SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hozzátáplálási kisokos - minden, amit a baba etetéséről tudnod kell

Családinet [cikkei] - 2016-09-20
Átfogó tudáscsomag, amiből a legtöbb, hozzátáplálással kapcsolatos kérdésedre választ kapsz. Mikor áll készen a gyermekem arra, hogy szilárd táplálékot fogyasszon? Hogyan és hányszor etessük naponta szilárd étellel a kicsit? Mikor kezdjük a hozzátáplálást? Mi van akkor, ha allergiás valamire?
Hozzátáplálási kisokos - minden, amit a baba etetéséről tudnod kell

Mikortól áll készen a gyermekem arra, hogy pépes táplálékot fogyasszon?

A 4. és 6. hónap között elkezdhetjük a hozzátáplálást: ha tápszeres a baba, akkor a 4. hónaptól, ha viszont szoptatjuk, akkor elég a 6. hónaptól kezdeni.
Ha a 40. hét előtt született a baba, akkor meg lehet kezdeni a hozzátáplálást 4 hónapos kora körül, mivel ekkorra kiürül
a vitamintartaléka. A pontos időpont egyénenként változó lehet, s függ a baba egyéni fejlődési ütemétől is. Ahhoz, hogy könnyebben el tudjuk dönteni, elérkezett-e már az idő a szilárd ételek bevezetésére, szükséges, hogy figyeljük a gyermekünk viselkedését, illetve a már kialakult készségeit.
 

A baba számos jelét adja annak, hogy megkezdhetjük a hozzátáplálást:
 

  • Megszűnik ún. kilökő reflex. Ahhoz ugyanis, hogy a csecsemő le tudja nyelni az ételt, véget kell érnie annak az időszaknak, amikor a nyelvével kilöki a szájába került táplálékot.
  • A gyermek mindent lenyel, ami a szájába kerül.
  • Kialakulnak a rágó mozdulatok. A baba nyelvének és szájának működése szinkronban fejlődik az emésztőrendszerével. Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a hozzátáplálást, szükséges, hogy a csecsemő a szája hátsó részébe terelje az ételt, majd le is nyelje azt. Ha ez már jól megy neki, akkor a nyáladzása is csökkenni fog. (Kivételt jelent ez alól, amikor a gyermekünk tejfogai elkezdenek nőni. Ilyenkor ugyanis újból elkezdhet folyni a baba nyála).
  • Egyre növekszik a csecsemő étvágya. Ez nem azt jelenti, hogy többször enne egy nap - 5 hónapos korában naponta ötször eszik, ha rendben van a súlya -, viszont egyre nagyobb adagokat fogyaszt el az etetések alkalmával. 

 

Hogyan etessük szilárd ételekkel a babát?

Először gyümölcslevet adjunk a babának, majd ezután jöhetnek a pépek. Kezdetben pürésíteni kell a csecsemő ételeit, amelyek lehetnek sütőtök, alma, meggy, sárgarépa, burgonya és őszibarack is. Úgy vezessük be őket először, hogy szoptatás vagy cumiztatás előtt adjunk gyermekünknek 2 teáskanálnyi pürét is.

Fontos, hogy az etetésnél mindig fém eszközöket használjunk a babánk biztonsága érdekében. A műanyag kanál sorjás lehet, ráadásul nem lehet tisztán tartani, mert ha egy kicsit is megsérül, akkor „beeszi” magát oda a kórokozó, és nem lehet kimosni onnan többet. Figyeljünk arra is, hogy ne próbáljunk meg a csecsemő szájába nyomni egyszerre egy teljes teáskanálnyi ételt, elég, ha csak annak hegyén van belőle.

Próbálkozásunk ellenére nem biztos, hogy a baba elsőre érdeklődni fog a felkínált étel iránt. Ilyenkor hagyjuk, hogy szagolgassa, kóstolgassa a felé nyújtott falatot. Ha viszont egyáltalán nem kíváncsi az újdonságokra, akkor várjunk, amíg ez meg nem változik! Azt semmiképp se csináljuk, hogy a baba cumisüvegébe pürésített ételt töltünk! Fontos ugyanis, hogy a gyermek megszokja azt, hogy a szilárd táplálékot ülve, kanállal kell elfogyasztani.

 

A hozzátáplálás menete

A hozzátáplálást kezdetben csak naponta egyszer próbáljuk, ügyelve arra, hogy ez az időpont ne akkorra essen, amikor a gyermekünk fáradt vagy nyűgös. A folyamat elején lehetséges, hogy a csecsemő nem fog túl sokat enni, hagyjunk neki időt, hogy megszokhassa ezt az új élményt! Egyes babáknak arra is szükségük van, hogy gyakorolják az étel szájban való mozgatását, és lenyelését. Ám amint megszokják az új étrendjüket, adhatunk nekik több teáskanálnyit is a szilárd táplálékokból.

Mindig az etetés előtt kóstoltassuk meg a picivel az új ízeket: pár kanál falatozás után jöhet a szokásos szoptatás vagy a tápszer. Másnap adjunk néhány kanállal többet az új ételből, s így végül fokozatosan, előbb-utóbb elmaradhat az egyik szoptatás/tápszerezés.

A babáknak idő kell arra, hogy megszokják az új ízeket és textúrákat. Ráadásul mindenkinek mások az igényei. Az azonban, hogy adott korban milyennek kell lenni az étel állagának, többnyire minden babánál ugyanolyan. Alapvetően háromféle variációt különíthetünk el:

  1. Pürésített vagy félig folyékony ételek
  2. Összezúzott ételek
  3. Kis, kézbe vehető ételdarabkák.

Arra mindig vigyázzunk, hogy ne adjunk a baba kezébe olyan táplálékot, amit még nem tud elrágni, könnyen lenyelni (pl. kekszek), mert ezek fulladást okozhatnak!

 

Ha kész bébiételt vásárolunk a gyermekünk táplálásához, akkor be kell tartanunk néhány alapszabályt

Felbontás után ne tároljuk 1-2 napnál tovább ezeket a termékeket! Ha közvetlenül az üvegből etetjük a babát, akkor baktériumok kerülhetnek a szájából a kanálra, majd az üvegbe is, ezért a maradékot ne őrizgessük ilyenkor! Ha lehet, ne üvegből adjuk neki az ételt, hanem kis tányérból - mi sem eszünk megmelegített konzervdobozból.

Ha a kicsi nem akar valamilyen ételt megenni, akkor ne erőltessük. Próbáljuk meg később (1 hét múlva) is felkínálni neki. Arra azonban figyeljünk, hogy azokat az ennivalókat se felejtsük ki a baba étrendjéből, amelyeket mi magunk nem szeretünk!

 

Mit tegyünk, ha arra gyanakszunk, hogy allergiás lehet a gyermekünk?

Fontos, hogy egyszerre csak egyfajta ételt kínáljunk a gyermeknek, és teljen el legalább 3 nap két különféle táplálék bevezetése között! Így, ha a kicsi allergiás valamely összetevőre, akkor könnyebben megállapítható, hogy melyikre.

Az allergia olyan tünetekben nyilvánulhat meg, mint a

  • hasmenés
  • hányás
  • duzzadt arc
  • zihálás
  • kiütések.

Ha tudjuk, hogy van allergiás a családban, vagy már volt olyan étel, amelyre érzékenyen reagált a csecsemő, akkor várjunk egy hetet, mielőtt újabb ennivalót próbálnánk bevezetni! Célszerű ilyenkor a gyermekorvosunkkal is konzultálni annak érdekében, hogy mit javasol, mely ételeket, mikor adjunk a babának. A biztonság kedvéért valószínűleg azt fogja mondani, hogy az olyan élelmiszerek felkínálását, mint a szója, diófélék, búza, tojás egyelőre késleltessük.

 

Hányszor etessük naponta szilárd étellel a kicsit?

6 hónapos koráig elegendő naponta egyszer adni gyermekünknek gyümölcsöt, és egyszer pürét, a 6. hónaptól pedig lehet naponta kétszer. A 8. hónaptól már napi három alkalom az ideális.

Egy 8 hónapos baba étrendje a következő összetevőkből áll:

  • anyatej vagy tápszer
  • sárga, narancs és zöld színű zöldségek
  • gyümölcsök
  • protein kisebb mennyiségben (például baromfi hús).

Van azonban néhány étel, amelyet az első év betöltéséig nem szabad adni a gyerekeknek. Ilyen például a méz, a tehéntej és a különféle olajos magvak. 2 évnél fiatalabb babának pedig ne adjunk gombát, földimogyorót és lencsét!


Honnan tudjuk, hogy a baba tele van?

A baba étvágya etetésről-etetésre változik, így nincs konkrét ételmennyiség, amelynél egyértelműen tudjuk, hogy hol a határ. Vannak viszont bizonyos jelek, amelyeket figyelve könnyen kitalálhatjuk, hogy mikor lakott jól a kicsi.

  • Elfordítja a fejét az ételtől.
  • Hátradől a székében.
  • Nem nyitja ki a száját, mikor adnánk neki az ételt. (Itt figyeljünk oda, mert néha csak arról van szó, hogy még nem nyelte le az előző falatot. Hagyjunk neki mindig elég időt a nyelésre)!
  • Konyhai mérleggel lemérhetjük, hogy mennyit szokott enni, s elég, ha minden étkezésnél ugyanennyi ételt etetünk meg a picivel.

Főzelék adása közben kínáljuk folyadékkal, hisz mi is gyakran iszunk evés közben.


Mit tegyünk, ha a baba széklete megváltozott?

Ne lepődjünk meg, ha a hozzátáplálás során azt tapasztaljuk, hogy megváltozik a baba széklete. Ez teljesen normális. Minél több új ételt eszik, annál inkább más lesz a kaki színe és szaga is. Már kis mennyiségű szilárd táplálék is nagy változásokat okozhat a pelenkában. Az anyatejes csecsemő székletének édeskés szagát például, egy sokkal erősebb váltja fel.

Egyes ételek (pl. banán, rizs) székrekedést okozhatnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy a baba széklete túl kemény, akkor adjunk neki másfajta gyümölcsöket, amelyeknek magasabb a rosttartalma!

 

Meddig kell anyatejjel vagy tápszerrel etetni a kicsit?

A babáknak egy éves korukig szükségük van anyatejre, ennek hiányában pedig tápszert 3 éves korukig kellene fogyasztaniuk. Mindkettő olyan összetevőket tartalmaz, melyeket a kicsik könnyen megemésztenek. Ráadásul biztosítják a kellő vitamin és ásványianyag bevitelt is, valamint segítenek az immunrendszer megerősítésében.
 

Fontos: A hozzátáplálás minden esetben teljesen egyéni, személyre szabott. Pontosabb, személyre szabottabb tanácsokért mindenképpen fordulj a gyerekorvoshoz és a védőnőhöz, hisz ők ismerik pontosan kisbabád adottságait, fejlődési ütemét, szükségleteit!

Miből készüljenek az első falatok? Milyen sorrendben és pontosan mikor vezessük be az egyes ételeket? Hogyan ízesítsünk? - mindent megtudhatsz letölthető hozzátáplálási táblázatunkból!

Nincs ötleted, mit főzz a picinek? Nézz szét babareceptjeink között.


A cikket lektorálta:
 

 
Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja