SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Erre figyelj, amikor először válsz el a gyermekedtől

Mirk-Véssey Klára [cikkei] - 2020-12-08
Mindkét félnek nehéz pillanat, amikor először kell néhány órára elválni egymástól. Egyénenként változó lehet, mikor jön el ennek az ideje, és sokat számít az is, milyen körülményeket teremtünk. Fontos, hogy az adott helyzetben az édesanya és a kisbaba is komfortosan érezze magát és ne övezze bűntudat, szorongás ezt az eseményt.
Erre figyelj, amikor először válsz el a gyermekedtől

Fokozatosság

Mindannyian ismerjük az érzést: amikor egy kisbaba megszületik, az első hetekben, talán hónapokban, nem szívesen adjuk ki őt a kezeink közül és ez teljesen rendjén is van. Érdemes ezekben a helyzetekben is az anyai ösztöneinkre hallgatni: nem kötelező odaadni az újszülöttet még a nagymamáknak sem, csak akkor tegyünk így, ha nekünk is és a babának is kényelmes ez a helyzet.

Nem sokkal később azonban elérkezik a pillanat, amikor jól esne egy rövidebb sétát, bevásárlást gyerek nélkül megtenni. A legelső időkben érdemes talán ezt még úgy megoldani, hogy választunk egy kísérőt, aki velünk tart, így a gyermek sem téveszt bennünket szem elől, az igény szerinti anyatejes táplálás is megoldható, de mi is ki tudunk kicsit szakadni a megszokott környezetből és nyugodtabban tudjuk intézni a dolgainkat.


Otthon, de nem egyedül

Sokszor már az is sokat segít (ha a gyermekfelügyelet nem megoldható), ha nem kell egész nap egyedül lennünk a kisbabánkkal. Sok édesanya nehezen éli meg ezt az időszakot, sokan magukra hagyatva érzik magukat. Az ilyen helyzetekre lehet megoldás, ha akad valaki, egy barátnő a közelben, akinek hasonló korú a babája. A közös időtöltés során sokat tehermentesíthetitek egymást és a magányérzés is enyhül. Ugyanígy hatékony, ha valamely családtag, barát a közelben lakik és néha-néha rátok tud nézni. A tudat, hogy ma jön valaki és lesz 10 perc, amikor elintézhetsz ezt-azt ami napközben összegyűlt, már erőt adhat. Aki pedig megteheti, nyugodtan hívjon babysittert pár órára akkor is, ha történetesen mindenki otthon van – mégis, egy segítő kéz, akinek nincs más dolga, mint minket tehermentesíteni, sokat jelenthet. Ne feledjük, egy babysitter nem nagymama, hanem jó értelemben véve kívülálló: nem fog beleszólni abba, mit hogyan csinálunk, egyszerűen jelen van és segít.


Az a bizonyos első alkalom

Nem is olyan sokára eljön azonban a pillanat, amikor a kisbabádat tényleg egyedül kell hagynod valaki mással – vízválasztó esemény, hiszen fogantatásától kezdve elválaszthatatlanok voltatok. Ő talán nem is sejt semmit, neked azonban görcsbe rándul a gyomrod: te ismered őt, te tudsz olvasni a reakcióiban, mi lesz vele néhány óráig nélküled? A jó hír az, hogy ha a helyzetet megfelelően előkészítjük, akkor semmi különös nem fog történni, maximum a gyermek látóköre fog kissé kiszélesedni.


Mit tehetsz?

  • Ne add le „ad hoc” a kisbabádat. Fontos, hogy olyan emberre bízd, akivel már többször találkoztatok, eltöltöttetek közösen némi időt, a gyermek ismeri, bízik benne.
  • Készítsd elő a találkozót! Beszélj előtte a kisbabádnak a helyzetről, a személyről, valószínűleg nem fogja még érteni, hogy mi történik, azt pedig pláne nem fogja fel, hogy pár óra múlva újra találkoztok, mégis, kevésbé éri felkészületlenül a helyzet.
  • Lehetőleg történjen a gyerekvigyázás ismert környezetben. Az a legjobb, ha a babysitter érkezik a ti lakásotokba, ahol a baba a maga kis világában otthonosan mozog, de ha erre nincs lehetőség, akkor se a gyermekvigyázás alkalmával járjatok először az adott helyszínen.
  • A gyermek átadása történjen lassan, ha van rá időd, ülj le még te is kicsit játszani, igyatok meg egy teát, és miután a baba feloldódott, kialakult az otthonosság érzése, akkor vegyetek búcsút.
  • Soha ne illanj el búcsú nélkül. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet kisurranni akkor, amikor a pici elmélyülten játszik, azonban komoly bizalomvesztést élhet át gyermekünk, amikor felnézve nem találja az ismert arcot. Mindig búcsúzzunk el akkor is, ha fáj, kialakíthatunk tradíciókat: hosszas integetéseket az ablaknál, vagy ha gyermekünk már kicsit nagyobb, megkérhetjük, hogy tuszkoljon ki bennünket az ajtón (ez növeli az önállóság érzését és vidámmá, könnyeddé teszi az elválást).

A hasonlóan előkészített gyerekvigyázás minden bizonnyal jól fog elsülni, és talán az is kiderül, gyermekünk tud alkalmazkodni, másik személlyel másik rutinokat felvenni, melyekben ugyanúgy tökéletesen otthonosan fog mozogni, így mindketten komfortosan érezhetitek magatokat az esemény alatt és után.

Fotó: Tatiana Twinslol-tól a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja