SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A szárazon megfulladás tünetei - figyeljük a gyereket a strandolás után is!

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-14
Tragikus történet látott napvilágot a Popsugar magazinban július 9-én. Egy négyéves kisfiú órákkal a strandolás után kezdett furcsa tüneteket produkálni, és néhány nap múlva bele is halt a fulladásba. Esetét olvasva azonban egy másik apa felismerte a veszélyt, és meg tudta menteni a kisfiát.
A szárazon megfulladás tünetei - figyeljük a gyereket a strandolás után is!

A Texas államban élő Frankie Delago strandon volt a szüleivel. Miután hazaértek, gyomorfertőzéshez hasonló tünetek jelentkeztek nála: napokon át hányt és ment a hasa, egy hét múlva pedig leállt a légzése. Az orvosok szerint belélegezhetett valamennyi vizet, amely görcsbe rándította a légútjait, és ez vezetett lassú fulladásos halálához.

Szüleit a gyász nem akadályozta meg abban, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé annak érdekében, hogy felhívják a többi szülő figyelmét a veszélyre. Esetükről hallott a coloradói Garon Vega is, aki néhány nap múlva hasonló helyzetben találta magát 2 éves kisfiával, Gióval. Gio is a strandon töltötte a napot, este pedig magasra szökött a láza, és nehezen lélegzett. Az apának eszébe jutott Frankie története, és egy percet sem késlekedett, rohant vele az ügyeletre.

Helyesen tette. Az orvos szerint Gio nem élte volna meg a reggelt, ha nem kerül idejében kórházba. „Szeretném, ha Frankie szülei tudnák, hogy, nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg, de a kisfiuk megmentette az én fiam életét. Borzasztó dolog történt vele, de ha én akkor nem mondom el a feleségemnek, hogy Gio vizet nyelt, és ő nem olvassa korábban a cikket Frankie-ről, az egészet csak egy ártalmatlan rosszullétnek tekintettük volna.” – nyilatkozta az apa.

Mi okozta Frankie halálát, és mitől menekült meg Gio? Az úgynevezett „száraz fulladás” akkor következik be, ha a gyerek orrán vagy száján keresztül víz kerül a légutakba, görcsös állapotban tartva azokat. Nem is olyan ritka eset ez, mint gondolnánk, a fulladásos esetek 10-20 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A víz belélegzése után viszonylag gyorsan megjelennek a tünetek.

Más a helyzet a „másodlagos fulladás” esetében, amikor a helytelen légzéstechnika miatt a tüdőben gyűlik össze a víz, tüdőödémát és légzési nehézségeket okozva. Ha ez történik, akár 24 óra is eltelhet, mire észrevehetővé válik a probléma.

A következő esetekben haladéktalanul forduljunk orvoshoz:

Vízi balesetek: Mindenképpen kórházi megfigyelést igényel az a gyerek, aki fuldoklásból lett kimentve.

Aluszékonyság: Önmagában nehéz felmérni, hiszen minden különösebb baj nélkül is kidőlhetnek a gyerekek az egész napos strandolás után, ám az aluszékonyság az oxigénhiány egyik tünete is lehet.

Köhögés: Veszélyt jelez, a gyerek köhögő rohamokat kap úgy, hogy előtte vizet nyelhetett.

Nehézlégzés: A lélegzés közben kiszélesedő orrcimpák vagy a kapkodó légzés arra utalnak, hogy a gyereknek nehezére esik levegőt venni.

Hányás: A szervezet vészjelzése, hogy valami nincs rendben. Az oxigénhiány, a gyulladás és az intenzív köhögés is hányáshoz vezethetnek.

Viselkedésváltozás: A kevés oxigéntől gyermekünk gyengévé, szétszórttá és feledékennyé válhat.

Ha ezeket a tüneteket fedezzük fel strandolás után, ne késlekedjünk, azonnal hívjunk mentőt vagy szállítsuk kórházba a kicsit. Emellett ne feledkezzünk meg a folyamatos szülői felügyeletről és a megfelelő vízbiztonsági eszközök használatáról sem.

Fotó: White77 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja