SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor, milyen folyadékot fogyasszunk? Ásványvízből sem mindegy, melyiket választjuk egészségi állapotunk alapján!

Dr. Gajdács Ágnes [cikkei] - 2016-08-25
Sokan csak legyintenek, ők bizony nem szeretik a vizet, ráadásul 1-2 pohárnál többet, még a nyári melegben sem tudnak elfogyasztani belőle. Pedig Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvos szerint mindenkinek sokkal jobban oda kellene figyelnie a megfelelő folyadékbevitelre és arra is, hogy milyen típusút fogyasztunk nap, mint nap!
Mikor, milyen folyadékot fogyasszunk? Ásványvízből sem mindegy, melyiket választjuk egészségi állapotunk alapján!

„Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékokat fogyasztunk rendszeresen. Nem véletlen, hogy minden folyadékfogyasztási ajánlás 1. helyén a tiszta, nem ízesített víz szerepel (csapvíz, forrásvíz, ásványvíz stb.). Az utóbbi években nagyon divatba jött az ásványvíz fogyasztás, azonban vásárláskor érdemes a címkét is tanulmányozni, hiszen összetételben ( Na, K, Mg) jelentős különbségek vannak az ásványvizek között.  Más típusú ásványvíz ajánlott a kisbabáknak, a sószegényen, vagy éppen nagyon sósan étkező felnőtteknek, a magas vérnyomásban szenvedőknek, vagy az emésztési panaszokkal küszködőknek. Az ásványvíz ajánlott összetételét befolyásolják a táplálkozási szokások is, Magyarországon például a férfiak ötször, a nők háromszor több sót fogyasztanak a kelleténél (sózás, sót tartalmazó élelmiszerek pl. péksütemények, felvágottak stb.), míg a kálium és magnézium fogyasztás elmarad a kívánatostól a nem megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt. Mindezek miatt ajánlott az alacsony össz. ásványi anyag - tartalmú ásványvizek fogyasztása, melyekben a kálium és a magnézium együttes tartalma magasabb, mint a nátriumé”- árulja el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus.


A legtöbb üdítő elvonja a szervezetből a vizet!

„A natúr vízen kívül sokan kedvelik az ízesített vizeket, az élénkítő hatású teákat, kávékat, energiaitalokat, de nyáron megnő az üdítők, gyümölcslevek forgalma is, és nyári estéken az alkohol szinte észrevétlenül itatja magát (sör, bor, koktélok, tömény alkohol, pezsgő). Nem árt azonban tudni, hogy minden olyan folyadék valójában vizet von el a szervezettől, amiben pl. koffein,  cukor vagy édesítőszer van.  A vízelvonás szempontjából kiemelt helyen szerepel a kávé, fekete és zöld tea, kóla és töményebb alkoholos italok, melyek elfogyasztásakor az elfogyasztott mennyiség dupláját kell víz formájában elfogyasztani.  A frissen facsart gyümölcslevek igazi kalória- és szénhidrát bombák, a vércukorszintet azonnal és drámaian megemelik, ezért minél ritkábban és  naponta maximum 3 dl adagban érdemes limitálni a fogyasztásukat, 3-5 dl vízzel duplájára hígítva. Kerülendő az üdítő, sőt még az egészségesnek hitt, cukorral vagy sziruppal édesített limonádé fogyasztása is, hiszen a mérsékelt szomjoltó hatás mellett a testsúlyra kedvezőtlen hatást fejtenek ki. Nem véletlen, hogy sokan a nyári időszakban visszahízzák a tavasszal keservesen leadott kilókat”- árulta el dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus (testsúlygyógyász) szakorvos.


Néhány ital kalóriatartalma (adagnagyságtól és összetételtől függően):
 

1 jegeskávé ~ 350-900 kcal
kóla - 5 dl ~ 225 kcal
1 doboz energiaital ~ 112 kcal
narancslé - 5 dl  ~ 215 kcal
1 pohár alkoholos koktél  ~ 400-1000 kcal
világos sör - 3 dl ~ 132 kcal
barna sör - 3 dl ~ 200 kcal
limonádé - 3 dl (cukorral vagy sziruppal) ~ 60-140 kcal


Fotó: priyanka98742/pixabay.com

Dr. Gajdács Ágnes


Dr. Gajdács Ágnes
Obezitológus, belgyógyász

Elérhetőségeim:
Rendelő: MediFat Obezitológiai és Antiaging Klinika
1062 Budapest, Andrássy út 97. fszt. 2.
E-mail: info@medifat.hu
Honlap: http://www.medifat.hu
Blog: http://www.alakdoktor.blog.hu

Kizárólag fogyásról és egészséges életmódról feltett olvasói kérdésekre válaszolok!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja