SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az egészség-, a szépség- és az életöröm forrásai: a vitaminok

Singola Edit [cikkei] - 2008-10-15
A táplálékok látják el a szervezetet fehérjékkel, szénhidrátokkal, zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A vitaminok részt vesznek a testben lezajló kémiai folyamatok szabályozásában, nagy hatással vannak egészségünkre, szépségünkre és nem utolsósorban életörömünkre.
Az egészség-, a szépség- és az életöröm forrásai: a vitaminok
A vitaminok adnak erőt, energiát az élethez, biztosítják a szervezet megfelelő működését. Tulajdonképpen minden vitamin fehérje, ahogy a neve is utal rá: vitamin = az élethez szükséges fehérje. Ezeket az anyagokat Kazimierz Funk, lengyel biokémikus nevezte el vitaminoknak 1912-ben.

A vitaminhiány panaszokat okoz, emiatt érezhetjük magunkat fáradékonynak. Felmerül a kérdés, hogy tudja-e az ember, mire van szüksége a szervezetének? Végeztek ezzel kapcsolatos kutatásokat: 2-3 éves egészséges gyerekeknek többféle ételt kínáltak, amiből szabadon választhattak. A kísérlet több héten át tartott, volt egy kontrollcsoport is, ugyanilyen korú gyerekekből, akiknek szigorúan előírt, tudományosan kiszámított összetevőkből álló táplálékot adtak. Az eredmény megdöbbentő volt. Egyik csoport tagjai sem fogytak le, vagy híztak meg, hanem egyformán fejlődtek. Tehát az ösztönösen táplálkozó gyerekek is bevitték szervezetükbe a szükséges vitaminokat. Nagyon fontos momentum tehát, hogy mindenféle ásványi anyagból, nyomelemből és vitaminból kellő mennyiséget juttassunk a szervezetünkbe, különösképpen odafigyelve a gyerekek fejlődő szervezetére.
A tavasz és az ősz a legmegterhelőbb időszak az emberi organizmus számára, az átállás időszaka, a tartalékok ilyenkor hamar elfogynak, és ha nem pótoljuk azokat, tünetek lépnek fel. Vitaminhiány kétféleképpen alakul ki: egyrészt hosszú időn át nem jut elegendő mennyiségű vitamin a szervezetbe, másrészt az elfogyasztott vitamin nem tud megfelelően hasznosulni, ami általában valamilyen betegségből fakad.

Számtalan cikket olvashatunk azzal kapcsolatban, melyik vitaminból, hány milligramm szükségeltetik, melyik, mire hat. Nem is ezt a sort szeretném folytatni, hanem arról írok, hogy a gyakorlati életben miként tapasztalhatjuk a vitaminok hiányát. Sokszor nem is tudjuk, hogy egy-egy apró problémát vitaminokkal is helyrehozhatunk.

Vegyük néhány példát:
Ha bőrünk nem elég sima és ruganyos, száraz, repedezett, a körmök törékenyek, A-vitaminnal segíthetünk rajtuk (legjobb források: sárgarépa, sütőtök, brokkoli, sárgabarack).
Ha sokat dolgozunk számítógép előtt, vagy romlik a látásunk, mindenképp több A-vitamint igényel a szervezetünk (máj, paradicsom, sárgadinnye).
A piros, gyulladt szemnek a B2-vitamin (gomba, tojás, tej) szintén jótékony.
A korai őszülés, a kopaszodás oka lehet B-vitamin hiánya. De az étvágytalanság, fáradtság, feledékenység, depresszió is sokszor visszavezethető B1-vitamin (búzacsíra, korpa, napraforgómag, pisztácia) szükségre.
A sok tea, kávé és stressz megterhelik az emésztést, B1- vitaminnal segíthetünk a gyomorsavtermelésen és az emésztésen.
Alvászavar esetén hatékony lehet a B2-vitamin (máj, sajt, mandula).

A koleszterinszabályozásban a B3-vitaminnak (sovány hús, hal, kukorica) van szerepe, de ugyanez a vitamin hatékony az érzékeny fogínyre is.
A karban és lábban jelentkező zsibbadásra és görcsökre gyógyír lehet a B5-vitamin (gabona, vese, tojássárgája, méhpempő). Sőt segít a fogyásban, az egyik legjobb karcsúsítószer, de a jódnak (só, hal) és a tirozzinnak (hal, sovány sajt) is van hasonló tulajdonsága.
Biotinhiány (máj, szója, barna rizs) következtében hullhat a haj, repedezhet a köröm.
Emlékezetzavar? Megoldható kolinnal (búzacsíra, sörélesztő, máj).
Érelmeszesedés ellen hatásos a kolin mellett az inozit (hús, tej, dió, citrom). A szemnek sok inozitra van szüksége, hiányában szembetegségek léphetnek fel.
A rossz közérzet - depresszív hangulat, ingerlékenység, idegesség, szorongás, dekoncentráltság - oka számos esetben a B6-viamin (avokadó, banán, búzacsíra, máj) hiánya. Hasonló tüneteket okozhat a nem elegendő folsav (sajt, búzacsíra, zöldfőzelékek) és a B12-vitamin (tejtermékek, máj) mennyisége a szervezetben.
A szarkalábak eltüntetésében nagyon jó a C-vitamin ( friss gyümölcsök, saláta)), azonfelül, hogy segíti az immunrendszert és a psziché stabilitását.
A bőr szépségét támogatja a D-vitamin (hal, vaj, tej). Az öregségi foltok megjelenése a kézen E-vitamin (magvak, zöldségek) hiányát mutatják.
Az orrvérzés és menstruációs panaszok helyreállításában szerepe van a K-vitaminnak (paradicsom, saláta, joghurt).
Ha vonzó, csillogó szemeket szeretnénk, együnk minél több A-, C- és E-vitaminban gazdag élelmiszert. A szép fogak megőrzésében sokat jelent a kalcium (tej, sajt, joghurt) és a C-vitamin. Mivel a citrom rengeteg C-vitamint tartalmaz, napi fogyasztásával csökkenthető a fogínyvérzés.

vitaminokMeg kell jegyezni azt is, hogy manapság „divat” lett mesterséges vitamin tablettákat fogyasztani. Ne essünk át a ló másik oldalára: számít a mennyiség, nem az a lényeg, hogy minél többet fogyasszunk belőlük, hanem, hogy természetes módon, ha kell, pirulákkal kiegészítve a megfelelő adagot juttassuk a szervezetbe! A vitamin túladagolás ugyanolyan káros, mint a hiány. Vannak zsírban (A, D, E, K) és vízben oldódó (B, C) típusok. Egyértelmű, hogy az előbbiek elraktározódnak a zsírszövetekben, tehát kevesebb mennyiségre van szükség. Az utóbbiak viszont hamar kiürülnek, ezért állandó utánpótlást igényelnek.

Összességében láthatjuk, hogy a vitaminok és ásványi anyagok nemcsak az egészségünket óvják, hanem aktívvá, derűssé, karcsúvá varázsolnak bennünket. Tartsuk szem előtt, hogy vitaminok nélkül úgy elhervadnánk, mint az öntözés nélküli virágok.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja