SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Éjfélkor fekteti le a kisbabáját, nekiestek a kommentelők - Vekerdy szerint ezért káros, ha este 10-kor még fent van a gyerek

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-12-06
Kiverte a biztosítékot a TikTokon az az anyuka, aki egy videóban kifejti, hogy ő éjfél és 1 óra között fekteti le a csecsemőjét és nem is érti, hogy mások miért teszik le a babájukat este 7 órakor. Vekerdy Tamás szerint a kicsiknek este 7 és 8 óra között van ágyban a helyük. Ha később fekszik le, akkor túlpörög, másnap fáradt és nyűgös lesz, ráadásul ha túl későn kerül ágyba, akkor a napközben tanultak sem rögzülnek nála, lassabban fejlődik, később pedig rosszabbul teljesít az iskolában.
Éjfélkor fekteti le a kisbabáját, nekiestek a kommentelők - Vekerdy szerint ezért káros, ha este 10-kor még fent van a gyerek

A gyerekorvos tud erről, és "oké"-nak tartja

Viktoria meglepő videóban beszélt arról, hogy milyen későn fekteti le a csecsemőjét.

@toriyav

Reply to @annabelle_wood614 #CowboyBebop #MunchiesWithTubi #Sing2gether #momlife #momsoftiktok #baby #babiesoftiktok #sleeptraining #babygirlgrey

♬ Get Into It (Yuh) - Doja Cat

A kétgyerekes édesanya így nyilatkozott:

”Sose értettem, hogy mások miért fektetik le a kisbabájukat este 7 órakor. Hiszen ha 12 órát alszik a baba, akkor már reggel 7 órakor felébred, amire nekünk édesanyáknak nincs szükségünk. Szerintem amíg a baba eleget alszik, addig mindegy, hogy hány órakor fektetjük le. Ebben mi döntünk. A mi családunkban pedig az működik, ha éjfél és 1 óra között fektetjük le a kicsit.”

Egy másik videóban azt is elmondja, hogy a gyerekorvos tud róla, és nincs vele problémája. De ha a gyerekorvos mást gondolna, az sem zavarná, hiszen, ahogy fogalmaz: ”én vagyok a szülő, nem pedig ő.”

Az anyuka videóját már majdnem 4 millióan látták, miközben több mint 8 ezer komment érkezett hozzá. Sokan azzal vádolják a nőt, hogy csak a saját kényelme miatt fekteti le későn a gyerekét, és hogy a babának ezzel nagyon rosszat tesz, az egész életére hatással lehet a késői fektetés. Mások viszont egyetértenek vele, mondván, nem olyan fontos szempont, hogy hány órakor fekszik le a kicsi.
 

Vekerdy Tamás szerint a gyereknek este 8-kor ágyban a helye

A gyerekpszichológus nem győzte hangsúlyozni, hogy miért is olyan fontos, hogy a gyerek időben lefeküdjön.

”A legfontosabb tudnivaló az alvással kapcsolatban: a gyereknek korán kell lefeküdnie! Ha a gyerek túllépi azt az időpontot (nagyjából fél 8 körül, de ezt egyénileg kell megfigyelni), amikor kezd egy kicsit elálmosodni, akkor egyszer csak átlendül a holtponton, újra felélénkül, és "túlhúzódik".”

Ez pedig azt jelenti, hogy teljesen felpörög, este 11 órakor is fel-alá rohangál a lakásban nevetve, a szomszédok örömére, és a mi idegzetünket próbára téve. Ebből vannak aztán az olyan balesetek, amikor éjfélkor már üvöltünk a gyerekkel, hogy aludjon már végre.
 

Így hat a fejlődésre a lefekvés időpontja – ha későn fekszik, elvész a tudás

kislány alszikDaniela Dimitrova képe a Pixabay-en


A nap folyamán tanultak az éjszakai alvás alatt rögzülnek. Ha kevés idő marad az éjfél előtti alvásra, akkor a tanult információk nem kerülnek át a hosszú távú memóriába, és a gyerek még az iskolában is rosszabbul teljesíthet.

Az alvás első szakaszában termelődnek ugyanis azok a hormonok, amelyek abban segítenek, hogy a napközben felgyülemlett stressztől megszabaduljunk. De a napközben tanultak is ilyenkor szilárdulnak meg, akár tárgyi tudásról, akár mozgással kapcsolatos tudásról van szó. Ha a gyerek sokáig fent van este, hogy tanuljon, másnap reggelre azonban mindent elfelejt, az lehet, hogy pont azért van, mert nem feküdt le elég korán, kevés volt az éjfél előtti alvása.

”A gyerek azonban csak akkor fog időben és jól elaludni, ha előtte alaposan kiszaladgálta magát a szabad levegőn, eleget játszott, kellemesen lefürdött, együtt vacsoráztunk, meséltem neki, és utána lehetőleg kijöttem a szobából, résnyire nyitva hagyva az ajtót. Ne aludjunk el a gyerekünk mellett, hogy aztán később jöjjünk ki a szobából, mert így a gyerek az éjszaka folyamán felébred, és utánunk jön, vagy sírni fog.”


Kell-e a kisgyereknek délután is aludnia?

”Rövid válasz: általában igen. A kisgyereknek még tizenegy-tizenkét óra alvásra van szüksége, ez lassan csökken kilenc órára, de még a kamasznak is sokat kellene aludnia. A kialvatlan gyerek egyrészt rosszul alszik, másrészt kimerültségében, fáradtságában nem elszundít, hanem felpörög. Vagyis látszólagos alvásigénye csökken, miközben nyugtalansága egyre nő. A kialvatlan gyerek pedig nyűgös, nyafog, sír, toporzékol, könnyebben megbetegszik”mondja Vekerdy Tamás.

baba sír

Sarah Chai fotója a Pexels oldaláról

Ennyi alvásra van szükségük

  • Az az óvodás korosztálynak még 11-13 óra alvásra van szüksége,
  • míg a nagyobb korosztály, a 6-13 éves iskolások számára 9-10 óra alvás lenne az ideális,
  • de szakértők szerint még a kamaszoknak is sokat kell aludniuk.

Olvasd el ezt is: Ennyi alvásra van szükségük a gyerekeknek - táblázat életkor szerint

Indexkép: Yan Krukov fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja