SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi az a "hideg méh"? Van-e ún. "funkcionális meddőség"?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2015-06-22
Erről a témáról nagyon sok adat van az irodalomban is. Úgy gondolom, hogy két véglet található:
1. Az egész problémakörrel nem kívánnak foglalkozni, mert azt a "paramedikális" (áltudomány) terület témakörébe sorolják és egyedül a lelki orvoslás, ill. a kínai medicina módszereit hívják segítségül ("traditional chinese medicine").
2. A másik véglet, amikor mindent egyetlen tényezőre, a "hideg méh típusú" elváltozásokra vezetnek vissza.
Mi az a "hideg méh"? Van-e ún. "funkcionális meddőség"?

Úgy gondolom, hogy az igazság a kettő között van.

Valóban van ilyen betegség és a hidegnek fontos immunológiai és hormonális hatásai vannak.

Elegendő arra az egyszerű tényre utalni, hogy a hideg hatására (ha az egyén nem edzett!), súlyos fertőzések alakulhatnak ki. Ez  ugyan közismert, de a hagyományos orvoslás nem törődik vele. A kiváltó okok között nem csupán a hideg, fizikai hideg állhat, hanem az stressz következtében kialakuló keringési zavar is.

A hideg hatását a szervezetbe jutó kórokozók bekebelezésére, ún. phagocytosisára korábban már kísérletesen vizsgáltam (1. ábra). A kísérlet egyszerű volt. Saját véremből származó, bekebelező, azaz phagocytáló sejteket preparálunk és a kémcsőben hozzáadtunk élesztő gombákat tartalmazó tápoldatát. 60 perc múlva megszámoltuk, hogy egy sejt hány gombát tudott bekebelezni. Kiderült, hogy a 360 C-on tartott kémcsőben egy sejt átlagosan 6 gombát tudott „elnyelni, addig 250 C-on csak 1-2-t. Ez kísérletesen igazolta, hogy a természetes védekező képesség első vonalát képező bekebelező sejtek működése hőmérséklet-függő.

(1. ábra) Phagocytáló sejt

Érthető ezek után, hogy gyakran feláll a szőr a hátamon, amikor naponta látom a hölgyeket strandpapucsban, szandálokban grasszálni, hideg helyeken üldögélni, túl hideg italokat inni. Csodálkoznak, hogy gyakran kapnak hólyaghurutot, hüvelygyulladást.  A figyelmeztetésem falra hányt borsó, mert a divat mást diktál. Örülök annak, ha valaki erre figyel.

 

Mit lehet tenni?

  • Hideg, nedves  helyre, földre, kőre ne üljön, ne tartózkodjon hosszasan hideg helyen!
  • Nagyon hideg italokat ne fogyasszon!
  • Megfelelő módon öltözzön, lehetőleg használjon  zoknit!
  • Ne fürödjön hideg vízben a menstruációs ciklus második felében, mert ebben a periódusban immunhiányos állapot alakul ki és a fertőzés esélye nagyobb!
  • Amennyiben érszűkületre utaló jelek vannak, ún. Raynaud  tünet együttes, akkor megfelelő értágító kezelés lehet indokolt.
  • A hagyományos tamponokról az USA-ban, az FDA kimutatta, hogy gyakran tartalmaznak vegyi szennyező anyagok, amelyek hormonszerű hatásúak, xenoösztrogének és meddőséget, fejlődési problémákat okozhatnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy kerüljék azon tampon és egészségügyi betétek használat, amelyek klórt, ill. más vegyszereket tartalmaznak. Helyettük természetes anyagokat használjanak: pamutból, gyapotból, selyemből (nem műselyemből).
  • Ne üljön túl sokáig, pláne hideg helyen! Nem megfelelő testmozgás gátolja egészséges vér és nyirokkeringést a kismedencében. Ez okozhatja a méhfal megvastagodását és növeli az endometriosis esélyét. „Szóval kelj fel, és járj! Legalább óránként egyszer. A méhnyálkahártyáról leváló sejtek hideg hatására retrográd, tehát az élettanival ellenkező irányba, a hasüregbe jutnak és endometriosis alakulhat ki. A phagocyta sejtek képesek ezeket a sejteket „feldarabolni” és megemészteni (a kígyók áldozataihoz hasonlóan). Ha a phagocytosis tökéletes, akkor nincs, ha károsodott, akkor van endometriosis!
     
    (2. ábra) Hideg hatására csökkent a phagocytosis és nő az endometriosis kialakulásának veszélye

     
  • A hagyományos hormonpótló terápia (HRT) tartalmaz szintetikus hormonokat, amelyek megszakítják a természetes hormon egyensúlyt. Ne használja a fogamzás-gátló tablettákat hosszabb ideig. Kutatások kimutatták, hogy a fogamzásgátló tabletták folyamatos szedése nyolc év alatt megszakíthatja a szervezet természetes hormon egyensúlyát, és növeli a mióma kialakulásának valószínűségét.
  • A csökkent pajzsmirigyműködés következtében kialakult immunhiány fontos rizikófaktor. A pajzsmirigy hormonjai fokozzák a phagocytosist, ezért is időben kell(ene) erre felfigyelni és a kezelést elkezdeni. Sajnos a helyzet az, hogy akkor találkozom a betegekkel, amikor már meddőnek nyilvánították őket vagy ismételten volt akár több spontán vetélésük is.
  • Miután a szexuális partnerek száma növeli az esélyét a kismedencei gyulladásnak, ezért a partnerek gyakori cseréje („egy éjszakás kalandok”) mindenképpen kerülendők. Az egyik kutatás Angliában kimutatta ugyanis, hogy a nők kismedencei gyulladásos betegsége 70%-kal csökkent!, amikor a szexuális partner bakteriális fertőzöttségét  megszüntették.
  • Fontos! Ne tartsa vissza a vizeletét! A hólyagban visszatartott vizelet bakteriális fertőzésre hajlamosít, különösen hosszabb hideghatás után.
  • Vegye komolyan a hüvelyi folyást! Ez forrása lehet a fertőzéseknek. A hüvely élettani savas kémiai hatása (pH) védelmet jelent.

Mindezek után nem zárom ki, sőt magam is alkalmazom az elektro-akupunktúra kezelést ezekben az esetekben, ami gyakorta hatásos, a hagyományos kezeléssel kiegészítve.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja