SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Átlagosan minden ötödik embert érint a bőrdaganat Magyarországon

Családinet [cikkei] - 2014-05-06
A melanoma napjaink egyik legagresszívabb betegsége; hazánkban évente több mint 2000-re tehető a diagnosztizált esetek száma, minden negyedik pedig halállal végződik, méghozzá vészesen hamar.
Átlagosan minden ötödik embert érint a bőrdaganat Magyarországon

Ennek ellenére mégsem ismerjük, és nem fordítunk rá elég figyelmet, ezért a Bien.hu célul tűzte ki, hogy a melanoma világnapja alkalmából a téma egyik szakértőjének, DR. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvosnak, a MelanomaMobil vezető orvosának segítségével hívja fel a figyelmet az egyik legalattomosabb ráktípusra.

A melanoma létezéséről nagyon kevesen tudnak, és még kevesebben vannak azok, akik tisztában vannak azzal, mit is takar a betegség valójában, pedig ez az ötödik leggyakoribb halálozási ok. A melanomával diagnosztizáltak száma hazánkban jelenleg meghaladja az évi 2000 főt, ám ez évről évre átlagosan 3%-kal nő, ami csaknem 500 elhalálozást jelent a betegség következtében.

Testünkön életünk során átlagosan 40 anyajegyet hordozunk. Ezek számtalan méretet, színt vagy formát ölthetnek, de a tévhitekkel ellentétben a legtöbbjüket nem szükséges eltávolítani a bőrről. Mindazonáltal számukból és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú daganat valószínűségére, tehát, minél több és szabálytalanabb anyajegye van valakinek, annál magasabb a melanoma kialakulásának rizikója.


A változó, szabálytalan anyajegyeknél komolyan fennáll a melanoma veszélye, aminek kockázatát tovább növelhetik a genetikai meghatározottságok, valamint az életkor, a világos bőr – haj - szem együttes megléte, a fényvédelem mikéntje, az egyéni tényezők – pl. napozás és a szolárium használat mértéke-, továbbá a gyermekkorban elszenvedett súlyos napégés. „Elmondható, hogy a melanoma előfordulása napjainkban leginkább a 20-30 éves nők körében a leggyakoribb, azonban a korral együtt nő a kockázat is.” – mondja DR. Horváth Béla. „Az általunk diagnosztizált melanomás páciensek 17,5%-a az alacsony rizikójú csoporthoz tartozik, tehát nincs érzékeny bőre és kevés anyajegye van. Sajnos senki nincs teljes biztonságban.”

Azt, hogy sokan érintettek a problémában jól mutatja, hogy Magyarországon jelenleg a melanoma előfordulása 15/100 000 fő.
A melanoma diagnosztika is érdekes számokkal szolgál a Doktor úr szerint: „A diagnosztizált melanomás pácienseink 54%-a azért fordult hozzánk, mert korábban már maga is gyanús jelet észlelt a testén. Ez mindenképpen felhívja a figyelmet az önvizsgálat jelentőségére. Ám az esetek 46%-ában a beteg nem vett észre semmilyen változást sőt, a vizsgálatok 30%-ánál a szűrést végző orvos sem állapított meg rendellenességet, speciális, összehasonlító, képi elemzésre volt szükség a melanoma diagnosztizálásához.”

A modern orvostudományi kutatások ugyanakkor azt mutatják, hogy a melanoma megelőzhető. A prevencióban különösen fontos szerepet játszanak a fényvédő krémek, hiszen ezek megfelelő használatával jelentősen csökkenthető a melanoma kialakulásának kockázata. A probléma általában ott kezdődik, hogy az emberek nem használnak ezekből eleget és nem rendszeresen. Ezen felül a hamis biztonságérzet miatt többet vannak napon, mintha nem használnának semmit, így az eredmény végül még rosszabb is lehet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja