SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészség - mi számít hiteles forrásnak a lakosság szerint?

Családinet [cikkei] - 2009-07-03
A krónikus betegek jobban bíznak az orvosokban, mint az egészségesek.
Tíz lakosból kilenc gondolja úgy, hogy az egészségmegőrzés alapja a széles körű tájékozottság...
Egészség - mi számít hiteles forrásnak a lakosság szerint?

... mégis csak a magyar felnőtt lakosság 12 százaléka tájékozódik rendszeresen az egészség híreivel kapcsolatban - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

A magyar felnőtt lakosság 12 százaléka rendszeresen és magától is keresi az egészségügyi híreket, betegségekkel kapcsolatos információkat. A megkérdezettek 41 százaléka állítja, hogy érdeklik az egészségügyi hírek és előfordul, hogy utána is néz egy-egy témának.

Kijelenthető, hogy a felnőtt lakosság 53 százaléka valamilyen módon aktív formában érdeklődik az egészség hírei iránt.



Ez az adat, bár lehetne pozitívabb, a prevenciós kampányok tekintetében nem tekinthető rossznak, hiszen a lakosság 53 százaléka minősül értő és befogadó alanynak az egészséggel kapcsolatos új információkra.

Az érdeklődés abszolút hiánya mindössze 4 százaléknyi embert jellemez, míg 43 százalék állítja, hogy bár nem keresi ezeket az információkat, mégis meghallgatja azokat.

Nemek tekintetében a hölgyek érdeklődőbbek, míg életkor alapján a 36-55 év közöttiek emelhetőek ki - közülük is főként azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. A képzettség emelkedésével a tájékozódási hajlandóság is nő, a felsőfokú képzettséggel rendelkezők 14 százaléka érdeklődik aktívan az új információk iránt.

Az egészségmegőrzés alapja a tájékozottság - a többség szerint

Tíz lakosból kilenc gondolja úgy, az egészségmegőrzés alapja a széles körű tájékozottság. Mindössze a lakosság 3 százaléka tagadja ezen állítás igazságtartalmát.

Érdekes megjegyezni, hogy még azok többsége is igaznak véli ezt az állítást, akik nem érdeklődnek a téma után.

A felnőtt lakosság 48 százaléka soha nem használja arra az internetet, hogy egészségügyi témákkal kapcsolatban tájékozódjon. Az aktív internetezők 62 százaléka viszont az egészségügy híreit is olvassa a világhálón.



Megállapítható az is, hogy döntően a fiatalabb korosztály érdeklődik az interneten az egészségügy hírei iránt, sokkal inkább döntő a kor ebből a szempontból, mint a krónikus betegség ténye.

Egészségi állapot - melyek a megbízható csatornák?

Egy képzeletbeli skálán, ha ötfokozatú osztályzatot kell adni a leghitelesebb egészségügyi állapottal kapcsolatos forrásnak, akkor a magyar lakosság az „ismerős orvos” szavát tartja a legmegbízhatóbbnak.

Az „ismerős” orvos 4,3-as osztályzatot kapott. (Igaz, ennél a fogalomnál volt a legtöbb tartózkodó, vélhetőleg azért, mert nem rendelkezik orvos ismerőssel).

A következő leghitelesebbnek a szakorvosok számítanak, míg őket követik a háziorvosok és a patikusok. Ezen négy szakmai csoport kapott négyes feletti értéket a felnőtt társadalomtól. Megemlítendő még a szakkönyvek hitelessége, hiszen a megkérdezettek azok hitelességét 4,3-asra értékelték.

Fontos azonban kiemelni, hogy az internetezők 32 százaléka osztályozta négyesre, míg 11 százalékuk ötöst adott a szakmai weboldalaknak.

Megemlítendő, hogy a krónikus betegek körében magasabb „osztályzatot” értek el az orvosok és patikusok, mint a krónikus betegségben nem szenvedők között. Tehát a krónikus betegek jobban bíznak az orvosokban, hitelesebbnek tartják a gyógyító szaksegítséget, mint az egészségesek.

Az alábbi ábrán a 4-es és ötös osztályzatot adók összesített elemzése látható (kattints a képre a nagyobb méretért):



forrás: www.webbeteg.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja