SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Orrmosás babáknál és az orrdugulás megszüntetése házilag - így tisztísd a gyermek orrát!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-30
Ha náthás a baba és bedugul az orra, akkor az alvás és az evés is nehézzé válik a számára. Ráadásul az újszülöttek 4 hetes korukig még nem tudnak a szájukon levegőt venni, ezért ilyenkor mindig egyeztetni kell gyerekorvossal a teendőkről. A legtöbb eset otthon is megoldható, a legfontosabb, hogy megszabaduljunk az orrváladéktól orrmosással, orrszívással. Mutatjuk, hogy mit javasol a szakértő!
Orrmosás babáknál és az orrdugulás megszüntetése házilag - így tisztísd a gyermek orrát!

Orrmosás babáknak, gyermekeknek

Támadják az anyát, aki az interneten mutatja be az orrváladék eltávolító technikáját

Egy ázsiai édesanya videóban mutatja meg a saját módszerét. Egy fecskendőbe sós vizet tesz, aztán kislánya egyik orrlyukán befecskendezi, majd a másikon kifolyik a váladék. Ezt a műveletet egymás után többször is megismétli, miközben a kislány jókat kacarászik.
 


 

Az édesanyát nem kímélik a kommentelők, sokan kételkednek a módszer hatásosságában. Az egyikük azt írja, hogy a módszer egyáltalán nem biztonságos, hiszen ettől meg is fulladhat a baba, de tüdőgyulladást is kaphat. Többen is írják, hogy biztos nem csinálnák az anyuka után, mert nagyon kockázatos.

Pedig nem az. Dr. Csányi Márta fül-orr-gégész szerint ez egy jó eljárás abban az esetben, ha bőséges váladék van az orrban, ami orrszívással nem jön ki.

”A gyereket fektessük le, legyen a feje oldalra fordítva. A sóoldatot – ami csecsemőknél vagy kisgyerekeknél egy sós fiziológiás oldatot tartalmazó spray - spricceljük a felső orrfélbe, miközben az alsót szívjuk. Ezzel a módszerrel jól át tudjuk mosni az orrot. Nagyobb gyerekeknél is alkalmazható” – magyarázza Dr. Csányi Márta.

Megfelelő módon végezve az orrmosást nem jut váladék a légutakba, vagy olyan minimális mennyiség, amit a gyermek kiköhög, vagyis a kommentelőnek nincs igaza abban, hogy az orrmosás tüdőgyulladást okozhat.

Ebben a videóban orvos segítségével mutatják be, hogyan érdemes az orrot kitisztítani:
 


Orrdugulás megszüntetése házilag

Az orrszíváson kívül van még néhány dolog, amivel segíthetünk gyerekünkön.

baba orvosnálLos Muertos Crew fotója a Pexels oldaláról

Hidegpárásítás

Dr. Csányi Márta azt javasolja, hogy a szobában éjszaka ne legyen 18 foknál melegebb, és fontos az is, hogy a szoba párás legyen.

”A száraz levegőben csak még jobban köhögni fog a baba, mert kiszárad az orrnyálkahártyája. Ezért fűtési szezonban  érdemes párásítani a szobában” – mondja a fül-orr-gégész.

A szoba páratartalmát párásítóval is növelhetjük, de akár úgy is, hogy a tiszta ruhát kiteregetjük ott, ahol a gyermek alszik. Kisgyerek mellett úgyis örökké mos az ember.

Olvasd el ezt is: Forgalmas út mellett lakóknak és gyermekeknek kötelező a párásítás!


Inhalálás

Nemcsak a szoba párásítása fontos, hanem az is, hogy a légutak nyálkahártyáját is nedvesítsük, ezért ilyenkor az inhalálás is javasolt.


Orrcsepp

Bizonyos esetben indokolt lehet az orrcsepp használata is, de ezt érdemes mindig megbeszélni előtte az orvossal! A legtöbb esetben az orrcsepp használata kiskorban elkerülhető, rendszeres orrszívással és orrmosással.


Emeljük meg az ágyát a fejénél

Ha az ágy fejvégi részét megemeljük egy kicsit, akkor a baba könnyebben kap majd levegőt éjjel, hiszen teljesen fekvő testhelyzetben könnyebben eldugulhat az orra, mint így. Egyéves kor alatt az ágy első lábai alá tegyünk valamit, amivel megemelhetjük azt a részt, például könyveket. Nagyobbaknál a matrac alá helyezhetünk egy párnát, de figyeljünk rá, hogy ne a gyerek feje alá kerüljön, nehogy fulladást okozzon!


Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük gyerekorvos segítségét!

A szakértő azt mondja, semmiképp ne szorongjunk, ha valamiben nem vagyunk biztosak, akkor inkább kérdezzünk. Az anyai ösztönök pedig általában jól működnek, tehát ha valami gyanús, vagy nem olyan, mint máskor, akkor ott valami zűr lehet. Nincs rossz kérdés, és az anyukáknak általában igaza van!

A cikk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi tanácsadást!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja