SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így kezelje a hasmenést, hogy gyermeke hamarabb meggyógyuljon - dr. Novák Hunor ismerteti a legújabb ajánlásokat

Családinet [cikkei] - 2015-04-22
A hányás-hasmenés során jelentős vízvesztés, továbbá ion- és sav-bázis-eltérések alakulhatnak ki, amelyek akár súlyos szervkárosodáshoz és halálhoz is vezethetnek. Gyermekeknél számos népszerű készítmény használata nem javasolt. Valójában diéta sem kell, és nem cukros teával kell tömni, hanem speciális folyadékkal - írja dr. Novák Hunor, alább a folytatás.
Így kezelje a hasmenést, hogy gyermeke hamarabb meggyógyuljon - dr. Novák Hunor ismerteti a legújabb ajánlásokat

dr. Novák Hunor vizsgálat közben

Ahogy azt olvasóim megszokhatták, írásaim során nem a hagyományokra, szokásokra, hanem a bizonyítékon alapuló (evidence-based) orvoslásra, nemzetközi orvossszakmai csoportok ajánlásaira támaszkodom. Evidence-based orvosként fontosnak tartom, hogy a hozzám forduló betegeket a létező legmodernebb, legjobb terápiával gyógyítsam meg. Ez az összefoglaló az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) 2008-as és 2014-es hasmenéssel foglalkozó szakmai útmutatójára, és a legmodernebb oldal, a közel 6.000 orvos és kutató által szerkesztett UpToDate.com naprakész irányelveire épül. Egy hasmenés otthon is kezelhető, ha a gyermek fogyaszt folyadékot, nem csökken jelentősen a pisis pelenkák száma. Hét napnál tovább fennálló hasmenés, rosszabbodó állapot, egy újszülött/csecsemő jelentős hasmenése esetén mielőbb forduljon orvoshoz!

Ha velem tart, felesleges gyógyszerek nélkül, a legmodernebb terápiával gyógyulhat gyermeke:

 


 

 

A hasmenés okairól

Középfülgyulladás, tüdőgyulladás és húgyúti fertőzés is tud hasmenést okozni, de akár vakbélgyulladás esetén is előfordulhat többszöri nyákos, hasmenéses széklet. Az éhezéses széklet és fél-1 éves kor között a túletetés is okozhat hasmenéses tüneteket.  Az ajánlások alapján rutinszerű székletvizsgálat (széklettenyésztés) nem szükséges – bár sok szülő kéri hasmenést okozó vírus, baktérium laboratóriumi kimutatását és várja a széklettenyésztéstől a megváltást, az esetek elsöprő többségében ez teljesen felesleges vizsgálat

A hányás-hasmenés hátterében leggyakrabban vírus áll, de baktériumok is okozhatnak hasmenést (ilyenkor jellemzően vér és/vagy nyák van a székletben), illetve egyéb ritka kórokozók is állhatnak a háttérben. A Rotavírus nem okoz véres hasmenést. A fertőzés megelőzésében fontos a higiénia, kézmosás, de tünetmentes állapotú emberek is terjeszthetik a vírust, a fertőzésen átesettek pedig a tünetek megjelenése előtt és a gyógyulás után is megfertőzhetnek másokat! Ebből kifolyólag egy olyan gyermeket közösségbe vagy újszülött, csecsemő közelébe vinni, akinek már tegnap óta nincs hasmenése, helytelen: hiszen még ekkor is megfertőzheti a gyermeket. Pontos adat nincs, hogy hány napig fertőzhet még a hasmenés megszűnése után, ez sok tényezőtől függ és sok vírus is létezik. Egy biztos: 1-2 napja befejeződött hasmenés esetén még ne vigyük újszülött közelébe, látogatóba a gyermeket, hiszen egy újszülött nagyon esendő, számára nagyon veszélyes lehet egy ilyen fertőzés.


Rehidráló folyadék – ez az elsődleges, legfontosabb kezelés hasmenés esetén

Hasmenés esetén „csendben”, gyakran ioneltérések alakulhatnak ki, amelyek súlyos következményekkel járhatnak és a gyógyulást is elhúzódóbbá teszik. A klasszikus húsleves, cukros tea, üdítő, kóla stb. nagyfokú itatása legtöbbször RONT a helyzeten, fokozhatja a hasmenést, nem pótolja megfelelő mértékben az ionokat, ezért használatuk egyértelműen NEM AJÁNLOTT. Legmagasabb szintű tudományos bizonyítékok igazolják: speciális, ionokat meghatározott mennyiségben tartalmazó oldattal kell pótolni a gyermek folyadékigényét, ez az orális rehidráló folyadék (ORF), oral rehidration solution (ORS). Hazánkban a speciális rehidráló folyadékokat megvehetjük kész italként vagy ionokat, sókat tartalmazó porok formájában, a gyógyszertárban, utóbbiakat vízben kell feloldani. A hiedelemmel ellentétben a gyermekek többsége megissza ezeket az enyhén sós ízű, vagy aromával ízesített rehidráló folyadékokat, én is megkóstoltam: rosszra számítottam, de egészen ihatók, kellemes ízűek. Minden szülőnek törekednie kell arra, hogy minél több rehidráló folyadékot fogyasszon el a gyermek. Az ördög a részletekben rejlik, van néhány trükk: egyrészt érdemes jól behűteni a folyadékot fogyasztás előtt, mivel minél hidegebb, annál kevésbé érződik az íze. A porok feloldásakor a keverési arányt szigorúan be kell tartani, és nem szabad pluszban sót vagy cukrot tenni hozzá! Ki lehet próbálni azt is, hogy natúr gyümölcsteát készítenek, jól lehűtik, majd ebbe rakják bele a megfelelő mennyiségű rehidráló port.
 

Hazánkban az alábbi készítmények vannak, amik a tudományos ajánlásoknak megfelelőek:

Normolyt-por: születéstől kezdve adható, orvos írhatja fel receptre. Egy tasakot 2 dl vízben vagy cukrozatlan teában kell feloldani a keverési arány pontos betartásával. Megkóstoltam: kellemes meglepetés, enyhén narancsos ízvilág, abszolút iható. Ára: a 10 tasak kb. 650 forint receptre.

BioGaia ProTectis® Baby/Junior ORS: születéstől kezdve adható bármilyen életkorban, az ionok mellett a hasmenés kezelésében igazoltan hatásos Lactobacillus reuterii DSM 17938-as baktériumtörzset, probiotikumot is tartalmazza, azaz ezzel egyidejűleg nem kell probiotikumot szedni. Recept nélkül kapható, semleges ízű, egy tasakot 2,5 dl-ben kell feloldani. Ára: a 7 tasakos doboz kb. 2000 forint.

Palackozott ital: csak a Hipp ORS 200 ALMÁS verzióját ajánlom, amely 4 hónapos kortól adható. A Hipp ORS 200 répás italának ionösszetétele kissé rosszabb, ne azt vegyük! Kb. 400 forintba kerül egy üvegnyi.

HUMANA Elektrolyt, banánízű italpor 1 éves kortól: az elektrolitport 2,5 dl vízben kell feloldani. Egy éves kortól adható, recept nélkül is kiadják! Megkóstoltam: abszolút iható, enyhén banánízű, kellemes oldat. Ára: a 12 tasakos doboz kb. 1000 forint.

Házilag kutyulva: hazánk egyik legnagyobb szaktekintélye hasmenés témájában dr. Trethon András infektológus, az ő véleménye szerint szükség esetén házilag is készíthető a hivatalos összetételűekhez nagyban hasonló és eredményesen alkalmazható oldat: 1 teáskanálnyi konyhasó, 8 teáskanálnyi kristálycukor 1 liter vízben oldva, amelyhez 1 csésze narancslét vagy két összeturmixolt banánt kell hozzáadni.

Az egyéb készítmények, a gyógyszertárban helyileg előállított-kikevert porok, magisztrális készítmények NEM felelnek meg az új szakmai ajánlásoknak, ezért használatuk nem javasolt, a fentiek jobbak. Hasmenés-hányás után, már kialakult folyadékhiány pótlására kb. 5 óra alatt 50-100 ml/kg rehidráló folyadékot adjunk a gyermeknek (azaz egy 8 kg-os csecsemőnek 2-4x 200 ml-t). Egy-egy jelentősebb hasmenés vagy hányás után pedig további kb. 1 dl-t rehidráló folyadék adása javasolt. Az orális rehidráló folyadékot szájon át nem tudjuk túldozírozni, akár az egész napi folyadékmennyiség adható ilyen formában erős hasmenés esetén – ilyenkor az a rossz, ha keveset adunk belőle!
 

Milyen egyéb szereket érdemes hasmenés esetén használnia? Melyik probiotikum a jó, mit tehet hányás esetén? Dr. Novák Hunor honlapján, ide kattintva találja meg a teljes cikket.  

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja