervek figyelmen kívül hagyják, vagy nem fedik fel azt a számos komoly mellékhatást, amelyet a beoltott kamaszlányok tapasztalnak. A hatékonyságról: félrevezető azt állítani, hogy azzal, hogy az oltás néhány évig HPV-ellenanyagokat állít elő, évtizedekre és teljes mértékben megelőzi az ezzel összefüggő betegségeket. A tudomány szerint ez a kettő nem ugyanazt jelenti.

1. Tájékozódj, mielőtt döntést hozol! Az oltásért felelős szervezetek nem tekinthetők független információforrásnak. Egy megfelelő tájékoztató anyagnak a beteg minden kérdésére választ kellene adnia, többek között esetünkben szólnia kellene az oltás ellen szóló érvekről is. Nem csak azt kellene tartalmaznia, amit az orvos vagy a nővér gondol. Információt kellene nyújtania a kockázatokról és az előnyökről éppúgy, mint az alternatív kezelési módokról. A beleegyező nyilatkozat azt kell, hogy tartalmazza, amit a beteg tudni akar, nem azt, amit az orvos vagy a nővér szerint tudni kell a témáról.

2. Félrevezető azt sugallni, hogy a HPV-oltás biztonságot nyújt a méhnyakrák ellen. Egyszerűen még nem telt el elég idő annak megállapításához, hogy a megnövekedett immunogenicitás (például az, hogy valaki „szeropozitív”, vagyis a szervezete ellenanyagot termel valamely kórokozóval szemben) megakadályozza, hogy a jövőben méhraknyák alakuljon ki valakinél. Az NHS (a brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet) például így fogalmaz: „A HPV-oltás hatékonyan akadályozza meg, hogy a lányok megfertőződjenek a HPV azon fajtájával, amely a legtöbb méhraknyákos esetet okozza.”, és nem beszél arról, hogy sok lány már a nemi élet megkezdése előtt megfertőződik HPV-vel, amelyet az esetek nagy részében az immunrendszerük magától legyőz. A vírus némelyik típusa, mint például a HPV-16, amely a méhraknyákkal áll összefüggésben, együtt fejlődik az emberrel, és számtalan nő hordozza bármely életkorban anélkül, hogy daganatot okozna.

3. A HPV egy nagymértékben múlékony fertőzés, amely 90 százalékban magától is elmúlik két éven belül bármiféle oltás vagy orvosi kezelés nélkül.

4. A méhnyakrákos esetek és az ezzel járó halálozások 80 százaléka a fejlődő országokban történik. Ennek oka a szűrővizsgálatok (pl. kenetvétel) és a korai kezelés hiánya, a kamaszok nagymértékű szexuális aktivitása, a gyorsan terjedő nemi betegségek, a rosszabb táplálkozás, és egyéb rizikófaktorok. A nyugati és az iparosodott társadalmakban élő nőknek senki sem mondja el, hogy a legtöbb méhnyakrákos eset a fejlődő országokban fordul elő.

5. A korai felismerés tekintetében elengedhetetlen a szűrővizsgálat. A 25 éven felüli nőknek 3-5 évente kenetvételen kellene részt venniük. A HPV-oltás ezt nem teszi szükségtelenné. Egy huszonéves nőnek háromévente, az annál idősebbeknek ötévente kell kontrollon megjelenniük. Bármilyen pozitív eredmény esetén később évenkénti vizsgálat válik szükségessé. A rákos megbetegedés kezelése csak két egymást követő pozitív eredmény esetén kezdődhet meg, a célzott kezelés pedig a legmodernebb technikának – például CO2 lézer - köszönhetően igen magas sikerrátával büszkélkedhet. A helyes táplálkozás és életmód segítségével szintén minimálisra csökkenthető daganat kialakulásának esélye.

Az eredeti cikk angol nyelven és a hivatkozott szakirodalom elérhető itt: http://anhinternational.org/2017/11/08/five-things-before-consenting-hpv-vaccine/

Fotó: Pan American Health Organization PAHO / flickr

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja