Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
A gyermek tanulása

 
Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Cikkek
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
tagi
#6

Csatlakozott: 2011.03.08. Kedd 8:34
Hozzászólások: 1
HozzászólásElküldve: 2012, Máj. 23, 18:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Bár úgy látom már régen nem történt hozzászólás a témához, mégis úgy gondoltam elmesélem nektek a mi kálváriánkat.
Nekem 12 éves iker gyermekeim vannak, most járnak 5. osztályba, de már annyi kálvárián átmentek, ami még egy felnőtt ember számára is sokk lehet.
Mikor elkezdték az első osztályt nagyon lelkesek voltak, én is, hisz egy kompetencia alapú osztályba kerültek, kis létszámmal. Igaz meglepett, hogy azonnal 4 tanárt kaptak. Majd az év vége felé közölték velünk, hogy az egyik tanár elmegy a másik kettő nem tud egymással megegyezni (osztályfőnök és a napközis) így ők is lehet elmennek.
A második évben a volt napközis tanárból osztályfőnök lett, amit nem bántunk meg, mert mindent megtett a gyerekekért és újabb tanárokat kaptunk.
Harmadikban sajnos az osztályfőnök is elment (betegség miatt), újabb tanár cserék következtek.
Negyedik osztályban már meg sem lepődtünk, hogy ismét újabb tanárokat kapunk, és szint 3 havonta más az osztályfőnök.
Gondolhatjátok, hogy ez idő alatt milyen követelmény volt a gyerekek elé állítva Sad mindig más és más, az egyik tanár szigorú rendet követelt, a másik szerint nyugodtan lehet kosárlabdázni a teremben. Ennek az lett a következménye, hogy a mi osztályunk lett az úgymond "hírhedt" osztály. Több gyerek ment, volt aki jött, de nem alakult ki egy jó osztályközösség. Ezek után kezdtük meg a felső tagozatot, ahol végre egy olyan osztályfőnököt kaptunk, aki mindent megpróbál megtenni a gyerekekért erején felül, de egy szét zilált osztályban szélmalom harcot vív. Én nagyon tisztelem érte. Embarassed
Viszont ugye a tanárok kezében szinte semmi eszköz nincs ami segíthetne a rendet és a fegyelmet fenntartani, főleg ha ilyen az osztály, hogy sosem volt "gazdája". Ezért a gyerekekkel folyamatos probléma van, amit a tanárok 1-kel honorálnak. Amin mélyen fel vagyok háborodva, mert írjon be neki vagy legyen 2 a magatartása annak a gyereknek, de ne a tanulmányi átlagát rontsa vele. Így is alul vannak terhelve a gyerekek, mert sajnos az osztályunk összetétele..... hogy fogalmazzam, hogy ne legyen bántó, kevesebb az értelmesebb gyerek, így a többiek szintjéhez haladnak, az okosabbak, meg unatkoznak órán, plusz feladatot nem kapnak, csak az 1-ket, mert beszélgetnek hülyéskednek. természetesen a felsőbb osztályból lebukott gyerekeket is mindig mi kaptuk meg, elvégre ennek az osztálynak már úgy is mindegy.
Ezért meg kellett hoznom azt a döntést, hogy a gyerekeket elvigyem egy másik iskolába, elszakítva őket attól a pár barátjuktól, és attól a tanárnőtől akit nagyon szeretnek. Nagyon sokat dilemmáztam ezen, de mindig arra a következtetésre jutottam, hogy a gyerekek érdekeit kell néznem.
Néhány példa: 1. osztály óta minden kézműves órán gyöngyöt fűznek a gyerekek, képzeljétek el a fiúkat, hát az én fiam már feladta, és szinte folyamatosan kinn tölti a folyosón az órát, mert a tanár kiküldi és megfenyegette megbuktatja kézművesből. Kérdem én egy 12 éves fiúnak, miért kell folyamatosan gyöngyöt fűzni????? A lányomnak nehézsége van az idegen nyelvből, ezért kapott papírt a nevelési tanácsadóból, hogy őt csak szóban feleltethetik, illetve ha muszáj írni, akkor segédeszközt kell neki biztosítani (pl angol-angol szótár). Mára már annyira utálja az angolt, hogy nem tudom mi lesz később, mert a papír ellenére folyamatosan írásban feleltetik, nem használhat segédeszközt, és mikor bementem az iskolába, még szinte én voltam a rossz, hogy ezt szóvá merem tenni.
Most nagy reményekkel várjuk mi lesz, ha jövőre új iskolába kerülnek, hisz ezek a jegyek, meg a tudás már szükséges lenne a tovább tanulásukhoz is. Bízom abba, hogy végre olyan osztályba kerülnek, ahol nem szégyen és gúny tárgya, ha egy gyerek szeretne jó tanuló lenni....
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tuborka
#5

Csatlakozott: 2011.10.28. Péntek 11:17
Hozzászólások: 1
HozzászólásElküldve: 2011, Okt. 28, 12:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nagyon örülök, hogy ez a téma előkerült! Fiam már 14 éves lesz hamarosan és iskolaválasztás előtt állunk. Ebben a korban a gyerekek nagy része nehezen irányíthatóvá válik. Én mindig is önállóságra, kíváncsiságra neveltem őket, szerintem ezek nagyon fontosak a tanulás motiválásához. Jól is ment. Egy darabig. Most azt látom, hogy azoknak a szülőknek produkál jól a gyerekük az iskolában, akik soha nem engedték el a gyeplőt, nem hagyták a gyereket önállóan tanulni, hanem leültek vele és együtt dolgoztak. Kicsit elbizonytalanodtam. Nem írom le természetesen a fiam, tudom meg fogja majd állni a helyét az életben, egyszer. De addig? Amíg benő a feje lágya? Milyen szakmát, milyen iskolát keressünk neki, nem jó eredményekkel?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Yahoo Messenger MSN Messenger
ferenike
#4

Csatlakozott: 2009.05.16. Szombat 11:00
Hozzászólások: 4
HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 25, 11:35    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Moderátor írta:
Őszintén érdekelne a véleményed és a tanácsod, hogyan tudunk a gyerekeinknek segíteni.


Szia!

Nagyon örülök az utolsó mondatodnak, mert látszik, hogy nem az vagy, aki feladja, és ez manapság ritka kincs!

A koncepcióm a tanulás megkönnyítésére egyszerű: önállóságra kell nevelni a gyereket, és motiválni arra, hogy megcsinálja, amit kell. A motiváció mozgat mindent, így a tanulást is, ezért ösztönözni kell mindig a gyermeket, hogy legyen miért pl. megtanulnia egy tananyagrészt. Az a legjobb motivációs módszer, ha a gyerek írja le/mondja el röviden, hogy miért jó neki, ha valamit megtanul.

A koncepcióm alapján mondom el a többi részét a véleményemnek, amiben válaszolok a témáidra.

A tananyagot nem tudod megszabni, de abban befolyásolhatod, hogy mit tanul meg a gyermek. Sokszor túl sokat tanultatnak meg a gyerekekkel, és ez azért van, mert az aktív és a passzív tudás nem különül el. A megoldás az, hogy amíg belejön abba, hogy megkülönböztesse a lényeget és a részleteket a tananyagban (ez persze nem elsős tananyagra vonatkozik feltétlenül), addig segíteni kell neki a fontosat meglátni. A fontosat kell megtanulni, a többi információról elég tudni. Ha háromszor hall valamiről, akkor azt megjegyzi. A legfontosabb az, hogy ami a lényeg, azt ő is el tudja mondani a saját szavaival, ezért kell, hogy értse, amiről tanul. Tehát ilyen szinten jó, ha többször is hall egy-egy tananyagról, ha megérti, mi a lényeg és ha kb. 5-10 percben megpróbálja visszamondani azt.

A tanárgondokkal kapcsolatban annyit érdemes megjegyezni, hogy a tanárok szája ízét is el lehet találni a dolgozatnál és felelésnél, tehát érdemes a gyermeket megtanítani, hogyan "igazodjon" különféle tanárok elvárásaihoz. Ez a rugalmasság később is jól jöhet, ha boldogulni akar az életben, szóval jó játék lehet kielemezni, hogy milyen ember is lehet a rettegett Józsibá és milyen módon lehet a kedvére tenni.

A legjobb tanulási módszer (legalábbis kutatók szerint) az, ha minél változatosabban tanul a gyerek. Olvas, figyel órán, kipróbálja modellezve, amit tanult, átírja az órai vázlatát, tehát használja a látását, hallását és a kezét is. Egyéni és csoportos munkát is végez, megkülönbözteti a lényeges és a kiegészítő információkat a tananyagban, és még sorolhatnám. Ezek mind változatosságot adnak a tanulásához, de gyakorolni kell.

A gyakorlásukhoz mindig egyszerű irányelveket kell szabni, és akkor gyorsan jön a sikerélmény meg szívesen kipróbálják maguktól is.

Remélem, tudtam segíteni, linkelek is még ide vonatkozó anyagot a későbbiek során.

Szép napot, sok sikert!
Rita
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Moderátor
#3

Csatlakozott: 2005.06.27. Hétfő 8:15
Hozzászólások: 293
HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 25, 09:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Ferenike!

Véleményem szerint a közoktatást és minőségét a szülők kevéssé tudják befolyásolni, talán az iskolaválasztásnál van némi választási lehetőségük, de első gyereknél pl. akkor sem látják belülről az iskolát, csak azt, amit az iskola mutatni szeretne magáról.

Az, hogy mi a tananyag, nem a szülők határozzák meg. A tananyag átadása is a tanítón-tanáron múlik (felsőben hol lehet megválasztani, hogy mi nem a Józsi bácsit szeretnénk matektanárnak, hanem a Kriszti nénit???).

Azt, hogy mit és hogyan kell(ene) megtanulni, szerintem alsóban a tanítónéniknek a feladata lenne MEGTANÍTANI. Ez is egyéniségfüggő. Számomra már az is kérdéses, hogy minden tanítónőnek van-e ilyenirányú koncepciója... (Merthogy tapasztalataim szerint anno minket, szülőket sem tanítottak meg igazán tanulni, vagy ráéreztünk, mi a számunkra üdvözítő tanulási módszer, és ezáltal jobban tudtunk teljesíteni azoknál, akiknek ez maguktól nem sikerült, vagy a gyengébben teljesítők közé tartoztunk.)

Őszintén érdekelne a véleményed és a tanácsod, hogyan tudunk a gyerekeinknek segíteni.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ferenike
#2

Csatlakozott: 2009.05.16. Szombat 11:00
Hozzászólások: 4
HozzászólásElküldve: 2009, Máj. 22, 14:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Furcsa, hogy alig került ide olvasói hozzászólás, de nem is vagyok rajta meglepődve. Azért nem vagyok meglepődve, mert túl sokan törődnek bele, hogy a közoktatás többnyire pocsék és használhatatlan, és nem is érdekel sokakat az, hogy hogyan javíthatnának a gyermekük helyzetén.

A legrosszabb az, hogy mindenhol csak nyomatják a gyerek fejébe az adatokat, hogy mit kell tudni, de elmondani nem tudják a gyerekek, amit tanulnak, mert semmi értelme az adatok magolásának és ők sem tudják így megérteni, amit tanulnak. Ergo "művelt műveletleneket" nevelnek ki az iskolák, mert hiába tudja a gyerek, amit tudnia kell, nem tudja visszaadni.

A másik komoly gond az, hogy az önmegvalósítást sem ösztönzi az oktatás. Egyrészt valamilyen művészetet, sportot rendszeresen kellene minden gyereknek űznie, mert a változatosság ösztönzi őket, hogy kipróbáljanak több mindent, netán ne csak a számítógép előtt üljenek.

Másrészt pedig meg kéne kapniuk a támogatást ahhoz, hogy azt és úgy csinálhassák, amit és ahogy szeretnék, amihez meg kell tanulniuk kifejezni magukat, nem pedig csak bemagolt gondolatokat visszaadni. Míg a hobbikban látom, hogy van némi előrelépés, az önkifejezés készségének fejlesztése bőven elmarad a szükségestől, még inkább az ideálistól.

Ha a szülők nem csak meglepődnének azon, hogy a gyermekük miért nem kap ötöst, ha tudja a tananyagot feleletkor vagy tesztkor, hanem tennének azért, hogy a gyermekük tudjon jól írásban és szóban fogalmazni, akkor nem lennének gondok az oktatással. De ehhez először nem kellene a közoktatásra hárítaniuk minden feladatot, hanem keresniük kellene azt, hogy hol érhetik el megbízhatóan a jó eredményeket a gyermek tanulmányaival kapcsolatban.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
magassy
#1

Csatlakozott: 2005.07.16. Szombat 14:08
Hozzászólások: 3
HozzászólásElküldve: 2007, Feb. 11, 11:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

A napokban többízben beszélgettünk a tanulásról, az állam által előírt tananyagról a párommal, miután kisebb vitafélébe keveredtünk a kisebbik gyerekünk alapítványi iskolájának magyar tanárával. (Röviden: 6. osztályos tananyag a ballada. Többek között a Kőmíves Kelemen és a Rémkirály. Miután mindkét gyerekünk magántanuló, mi készítettük föl őket a vizsgákra. A fent említett két művet "kihúztuk a tananyagból", mondván: miért is kell egy 12 éves gyereknek "gönyörű, nemzeti örökséget jelentő Arany János-i szavakban megfogalmazva" feleség és anyagyilkosságról, gyermekhalálról olvasnia, azt elemezgetnie. Persze "renitens" viselkedésünkre fény derült a vizsgán, ebből adódott az azt követő beszélgetés a tanárnővel. Lényeg, hogy nem közeledtek az álláspontok. Ha ehhez még hozzáteszem, hogy aKronika Nova által kiadott Mohácsy Károly és Abaffy Lászlóné által írt 6. osztályos Irodalmi olvasókönyv többek között a következőt írja a Kőműves Kelemen "elemzéseként":....Nyilván a feleségek között ő volt a legkülönb, a leghűségesebb, s ezért kellett áldozattá válnia. Családi életre nevelés!!!????)
A másik, ami az indító gondolathoz vezetett bennünket, hogy az elmúlt napokban egy alapítványi iskolába hívtak mindkettőnket. Ennek kapcsán alaposan átgondoltunk, átbeszéltünk több témát, és bizony oda jutottunk, hogy nem használnánk tankönyvet. Ugyan sokkal több időt venne igénybe "az órákra" való készülés, de elérhetnénk, hogy a gyerekekkel tényleg megkedveltetnénk az irodalmat, illetve megérne bennük a lényeg, hogy örömüket leljék benne. Semmi más nem fontos!!!Smile))
Üdvözlettel: Magassy Kati
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
csaladinet
#0

Csatlakozott: 2004.03.09. Kedd 3:36
Hozzászólások: 2
HozzászólásElküldve: 2006, Márc. 01, 13:10    Hozzászólás témája: A gyermek tanulása Hozzászólás az előzmény idézésével

Várjuk kedves Olvasóink hozzászólásait!
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Cikkek Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Ezt olvastad már?Elrejtés