SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Összefüggés a prosztatagyulladás és a daganat közt?

Családinet [cikkei] - 2014-05-22
Amerikai kutatások szerint a krónikus prosztatagyulladásban szenvedők körében több mint kétszerese a prosztatarák előfordulása, bár az összefüggés nem ok-okozati. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a korai felismerés és kezelés jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Összefüggés a prosztatagyulladás és a daganat közt?

Az összefüggés nem ok-okozati

A Baltimore-i Hopkins Kimmel Cancer Centeri J kutatói a krónikus prosztatagyulladás és a prosztatarák összefüggéseit vizsgálva fontos következtetésekre jutottak. Kiderítették, hogy különösen a súlyosabb típusú, gyorsabban növekvő daganatok állnak összefüggésben a korábbi gyulladásokkal.

Ugyanakkor a tudósok felhívták a figyelmet arra is, hogy nem a gyulladás vezet a rák kialakulásához, és magát a gyulladást nem is lehet diagnosztikai jelzésnek tekinteni ebben a vonatkozásban. Az összefüggést egyelőre a következőképpen lehetne leírni: Mivel a gyulladás növeli a vérben az ún. PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjét, a magas PSA-val rendelkező, gyulladástól szenvedő férfiakat gyakrabban küldik biopsziára. A biopszia pedig elvezethet a daganat diagnózisához is, még ha nem is a gyulladás okozta a daganatot.

Hétből egy férfit érint

A probléma rengeteg férfit érint, az American Cancer Society felmérései szerint a prosztatarák a második leggyakoribb daganatfajta az amerikai férfiak körében, hétből egy férfit érint élete folyamán. Éppen ezért fontosak a témát érintő további kutatások, amelyek arra vonatkoznak, mi okozhatja a prosztata gyulladását, hogyan vezethetnek az okok a daganatig és hogyan lehet mindezt megelőzni. Érdekes módon, a kutatók a korábbi, szexuális úton terjedő betegségek és a prosztatagyulladás közti lehetséges kapcsolatot is szeretnék tovább vizsgálni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a korai felismerés jelentőségét hangsúlyozván összegezte azokat a tüneteket, amelyek jelentkezésekor feltétlenül szakemberhez kell fordulni:

  • Sűrű vizelési inger, vizelési nehézség vagy képtelenség.
  • Szakaszossá váló vizelés, utócsepegés.
  • Székelési nehézség (ez utóbbi azért fordulhat elő, mert a prosztata növekedése a végbél területét is érintheti).
  • Akut gyulladás jele lehet a hidegrázás, láz, gát- és deréktáji-, esetleg a herékben jelentkező fájdalom. Krónikus gyulladásnál nem jellemzőek az ilyen erőteljes panaszok.

A gyulladást okozhatják például nemi úton terjedő baktériumok (ezért a sűrű partnerváltás rizikófaktor), húgyúti fertőzés, de sok esetben nem mutatható ki kórokozó. A kivizsgálás a legenyhébb panasz esetén is elengedhetetlen, elsősorban a rosszindulatú elváltozások kizárása miatt. A szakember felkészült arra, hogy számos kezelési lehetőség közül (antibiotikum, gyulladáscsökkentők, vizelést javító gyógyszerek, hólyag ingerlékenységet gátló gyógyszerek, prosztata masszázs, kismedencei gyakorlatok, életmódváltás), rendeljen hatékony, tartós megoldást.

Forrás: www.oxygenmedical.hu
Fotó:
Fotó: hin255 - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja