SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Január: a pajzsmirigybetegek hónapja - Pajzsmirigybetegség a „kaméleonarcú” kórkép!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-01-25
Január az USA-ban a pajzsmirigybetegek hónapja már évek óta. Ennek a kampánynak az a felismerés adott lökést, hogy kiderült, millióknál nem ismerték fel a betegséget.
Január: a pajzsmirigybetegek hónapja - Pajzsmirigybetegség a „kaméleonarcú” kórkép!

Mary Shomon: Január a pajzsmirigybetegek hónapjaMary Shomon a New York Times-ban  hívta fel  erre a népegészségügyi problémára a figyelmet. A statisztikai adatok szerint a z USA-ban 50 milliónál több a pajzsmirigybeteg. A baj az, hogy az esetek többségében nem ismerik fel, mert nagyon sokféle formában, „kaméleonként” viselkedik. Az ismeretlen eredetű elhízás, szívritmus-zavarok, depresszió, menstruációs panaszok, meddőség, korai változókor, csökkent libidó, csontritkulás (osteroporosis), emelkedett koleszterin szint csak néhány olyan tünet, ill. betegség, amelynek hátterében a pajzsmirigy betegségei állhatnak. Világszerte kapcsolódtak ehhez a kampányhoz. Az elmúlt évben a Duna TV adott helyt ennek a témának, amelynek az volt a célja, hogy tudatosítsuk: nagyon sok fel nem ismert pajzsmirigybeteg él velünk együtt!

Hogyan lehet ez? Tette fel a kérdést a New York Times vezető szakértője

Az állábiakban csupán néhány olyan dolgot emelek ki  egy véleménycsokorból, amely hazánkban is  arra kellene hogy stimulálja az egészségügy irányítóit, hogy tegyenek többet ezen a területen. Másrészt, adjunk több információt a lakosságnak és betegeinknek. Ezt tettem eddig és próbálom ezen a helyen is azáltal, hogy a fontosabb pontokra felhívom a tisztelt  Olvasó figyelmét. A tárgyilagosság miatt „tiszta forrásból” az eredeti anyagokból nyújtok át egy rövid összefoglalót (az angol részletes irodalom megtalálható: www.thyroidawarenessmonth.com honlapon).

1. Tudja-e Ön, hogy a pajzsmirigybetegség jelenlétére mikor kell gondolnia?

  • Ha túlsúlyos és nem tud fogyni minden fizikai erőfeszítés és diéta ellenére.
  • Ha meddőség vagy ismételt spontán vetélés nehezítette meg életét
  • Ha csökkent vagy alacsony a libidója
  • Ha memóriazavara van, ha depressziós tünetek alakultak ki
  • Ha nem vagy alig befolyásolható szívritmuszavarai vannak
  • Ha szülés után nagyon kimerült, haja hullik, gondja van a szoptatással
  • Ha hőhullámai, kipirulásai vannak
  • Ha pánik tünetei, izomgörcsei, hajhullás, székrekedése, izületi panaszai vannak, amelyeknek oka nem derült ki


2. Tudja-e, hogy milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni?

  • Gyakran hallhatja, hogy a „pajzsmirigy teszt normális. Ezzel kész is!” Sok doktor  a TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon) un. normális szintjével megelégedik. Jóllehet óriási viták vannak ezen értékek körül. Van ahol ez az érték 2.5 és 5.5, máshol  0.5 és 4.7 között van. A legújabb adatok 0.5 és 2.4 között adják meg. A baj nemcsak ez, hanem az, hogy a beteg vizsgálata nélkül kívánják a diagnózist megadni. Kevesen értik meg, hogy a pajzsmirigy többi hormonjának (FT3 , FT4) és főleg az immunológiai vizsgálatra is szükség van! A legfontosabb javaslat: a  beteg kikérdezése, a pajzsmirigy tapintása (az ultrahang nem elég!),  a TSH, FT3, FT4 és az antitestek vizsgálata  feltétlen szükséges! Az izotópos vizsgálat a göbös pajzsmirigybetegség esetén lehet feltétlen szükséges.


3. Tudja-e hogy kihez forduljon pajzsmirigy problémájával?
Az orvosok egy része azt mondja „a pajzsmirigy betegségeinek diagnózisa és kezelés könnyű”, azonban nem számolna a realitásokkal. Gyakran kerülhetnek a kezelő orvosok a következő csapdába:

  • A hagyományos, konvencionális endokrinológus azt gondolja, hogy a betegek tünetei nem fontosak, egyedül a TSH szükséges. Azt gondolják, hogy abban az esetben ha ez normális, akkor minden rendben van.  Ezek az orvosok csak a tesztre koncentrálnak, de nem foglalkoznak a beteg tüneteivel, a kezelés eredményével, ill. eredménytelenségével.
  • A felismeréshez és a gyógyításhoz a holisztikus elvet, az összefüggéseket is látó endokrinológus, nőgyógyász, háziorvos szükséges.

Végezetül két megjegyzés kívánok tenni:

  • A tükör előtt mindenki megnézhet és tapinthatja a nyakán, a pajzsporc előtt elhelyezkedő pajzsmirigyet, amelynek megnagyobbodása esetén beszélünk golyváról (1, 2, 3 ábra)
  • Az orvoslás lényegéhez tartozó idézettel hívnám fel az olvasó és kollégáim figyelmét ennek a hónapnak a fontosságára: „A természet nem Isten, a feltevés nem tény, az ember nem gép” (Diderot).
A pajzsmirigy elhelyezkedése Az egészséges pajzsmirigy izotópos képe
1. A pajzsmirigy elhelyezkedése


2. Az egészséges pajzsmirigy izotópos képe

Golyva a művészetben Golyva a művészetben

3. Golyva a művészetben



Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja