SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kúszás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 4. rész

Kulcsár-Domján Rita - szabadságon [cikkei] - 2015-11-27
Konduktorként már a főiskola (Pető Főiskola) első évében megtanultuk, mikor, milyen fontos mozgáselemeket tanul meg, sajátít el és gyakorol a gyermek. Ez a váz. Az alap. Amelyhez hasonlítunk, amelyre építünk. Ebben a cikkben a kúszás témáját járjuk körül.
Kúszás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 4. rész

Kúszás

A kúszás sokkal fontosabb mozgásforma annál, mint egy cuki módja annak, hogy a baba elérje, amit akar. Tulajdonképpen az egyik legfontosabb fejlődési mérföldkő a baba életében.

Miért fontos?

  • Megtanulják koordinálni/összerendezni végtagjaik mozgását, hisz a kúszáshoz szükség van az ellentétes kar-, láb összehangolt működésére, az egyensúlyhelyzet megtalálására.
  • Erősödnek a karok, kezek lábak, ezzel felkészül a vázizomzat, vázrendszer a mászásra, felállásra, járásra, ugrálásra (csak próbáljuk ki! Feküdjünk le a földre, és imitáljuk a kúszást. Azért nem is olyan egyszerű. Igaz? ).
  • Fejlődik, erősödik a lábboltozat, amire felálláskor nagy szükség lesz (bokasüllyedés, lúdtalp megelőzése).
  • A kúszás során a baba számtalan különböző anyaggal kerül kapcsolatba (szőnyeg, parketta, járólap, kő s a körülötte lévő tárgyak), melyek új tudást, információt adnak, új tapasztalásról mesélnek a fejlődő agynak. Kezeivel tapint, de alkarja, felsőteste, hasa, lába, lábfeje, talpa is mind kapcsolatba kerül a környezetével.
  • Fejlődik a látás, tanul a térről és időről, észrevesz körülötte lévő tárgyakat, játékokat, (figyelem) megközelíti, eléri azokat (viszonyítás, távolság, milyen messze van tőlem, mennyi idő alatt érem el…), így új ismereteket kap minderről.

Tippek:

  • Rakj elé érdekes játékot (csörgő, könnyen megfogható labdát, zenélő tárgyat) fél méteres távolságba! Nyomd meg, forgasd meg, bíztasd, hogy érje el!
  • Hagyj neki teret! Eljött a járóka, vagy bébi-karám ideje! Konduktorként úgy gondoljuk, azt tanultuk és tapasztaltuk, a kisebb tér motiválóbb, mint a hatalmas, beláthatatlan szoba, ahol nagyobb lehet a bizonytalanság érzése, s így nehezebben indul neki felfedezni a „Világot”! A másik érv mellette, hogy kicsit magára is hagyhatod (a szobában maradj), ha biztonságos eszközöket, játékokat helyezel bele.
  • Móka 1.: alagút. Mind a kúszáshoz, mind a mászáshoz kitűnő motiváció, móka. Egyszerű változata már az IKEA-ban is beszerezhető, aztán ha kedvetek szottyan, s pénztárcátok engedi, hihetetlen „barlangrendszereket” lehet beszerezni. Mindenesetre az én véleményem: a kevesebb, több.
  • Móka 2.: tükör. Biztonságos formában. Nézz te is bele, biztos, hogy móka lesz és kacagás!

+1.

Rögzítsünk minden mozgatható szekrényt, álló polcrendszert a falhoz! Műanyag biztonsági zárakat a konnektorokba! S most már legyünk résen, mert nagyon gyorsan ott lehetnek, ahol akarnak, s amire nem is gondolunk, hogy ők gondolnak. (Lépcsőlejáró, cipőszekrény, ruhaszárító állvány…) 

Ha szeretnél többet megtudni a babád mozgásfejlődésének mérföldköveiről, olvasd el a cikk többi részét is:
- Eltérő fejlődési ütemek - A mozgásfejlődés mérföldkövei 1. rész
- Hason fekvés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 2. rész
- Átfordulás, gurulás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 3. rész

Mászás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 5. rész
Ülés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 6. rész
- Felállás, járás - A mozgásfejlődés mérföldkövei 7. rész

Fotó: Serge Bertasius Photography/FreeDigitalPhotos.net

Kulcsár-Domján Rita - szabadságon


Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja