Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
Dévényi módszer

 
Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Gyerekekről - babavárók, kismamák, szülők
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
setanta
#9

Csatlakozott: 2006.11.13. Hétfő 17:29
Hozzászólások: 268
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 31, 10:42    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sziasztok
az én fiam most 3 hón apos, 36 hétre született és elég jól rendbe jött a kezdeti zselé jellegű izomtónusa. most annyi probléma maradt hogy fejét emeli de csak nyakban, támaszkodni nem tud, a reflexe sincs meg, széttárja a karjait, ezért most újra dévényi tornázunk, meg be is kell hordani a rendelőbe gyógytornászhoz, remélem hamarosan valami fekvőtámasz előfordul nála mert nagyon erős baba lett hála a tornának. katonát írtak elő nekünk is. attól marhára nem tanult meg fejet tartani... keservesen sírtunk mindketten. aztán a masszőröm ajánlott egy jó gyógytornászt egy másik kórházban, azóta nyugodtak vagyunk és játszva, énekelve tornázunk. hála isten nagyobb bajunk nincs, egy kis pitvari sövényhiány, lyukacska a szívecskében, cisztácska az agyacskában de azt mondták elnövi őket.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
m.mony
#8

Csatlakozott: 2010.01.11. Hétfő 9:14
Hozzászólások: 31
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 25, 11:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia wildkitten!

Köszönöm, hogy leírtad...nagyon megnyugtatóak számomra ezek a pozitív beszámolók....és örülök neki, hogy nálatok is sikeres volt a kezelés!

Minden jót Nektek!

móny
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
wildkitten
#7

Csatlakozott: 2006.10.20. Péntek 14:47
Hozzászólások: 2998
Tartózkodási hely: Dunakeszi
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 25, 11:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia!
Én is csak jókat tudok mondani a Dévényről. Mi 9hónapig jártunk. Bercim korábban érkezett kicsit, de kis súllyal és elég rossz kilátásokkal. Előszür a margit fejl.neur-ra kerültünk, ahol a katona-módszert írták elő, napi 6xfél órában. Ez kivitelezhetetlen volt és gyerekkínzás meg szülő is. Így 2hét után feladtuk és belekezdtünk a dévénybe. Berci imádta az órákat. Neki elvileg nyaki hypotóniát és végtagi feszességet + agyi felritkulásokat diagnosztizáltak (első körben az eeg-je se lett jó). Riogattak a margitban mindenféle elektro-terápiával és társaival is, de szerencsére semmi gond nincs. Nagyon hamar csinált mindent szinte (7hónaposan állt pl) és a mai napig egy kis nikkel bolha Laughing semmi gond nincs a mozgásával. Smile
_________________
[^]   [^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
m.mony
#6

Csatlakozott: 2010.01.11. Hétfő 9:14
Hozzászólások: 31
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 24, 08:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Pearl!

A történeteket olvasva az első ami eszembe jutott, hogy milyen csodálatosan sok erő és kitartás van a gyerekekben....és milyen jó, hogy létezik a dévényi módszer.....

A szájpad és ajakhasadék (nyúlszáj és farkastorok) elég összetett dolog...a lényege, hogy az orr és a szájüreg teljesen egyben van, bár a szájpadlás elkezdett kifejlődni....a felső ajkának folytonossága pedig 2 helyen az orrlyukak alatt megszakad, így a felső ajka 3 részből áll. a fogíny pedig az felső, kb. egycentis része kijebb van mint kellene.....
Emiatt a beszédfejlődéssel lesznek problémák, de ezek szerint valamennyire ezt is lehet majd segíteni a Dévény tornával, bár itt első sorban nem az izmokkal van a gond.....mindenesetre ezt majd megbeszélem a tornászunkkal!
De ez még sokára lesz...addig még van 3 műtétünk és még nem biztos,hogy a hallásával nincsen (ez álltalában társulni szokott a hasadékokhoz), bár nagy baj nem lehet....legalábbis szépen figyel a zajokra, hangora. Szóval reméljük, hogy ez rendben van....


Szerencsére mi is megtaláltuk a megfelelő szakembereket, de nem volt könnyű....valóban felelőtlenség a maszek létbe kényszeríteni az igazán jó szakembereket,de nem hiszem hogy a féltékenység volna a legnagyobb gond....az egészségügy mint olyan egy nagyon jól működő üzlet és minnél több a beteg ember és minnél több gyógyszert adnak el annál jobban működik.....

Persze tisztelet a kivételnek...Zoé az István kórházban született és ott valóban figyeltek ránk...és kellett is a segítség,mert az evéssel akadtak problémáink.

Az első műtét pedig a Heim Pálban volt és ott is rendesek voltak....
Na akkor még jobban féltem és persze elkövettem azt a hibát,hogy beszéltem a védőnővel ....aki is közöle,hogy majd nehogy azt gondoljam,hogy mindig a kezemben lehet a gyerek és hogy majd ott igazodni kell a kórházi szabályokhoz úgyhogy felejtsem el az igény szerinti etetést....
Ehhez képest Zoé akkor aludt evett és volt a kezemben amikor csak akart és még mellettem is aludhatott a nagy ágyban...a nagy szabály annyi volt,hogy műtét elött 5 órával nem ehetett....ennyi.


A gyerekorvosunk igazából nem is beszélt más módszerről (a neten néztem utánna,bár megbízom a dokiban..kár hogy egy ilyen orvosért a város másik felére kell mennem) azt mondta a Dévény kell és pont....
Ezek szerint nem hiába való a bizalmam.


Köszönöm a jókívánságokat a segítséget meg mindent és sok-sok boldog pillanatot Nektek...!!!!!

Szeretettel : móny
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Pearl
#5

Csatlakozott: 2004.07.30. Péntek 13:31
Hozzászólások: 68
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 23, 23:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Móny!

Ha kislányodnak a szájában is van problémája, arra is jó a Dévény. Helgának mint az összes többi, a szájizmai is nagyon feszesek voltak, a nyelve letapadtabb stb. Az arcán két akkora bekötött izomcsomó volt, mint egy-egy zsemle. Igazából csodaszámba ment, hogyan tudott így is szopni. Sokáig gondunk volt a rágással is, és állandóan félrenyelt. Folyton figyelni kellett rá, hogy mekkora falatokat ehet. A tornászunk aki kezeli rendszeres időközönként még most is be szokott nyúlni a szájába is, és belülről is "megkezeli" az izomzatot, a nyelvet, az ínyét. Ez egyébként már az első perctől része volt a programnak. Ennek hála mostanra már elég jól rág, nem nyel félre, és a logopédián is szépen fejlődik, egyre szebben jönnek ki a hangok is a beszédében. A Dévény tehát mint látod egy nagyon komplex módszer, ahol aztán tényleg mindenre odafigyelnek!

A Katona módszerről az a véleményem, hogy annak, akinek csak enyhe panaszai vannak, talán használ. Bár enyhén szólva kiakadtam, amikor három hónaposan úgy engedtek haza minket a kórházból, hogy csináljak neki egy nap x ülésbe húzást, aztán kész. Még szerencse, hogy nem tettem, mert több kárt okoztam volna vele, mint amit használt volna.
A Pethő módszer nem rossz, de ilyen súlyos esetben mint a miénk önmagában szerintem nem elég. Én az intézetbe nem vittem el, mert nagyon sok rosszat hallottam. Magán úton jártunk egy évig konduktorhoz, és mint kiegészítő terápia nagyon jó volt. De csak erre nem bíztam volna a lányom.
Nekem azok alapján amiken keresztül mentünk és ahány féle tornát meg módszert kipróbáltunk meggyőződésem, hogy az izmok tartós kezelése nélkül egy pusztán torna jellegű, az ismétlésre hangsúlyt fektető módszer sosem lehet tökéletes.
Nálunk is az hozta meg a sikert, hogy a Dévény torna megalapozta a megfelelő izomzatot, erre aztán jöhetett a konduktív módszeren alapuló torna, a hagyományos gyógytorna, a lovaglás, az Ayres terápia, mert mindnek van pozitív hatása egy bizonyos dologra. De saját tapasztalatom szerint ezek egy súlyos esetben csak együtt, és nem kizárólag önmagukban hatásosak. Szerintem sokkal több kisgyereket lehetne sikeresen fejleszteni, és sokkal nagyobb eredményeket elérni, ha a különböző módszerek képviselői kicsit megpróbálnának haladni a korral, és nem egymásra beszélni, hanem összefogni. És igenis a gyerek érdekeit nézni, ha neki a felépüléséhez az kell, hogy két módszer együtt menjen, akkor kapja meg azt! De hát Magyarországon ehhez még igen sokat kell fejlődni az ellátó rendszernek.
Nekem szerencsém volt, mert nagyon jó szakemberekkel hozott össze a sors, de azt el kell mondanom, hogy ők mind maszek úton dolgoztak, mert a rendszerben sehol nem nézték őket jó szemmel. Főleg mert állandóan képezik magukat, minden újdonság érdekli őket, és nekik aztán tényleg a gyerek az első. Csak hát sajnos ehhez mélyen a zsebünkbe kellett nyúlnunk, amit ebben az országban nem sokan engedhetnek meg maguknak. Ezért is nagy felelőtlenség ezeket az embereket szakmai meg mindenféle féltékenység miatt a maszek létbe kényszeríteni ahelyett, hogy valóban a köz javát szolgálhatnák egy állami intézményben, mindenki számára elérhetően.

Csak azt tudom Neked tanácsolni, hogy ne félj! Hidd el megértelek, én is nagyon féltettem a lányom. Egyrészt azért, mert szinte csoda, hogy életben maradt, másrészt mert az ikertestvérét, aki szintén kislány volt, három hónapos korában elveszítettük. Így aztán őt még a széltől is óvtam, ahogy mondani szokták, mert rettegtem attól, hogy vele is történhet valami nagyon rossz. De most már tudom, hogy a lehető legjobb döntést hoztam meg, amikor mégis elvittem. Akkor azt mondta nekem a hölgy aki kezelte, hogy inkább a Helga sírjon most egy kicsit, mint később én sírjak. És nagyon igaza volt!

Szóval kitartás!!! Nagyon sok erőt kívánok Neked, és sok-sok örömet a kislányodban!!!

Szeretettel:
_________________
Pearl
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
m.mony
#4

Csatlakozott: 2010.01.11. Hétfő 9:14
Hozzászólások: 31
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 23, 20:36    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Pearl!

Hálás vagyok, hogy ilyen részletesen leírtad.....az az igazság, hogy a védőnőnek különös érzéke van ahhoz, hogy a dolgokat úgy adja elő, hogy ha addig nem lettem volna ideges eléggé akkor majd ő rátesz egy lapáttal!....

Zoém szájpad és ajakhasadékkal született, így pont elég megpróbáltatáson kell keresztül mennie ezért talán még inkább igyekszem óvni Őt........mindenesetre mostmár biztosan elmegyünk és nagyon remélem,hogy jól viseli majd.....


A Katona és a Pethő módszerrel kapcsolatban elég vegyes véleményeket hallottam....mindenesetre nekem is a dévényi a szimpatikus.........
Nekem az a meglátásom, hogy az új dolgokat mindig nehezen fogadják el.....az egészségügyről pedig meg van a véleményem.....az a tapasztalatom,hogy nagyon nehéz olyan orvost és/vagy kórházat találni ahol lelkiismeretes munka folyik és tényleg a gyerek az első.

móny
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Pearl
#3

Csatlakozott: 2004.07.30. Péntek 13:31
Hozzászólások: 68
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 23, 18:56    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Móny!

Nincs mit, szívesen. Very Happy És köszönöm a jókívánságot is!

Ha négy hónapos a kislányod, akkor valóban a legjobb időben vagytok, ha van lehetőséged vinni kezelésre, ne is várj vele. A feszes izmok - ezt tapasztalatból tudom - egy idő után hajlamosak megrövidülni, és minél tovább vársz, annál több idő kell ahhoz, hogy megfelelő állapotba hozzák őket. 6 hónapos kor előtt pedig ahogy én tudom, főleg ilyen enyhébb esetben valóban rövid idő alatt 100%-os javulás várható.

Azért a kék-zöld folt az erős túlzás a védőnőd részéről! Az én lányomat az állapota miatt keményen meg kellett dolgozni, és amikor tudott, már erősen tiltatkozott is, de soha nem voltak foltok rajta. Pontosabban voltak, de nem a kezeléstől, hanem ahogy szegény itthon esett-kelt. Very Happy Szóval ettől ne félj!!!! Csak arra készülj fel, hogy ordítani fog. Sad Főleg azért, mert a babák sem szeretik ha lefogják őket, és nem mozoghatnak szabadon. A kezelés pedig pont annyira "fájdalmas" mint amikor nekünk fáj egy meghúzódott vagy bekötött izom. Ki lehet bírni, csak nagyon-nagyon kellemetlen.

Egyébként a Dévény-tornát valami rejtélyes okból, sokan nem szeretik. Főleg azok, akik igazából nem is ismerik. Nálunk két éves volt a Helga, mire a neurológiai papírjára először ráírták, hogy járunk DSGM-re. Az orvosoknál, meg az eü rendszerben még mindig a Katona meg a Pethő módszer mindenhatóságát hirdetik, és nagyon nehezen fogadják el, hogy a Dévény módszer is jó.

Sok sikert kívánok Nektek! Very Happy Very Happy
_________________
Pearl
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
m.mony
#2

Csatlakozott: 2010.01.11. Hétfő 9:14
Hozzászólások: 31
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 23, 16:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Pearl!

Nagyon szépen köszönöm az információt...... Smile

Az én kislányom most 4 hónapos...szóval elvileg időben kezdjük a kezelést......a probléma az, hogy a jobb oldalán feszes az izomzat, így nem tud fordulni....a gyerekorvos szerint nincs nagy baj....3-4 kezelés.....

Igazából azért kezdtem információ gyűjtésbe, mert a védőnő nagyon megijesztett...azt mondta "ne lepődjek meg ha kék-zöld foltok lesznek a babán".....ezekszerint sajnos igaza volt..... Sad

Nagyon remélem, hogy 1 év múlva már szaladni fog a kislányod!!!!!
Sok-sok erőt és kitartást kívánok Nektek!!!!!!!!!!!!!!!!

móny
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Pearl
#1

Csatlakozott: 2004.07.30. Péntek 13:31
Hozzászólások: 68
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 23, 16:26    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia!

A Dévény Anna féle gyógytorna az én személyes véleményem szerint a világ egyik legnagyszerűbb módszere! Az én kislányom 28. héten született, agyvérzéssel. A kilátásunk nagyjából az volt, hogy nyaktól lefelé béna lesz. Szinte egy izma sem úgy "működött", ahogy kellett volna. Izomtónus eloszlási zavar, vagyis ahol az izomnak feszesnek kellett volna lennie ott laza, ahol lazának, ott meg feszes volt. 4 hónaposan kezdték el nála a Dévény-tornát. Másfél évig heti 3, újabb másfél évig heti 2 alkalommal. Aztán tartottunk egy év szünetet, mert már nem hagyta magát kezelni, és 4 évesen kezdtük újra, azóta heti 1 alkalommal járuk. A kezdeti kilátáshoz képest, most 5 évesen kézen fogva, tárgyakba kapaszkodva, illetve egyenes terepen járókerettel, egyedül tud járni. És minden reményünk meg van arra, hogy nemsokára ő ezek nélkül, egyedül is járni fog. Az Achilles a lábában teljesen nyújtható, műteni nem kellett, a csípője is szépen alakul, ott is elkerülhető lesz a műtét. És mindez a Dévény módszernek köszönhetően!!! Mi persze mellette sok minden mást is próbáltunk, mert arra is szükség van, de az alapot ez teremtette meg!!!
A módszer akkor a leghatásosabb, ha legalább 6 hónapos kor előtt elkezdődhet a kezelés. Ahogy nekem annak idején elmagyarázták, ennek az a lényge, hogy nem pusztán az izmokat veszik kezelés alá, hanem a megfelelő idegpályákat is stimulálják az agyban, hogy megtanulja nem csak fogadni, hanem küldeni is az információkat az izmok felé. Magyarul például az én lányomnak minden egyes mozgásformát, a forgástól a kúszásig úgy kellett megtanítani, unos-untalan ismételni addig, amíg már a saját kis buksija is tudta irányítani az izmokat a megfelelő mozdulatok elvégzéséhez. Ettől olyan sikeres az egész. Egy dologra viszont fel kell készülni, amit egy anyának nagyon nehéz elviselni, hogy a kezelés bizony fájdalommal jár. Az én lányom három éves koráig végig üvöltötte valamennyi kezelését. Nehéz volt végig nézni, de ha az eredményre gondolok, akkor megérte. Smile
_________________
Pearl
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
m.mony
#0

Csatlakozott: 2010.01.11. Hétfő 9:14
Hozzászólások: 31
HozzászólásElküldve: 2010, Jan. 22, 08:27    Hozzászólás témája: Dévényi módszer Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Hallottatok már erről a módszerről?
Mit tudtok róla? Esetleg van aki próbálta?

Question
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Gyerekekről - babavárók, kismamák, szülők Időzóna: (GMT +2 óra)
1 / 1 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Ezt olvastad már?Elrejtés