SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lakossági Nyílt Nap a 125 éves Nyírő Gyula Kórházban

Családinet [cikkei] - 2009-05-04
A Fővárosi Nyírő Gyula Kórház idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját.
Lakossági Nyílt Nap a 125 éves Nyírő Gyula Kórházban

Kevés olyan gyógyító intézmény működik hazánkban, amely akkora múlttal, olyan mélyen gyökerező hagyományokkal rendelkezik, mint az 1884-ben, Angyalföldi Magyar Királyi Elmebeteg Ápolda néven megnyitott kórház.

Az évfordulót egy kétnapos rendezvénysorozattal köszöntjük, amelynek keretében 2009. május 16-án, szombaton a lakosságnak szóló nyílt napot rendezünk - szűrővizsgálatokkal, személyre szóló tanácsadással, egészségügyi ismeretterjesztő előadásokkal és a pszichiátriai osztályokon kezelt betegek művészetterápiás foglalkozásain született alkotások bemutatásával.

A 9-14 óráig tartó Nyírő Nyílt Napon, a Lehel úti kórházban ingyenes melanóma szűrés, érszűkület, aranyér, hasi ultrahang(epekő), női onkológiai  (méhnyakrák, hüvelyi ultrahang)  és EKG vizsgálat mellett koleszterin, vércukor és vérnyomás mérésre várjuk a jelentkezőket. Lesz diétás, pszichiátriai, valamint terhes- és meddőségi tanácsadás. Működik majd a tiniambulancia is. Gerinc-, vénás-, artériás-, állóképességi- és Parkinson tornán is részt vehetnek az érdeklődők. Szintén nagy érdeklődésre tarthatnak számot tájékoztató előadásaink. Ezek témái a rejtőzködő érszűkülettől, a fejfájás "titkaitól" és az egynapos sebészettől kezdődően egészen a depresszióig, kényszer- és drogbetegségig (dr. Funk Sándor) terjednek.  

A gyógytornák időpontja:

A torna időtartama: kb. 30 perc (előkészülettel öltözéssel 1 óra)
A résztvevők maximális létszáma: 8 fő
A csoportok időrendben ( ez változtatható )
8.00-9.00 : gerinctorna
9.00-10.00 : állóképességi tréning
10.00-11.00 : vénás értorna
11.00-12.00 : artériás értorna
12.00-13.00 : gerinctorna ( vagy Parkinson torna )

A tornák rövid leírása:

Gerinctorna:
Mozgásszegény életmódunknak köszönhetően szinte  nincs is olyan ember, akinek élete során ne fájt volna a dereka, háta vagy a nyaka.
A torna során nemcsak a gerinc szakaszait, hanem minden olyan ízületet átmozgatunk, amelyek befolyásolják a gerinc mozgásait. Különböző testhelyzetekben elsősorban nyújtó gyakorlatokat végzünk.
Minden olyan embert várunk, aki szeretné átmozgatni „berozsdásodott” ízületeit.


A torna előtt, ha lehetséges konzultáljon a háziorvosával, vagy a kezelőorvosával az esetleges ellenjavallatokkal kapcsolatban!

Vénás torna:
A vénás tornát elsősorban azoknak ajánljuk, akinek régebben  mélyvénás trombózisuk volt, vagy visszértágulatuk van (viszeres láb), vagy pl. akik álló munkát végeznek.
A tornát mindig vízszintes testhelyzetben, azaz fekve végezzük, így segítjük a vénás keringésünket.
A torna előtt ebben az esetben is konzultáljon a háziorvosával vagy kezelőorvosával az esetleges ellenjavallatok vagy társbetegségek miatt.

Artériás értorna:
Az artériás értornát azoknak javasoljuk, akiknek érszűkületük van. A szűkület mértékétől függően különböző típusú tornát ajánlunk. A nyílt napon az intervallum tréninget szeretnénk bemutatni, amely során az adott szűkület alatti izmok szakaszos edzését végezzük álló vagy ülő testhelyzetben.
A megfelelő hatékonyság eléréséhez természetesen részletesebb kivizsgálás szükséges, hiszen a torna függ a szűkület helyétől és mértékétől.
Ezen alkalommal mégis szeretnénk megmutatni, hogyan lehet a gyógyszeres kezelés mellett gyógytornával is segíteni az érszűkületes betegeknek.

Állóképességi tréning:
Számtalan betegség kapcsán végezhetünk állóképességi tréninget, pl. infarktus utáni rehabilitáció, cukorbetegség, magas vérnyomás, ill. túlsúlyos betegek esetén. Az előzetes vizsgálat ennél a tornánál rendkívül fontos, így ha lehetőség van rá terheléses vizsgálat után, de mindenképpen kardiológusának engedélyével vegyen részt a tornán!
A tréning során ciklikus, nagy ízületeket igénybe vevő, dinamikus gyakorlatokat végzünk. Ahhoz, hogy terápiás hatása legyen a tornának, természetesen nem elég egy alkalom, így a nyílt napon végzett torna csak ízelítő.
Nagyon sok ember (még az "egészségesnek hitt” is) ilyenkor szembesül azzal, mekkora is a fizikai terhelhetősége.

Parkinson torna:
A Parkinson-kóros betegeknél nagyon fontos az ízületek átmozgatáson kívül az automatikus mozgások segítése (fordulás, leülés, felállás, járás stb.).
A torna során így előnyben részesítjük az ütemes, dinamikus, lendületes gyakorlatokat, amit akár zenére is végezhetünk.
A Parkinson tornának a csoportos formáját azért is ajánljuk, mivel a betegekre rendkívüli pozitív pszichés hatást gyakorol.

A szűrésekre, a tanácsadásokra és a gyógytornákra - amelyekre csak korlátozott számban tudjuk fogadni az érdeklődőket - telefonon lehet előzetesen bejelentkezni 2009. május 4-12. között naponta  8-12 óra között a 452-94-80 telefonszámon.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja