SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 készségfejlesztő játék a babával 6-12 hónapos korig

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-27
A Prágai Szülő-Gyermek Program (PEKiP) mozgásfejlesztő gyakorlatainak lényege, hogy a közösen eltöltött idő alatt önálló mozgásra ösztönözzük a babát. A PEKiP mottója: "Segíts, hogy én magam tegyem!" A játékok nemcsak a baba fejlődésében segítenek, hanem abban is, hogy erős és mély kötődés alakulhasson ki közöttünk.
10 készségfejlesztő játék a babával 6-12 hónapos korig

Készségfejlesztő játékok a babával

6-12 hónapos korban

1. Kukucs-játék

Amikor hason fekszik a baba, hasaljunk le mi is vele szemben, és tegyünk a fejünkre egy áttetsző kendőt. Várjunk egy kicsit, aztán rántsuk le. A baba hamar megtalálja ebben a játékban az örömét, és valószínűleg hangos kacagásban tör majd ki. Később hagyhatjuk, hogy ő vegye le a fejünkről a kendőt, vagy akár őt is elbújtathatjuk, a játékot sokféleképp variálhatjuk.

A kukucs-játék fejleszti a memóriát és a felismerési képességet, de abban is segít, hogy a baba tanulja a különlétet, hiszen az édesanya egy pár pillanatra eltűnik, ami feszültséget kelt benne, de aztán újra megjelenik, és ő megnyugszik.

kukucs játék babávalAnne-Marie Large képe a Pixabay-en

2. Forgásra ösztönző játék

Amikor hason fekszik a baba, üljünk le mellé, és mutassunk neki egy vonzó tárgyat vagy játékot - majd tegyük le mellé, ezzel is ösztönözve őt, hogy arra fordítsa a fejét és egy kicsit felé forduljon. Amikor megemeli a felsőtestét, vigyük a játékot vagy tárgyat még hátrébb, a lába mellé, így akár 90 fokban is elfordulhat a baba. Figyeljünk arra, hogy ezt is, és minden játékot mindkét irányba elvégezzünk, hogy a baba a testének mindkét oldalát használja.
 

3. Mászópálya

Készítsünk a babának különféle anyagokból mászópályát, amin kedvére mászkálhat, miközben felfedezi az anyagok tapintását! Felhasználhatunk különféle szőnyegeket, tiszta lábtörlőt, kartonlapot, törölközőt, párnát, takarót, alátétet, matracot, sőt akár vasalódeszkát is, hiszen egy minimális szintkülönbség is kihívást jelent neki, megpróbál majd egyensúlyozni rajta! A kertben is készíthetünk ilyesmit kavicsokkal, fűvel, vizes tereppel, homokkal, stb. - de az is elegendő, ha hagyjuk a babát felfedezni különféle helyeken, természetesen felügyelet mellett.

mászópálya

Nikolett Afra képe a Pixabay-en


4. Két kézzel

Adjunk a háton fekvő baba mindkét kezébe apró tárgyat vagy játékot, olyat, ami könnyű anyagból van, ha esetleg magára ejtené. Például pingponglabda, rongy, puha kocka, papírgalacsin, stb. Hagyjuk, hogy megnézegesse. Ha elejti az egyiket, és közben rátalál a másik kezében lévőre, adjuk vissza neki a másikat. Ezzel a játékkal megtanulhatja, hogy nem kell azonnal elengednie az egyik tárgyat, ha a kezébe fogja a másikat. Az apró tárgyakra figyeljünk: nehogy lenyelje valamelyiket!


5. Guggolás

Segítsünk babánknak, hogy megtanulhasson guggolni! Amikor már képes megkapaszkodva lépdelni, tegyünk a lába mellé egy érdekes tárgyat, amit úgy próbál majd meg elérni, hogy leguggol. Ilyenkor gyakorolja az egyensúlyozást is, hiszen komoly kihívást jelent neki, hogy állásból leguggoljon és felemeljen valamit.
 

6. Mászás ”alagútban”

Adjunk teret a babának arra, hogy a mászást sokféleképp gyakorolhassa. Például alagutakban. Tegyünk egy széket a baba elé, és guggoljunk a szék másik oldalára, hívogassuk őt onnan. Akár egy érdekes játékkal is hívhatjuk. Izgalmasabb a játék, ha több széket rakunk egymás mellé, de mászhat az asztal alatt is, teríthetünk rá egy paplant is, hogy még érdekesebb legyen. A baba így arra is rájön, hogy ahhoz, hogy ne üsse be a fejét, néha be kell húznia, és hogy nem tud bárhol felállni.
 

7. Pakolós játék

Melyik baba nem szeret ki- és bepakolgatni? Kicsit a mi helyzetünket is megkönnyíthetjük, ha adunk a pici kezébe egy dobozt, amibe belehelyezünk kis tárgyakat, például ruhacsipeszeket. Figyeljük meg, hogy mit kezd vele, de meg is mutathatjuk neki, hogy csinálja! A dobozra vághatunk különféle nyílásokat, például kör alakúakat pingponglabda kivételéhez, vagy négyzet alakút kockákhoz. Ezzel remekül elszórakozik majd!

kockával játszikTatiana Syrikova fotója a Pexels oldaláról


8. Felcsipegetős játék

Nagyszerűen fejleszthetjük babánk kézügyességét úgy, hogy szétszórunk a lakás különböző pontjain papírfecniket, gombokat, fonalat, vattapamacsokat, vagy bármilyen kicsi tárgyakat, amiket aztán megtalál és felcsipeget majd. Fontos, hogy legyünk a baba mellett a játék alatt, és utána minden apró tárgyat pakoljunk el, nehogy baleset legyen belőle!


9. Babagerenda játék

Egy deszkából, matracból vagy akár vasalódeszkából készítsünk emelkedőt úgy, hogy a deszka egyik vége alá összecsavart pokrócot vagy törölközőt teszünk. A ferde síkon való egyensúlyozás komoly kihívás. A játékot kiegészíthetjük úgy is, hogy a lakás pontjain elhelyezünk különféle akadályokat, amiket át kell lépnie, ezzel is ösztökélve őt arra, hogy emelje a lábát (például seprűnyél, felmosó, összetekert törölköző, stb.)
 

10. Hol a piros? Itt a piros!

Vegyünk elő néhány poharat. Fordítsuk lefelé mindegyiket a baba előtt. Aztán vegyünk elő egy izgalmas kis tárgyat vagy játékot, és tegyük az egyik pohár alá a baba szeme láttára. A feladat az, hogy megtalálja, melyikben van az eldugott tárgy. Később össze is keverhetjük a poharakat, a baba pedig a szemével követi majd azt, amiben a kincse van. Ez a játék kiválóan fejleszti a memóriát és remek bevezető a hagyományos bújócska játékhoz.

Olvasd el ezt is: 10 készségfejlesztő játék a babával 6 hónapos korig

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja