SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Március 8. a Vese Világnapja - Könnyen szűrhető a vesebetegség!

Családinet [cikkei] - 2012-03-08
Vesekő, vesegörcs, vesegyulladás... mind vesebetegség, amiket ha nem kezelünk időben, visszafordíthatatlan folyamatot indítanak el szervezetünkben. A ma már népbetegségnek számító vesebetegséggel foglalkozni kell, mert gondatlanságunk akár életen át tartó dialíziskezelést is eredményezhet, pedig a vesefunkció romlása már egy egyszerű szűrővizsgálattal kimutatható. Minden évben március második csütörtökén tartják a Vese Világnapját, aminek célja az emberek tájékoztatása erről az alattomos betegségről.
Március 8. a Vese Világnapja - Könnyen szűrhető a vesebetegség!

Mind világszerte, mind pedig Magyarországon egyre többen vannak azok, akiket vagy személyesen érint ez a veszélyes kór, vagy előfordul a családban. A betegség lefolyása nagyon sokáig tünetmentes lehet, ezért a vesebetegség esetében is kiemelten fontos szerepe van a rendszeres szűrésnek.

A veseelégtelenség kialakulásának hátterében számos tényező állhat - létrejöhet más betegségek szövődményeként, elhanyagolt bakteriális fertőzés következményeként, vagy akár lehet velünk született rendellenesség is. Az időben észrevett vesebetegség gyógyszerekkel kezelhető, progressziója lassítható. Viszont ha a beteg már kritikus állapotban van, veséi le is állhatnak, ezzel szükségessé téve az életmentő dialíziskezelést. Sajnos hazánkban a rendszeres szűrés hiányában az emberek több mint fele az utolsó pillanatban, végállapotú veseelégtelenséggel kerül orvoshoz, amikor már elkerülhetetlenné válik az azonnali dialízis.

Ezért fontos, hogy mindannyian megismerkedjünk a glomerulus filtrációs ráta, azaz a GFR fogalmával, a vesefunkció hatékonyságát leíró mérőszámmal. Ennek ellenőrzését minden további nélkül kérhetjük háziorvosunktól az éves rutin-szűrővizsgálatok alkalmával - így egyszerűen megbizonyosodhatunk veséink állapotáról.

A Vese Világnapja minden évben egy kiemelt tematika köré épül, amely idén a szervadományozás és -átültetés témája. A vesebetegségben szenvedő betegek két- háromnaponta dialíziskezelésre járnak, hogy egy speciális gép segítségével kiürítsék szervezetükből a salak- és méreganyagokat. Azon vesebetegek számára, akiknek szervezete alkalmas rá, a művesekezelés alternatívája lehet a transzplantáció, amely lehetővé teszi számukra a korábbi életvitelükhöz történő visszatérést. Azonban kevesen tudják, hogy ez a megoldás a betegek csak mintegy 16-18%-a esetében jöhet szóba, a többiek számára a dialízis az egyetlen esély az életben maradásra.

Hazánkban jelenleg 846 beteg vár új vesére, akik a tavalyi Eurotranszplanthoz történő csatlakozás következtében sokkal nagyobb eséllyel juthatnak veséhez. A transzplantációhoz szükséges szerv származhat agyhalott és élő donortól is. Magyarországon - a törvény értelmében - mindenki feltételezett donornak számít, kivéve azt, aki életében tiltó nyilatkozatot tesz szervei felhasználásáról. Nagyon fontos, hogy ezzel tisztában legyünk, hiszen ezzel nemcsak egy, hanem akár több emberi életet menthetünk meg. Az élődonációnak is meghatározott feltételei vannak, hazánkban elsősorban a beteggel genetikai rokonságban, vagy bizonyítottan szoros érzelmi kapcsolatban lévő ember vállalhatja. A szervadományozást egy illetékes bizottság engedélyezheti, miután elvégeztették a donációhoz szükséges vizsgálatokat.



„Dialízisközpontunkban fontosnak tartjuk, hogy az összes betegünket tájékoztassuk a transzplantáció lehetőségéről, illetve eloszlassuk bennük a félelmet. Igyekszünk a lehető legtöbb információt eljuttatni betegeinkhez, és ha a transzplantáció mellett döntenek, akkor megadjuk az ehhez szükséges segítséget. Fontos, hogy a betegeinknek a legkiválóbb kezelést adjuk, mivel minőségi dialízis nélkül a szervezet nem állna készen a transzplantációra. Úgy gondolom, hogy a figyelemfelhívó események, mint a Vese Világnapja, nagyon hasznosak. Az emberek nemcsak többet tudhatnak meg a vesebetegségekről és a rendszeres szűrés fontosságáról, hanem például az idei témának köszönhetően elgondolkoznak a szervdonáció, transzplantáció kérdésén is. Éppen ezért a világnap kapcsán március 11-én 9-12 óra között nyílt napot tartunk dialízisközpontunkban, ahová minden érdeklődőt sok szeretettel várunk” - mondta el Prof. Dr. Kiss István, a B. Braun Avitum Zrt. budapesti dialízisközpontjának orvosigazgatója.

Forrás: Well PR Ügynökség

A B. Braun Avitumról
A B. Braun vállalatcsoport 1839-es alapítása óta mára a világ egyik vezető egészségügyi vállalkozásává nőtte ki magát, amelyet Magyarországon a B. Braun Medical Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képvisel. A két cég közel 1600 munkatársával a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője.

A B. Braun Avitum Hungary Zrt. 1989-ben Magyarországon elsőként, a Szent Imre Kórház területén hozott létre magán-egészségügyi létesítményt, ezzel megkezdve egy országos dialízishálózat kiépítését. Jelenleg a B. Braun Avitum Hungary Zrt. az ország 18 pontján működtet európai színvonalú, a legkorszerűbb orvostechnikával felszerelt dialízisközpontot, ahol a magyar vesebetegek közel 40 százaléka számára biztosítja a nélkülözhetetlen kezeléseket.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja