SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A parlagfű már készül az allergiaszezonra - hogyan védekezzünk ellene?

Családinet [cikkei] - 2011-06-20
A leggyakoribb allergén, a parlagfű virágzásának csúcsideje augusztus vége és szeptember eleje, az általa okozott allergiás tünetek megelőzését azonban már most érdemes megkezdeni.
A parlagfű már készül az allergiaszezonra - hogyan védekezzünk ellene?

Védekezés a növény irtásával

A parlagfű rendkívül igénytelen és agresszíven terjedő növény, részint ebből is fakad, hogy az irtása évről-évre jelentős gondot okoz - magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.  A növények csírázása áprilisban már tömegesen zajlik, május végén hazánk egyes térségeiben már 5-10 cm-es parlagfüvekkel is találkozhatunk. A parlagfűből a nyári virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek hatalmas utat képesek a szél szárnyán megtenni, akár 100 km távolságra is eljutnak. A növényt tehát még a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Ennek érdekében a leghatásosabb módszer a gyomlálás. Ügyeljünk rá, hogy a munkálatokat kesztyűben végezzük, a parlagfű irtását pedig semmiképp ne bízzuk gyerekekre, mert esetükben az erős pollenkoncentráció kiválthatja a lappangó allergiát.

Felkészülés az allergiaszezonra


Az allergiás betegség korra való tekintet nélkül, bármely életszakaszban kialakulhat. Akinél az előző szezonban tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás szemviszketés tünetei jelentkeztek, javasolt az allergia vizsgálat elvégzése. A parlagfű allergia kellemetlen tünetei ugyanis megelőzhetőek, de legalábbis enyhíthetőek, ha már a pollenszezon előtt felkészülünk kezelésükre. Az allergia kezeléséhez javasolt szakorvos tanácsát kérni. A recept nélkül kapható készítményeket is már kivizsgált, beállított terápia esetén kell alkalmazni, nem célszerű diagnózis nélkül kísérletezni. Panaszok esetén a vizsgálat elvégeztetése azért is fontos, mivel a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, asztma alakulhat ki. A már hosszabb ideje allergiás beteg számára is javasolt a szakorvost még a parlagfű virágzása előtt felkeresni. Esetükben 2-3 évente ajánlott az allergia vizsgálat ismétlése, amennyiben idő közben újabb panaszokat észlelt magán. A gyógyszeres terápia módosítására is szükség lehet. Az allergia kezelése ugyanis szezononként változhat, különösen, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén különösen fontos, hogy kerüljük a gyógyszerek szedését, ekkor szintén módosítanunk kell a korábbi kezelést.

Immunterápia: júniusban még kezdhető

Amennyiben az allergia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket a parlagfű okozza, a szezon előtt megkezdett antihisztaminos kezeléssel enyhíthetők a tünetek. Azok számára, akik tartós megoldást keresnek az allergiás panaszok kezelésére, júniusban még megkezdhető az immunterápiás kezelés. Az allergiaellenes gyógyszerekkel szemben az immunterápia nem csak a tünetek csökkentésére alkalmas, de segítségével megszüntethető a szervezet, allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is. A terápia során a beteg azt az anyagot kapja hígítva, tabletta, vagy cseppek formájában, amire érzékeny, ami a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápiát követően így a szervezet folyamatosan hozzászokik ahhoz az anyaghoz, mely korábban a tüneteket kiváltotta, s végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt. A kezelés a beteg otthonában elvégezhető, s mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja