Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
Finom ételek, bevált receptek
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3
 
Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Mindenkinek
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Bea
#20





Csatlakozott: 2004.03.10. Szerda 0:45
Hozzászólások: 99
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 02, 11:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok Konyhatündérek!

Nem győzöm nyomtatni ezt a sok receptet! Írjatok csak sok-sok finomságot!!!! Laughing

Íme a kuszkuszra egy recept:

Tabulé - ahogy mi szoktuk

25 dkg száraz kuszkuszba (pl.:Corába is beszerezhető, ha nincs a környéketeken hangulatos kis arab boltocska) beledobálok apróra vágott nyers zöldségeket:
1 hagymát
1 kis zacskó oliva bogyót
3 paradicsomot
1-2 paprikát
1 közepes uborkát

ráöntöm az oliva bogyó levét, ráfacsarom egy citrom levét, 2-3 evőkanál oliva olaj és egy pici só

Kb. 1-2 óra után fogyasztható, addigra puhul meg a kuszkusz a zöldségektől.

Köretnek, de csak úgy magában is nagyon finom, egyszerű, gyors, egészséges, tápláló!

Egy próbát megér! Wink

Jó étvágyat!
_________________
Bea
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
ribizli
#19





Csatlakozott: 2004.03.20. Szombat 15:23
Hozzászólások: 357
HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 02, 10:09    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Razz Twisted Evil Razz
Képzeljétek ledunmáltam Anyukámmal, hogy holnap nagyot piacolunk és lesütünk egy csomó padlizsánt, hogy egész télen legyen a fagyasztóban. Annyira imádom a padlizsánkérémet! Asszem azonnal kotyvesztunk is egyet estére. nyammnyamm
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ribizli
#18





Csatlakozott: 2004.03.20. Szombat 15:23
Hozzászólások: 357
HozzászólásElküldve: 2004, Szept. 01, 14:57    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Mónika, köszönöm szépen a felvilágosítást!

Macikati, tetszik a leves is! Férjemmel nagy levesesek vagyunk! Én a főttkrumplilét csak úgy meginni is szeretem Embarassed

Tudtátok, hogy a fenyőmag nagyon drága!? Elképedtem. Pedig gyerek koromban minden nap ettem marokra (igaz, nem itthon).
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
macikati
#15





Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28
Hozzászólások: 4824
Tartózkodási hely: Budapest XX.
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 31, 19:29    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sziasztok!
a lombikosok kozott felmerult es kertek osszam meg masokkal is az altalam ismert szilvasgomboc receptjet. ime:
mifelenk ( bekes megyeben) igy keszul a szilvasgomboc:
krumplit megpucolva, fel karikazva feltesszuk megfozni. Mikor keszen van a levet leszurjuk(el is lehet tenni egy masik labasba, hogy miert kesobb leirom) a megfott krumplit osszetorjuk, majd hagyjuk kicsit hulni, mikor olyan meleg hogy kezzel bele tudsz nyulni teszel bele 1 tojas sargajat(csak azt mert a feherjetol kemenyedik) es annyi lisztet amennyit felvesz, mikor mar nem ragad nagyon a kezedre es formazhato keszen van ekkor erosen lisztezett deszkan kinyujtod es felkockazod, minden kockara teszel szilvat vagy a lekvarjat, majd ossze tapasztod es golyot formalsz belole, labasban vizet forralsz amibel bele teszed a gombocokat es akkor van keszen ha feljon a viz tetejere, kiszeded es piritott grizzel vagy zsemlemorzsaval megszorod.(krumplibol mennyiseget sajnos nem tudok irni mert en mindig ugy raerzesre csinaltam)
fott krumpli le: felteszed foni, teszel bele, repat, zoldseget, hagymat egy keves kaikara vagott krumplit, sot, olajat ,paprikat(orolt) es etelizesitot, es mikor mar ugy nagyjabol meg van fove a zoldseg benne, a gombochoz keszitett tesztabol elveszel es kis nudlikat vagsz a levesbe tetszes szerint es mikor ez is feljon a tetejere keszen van. Szerintem isteni finom...
ja es a kifott gombocot nem keverjuk hanem razzuk, ovatosan dobaljuk a talban a grizzel vagy a zsemlemorzsaval.
_________________
Barnus 8 éves lesz január 4-én.
Maja és Bazsi 6 évesek lesznek dec.1-én
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
ribizli
#14





Csatlakozott: 2004.03.20. Szombat 15:23
Hozzászólások: 357
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 31, 14:54    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kedves Mókika! Köszi a receptet. Nézegettem a neten és egyre zagyvább és egyben tisztább ez a kuszkusz dolog. Merthogy én bulgurt vettem (mivel az említett vendégség háziasszony azt mutatott), de a boltban volt mellette kuszkusz és valami búzás cucc is. Az eladó azt mondta, hogy ebből mindből készíthető kuszkusz csak máshogy kell csinálni.

Elsőre megpróbálom azt az ízt kihozni, amit a máltaiaknál ettem, hátha ismered és ki tudsz segíteni, hogy ez a módszer is jó-e - mert persze, hogy elfelejtettem a pontos receptet !?

Szóval bulgur, azt leönteni forrásban lévő vízzel, hogy ellepje, volt benne pirított fenyőmag, talán mandula és aszalt sárgabarack. És rémlik nekem is és a Te írásod alapján is van benne olaj. Másra nem emlékszem, de kicsit édeskés volt. Talán kókuszreszelék? Hallottál már ilyet?
Előre is köszi (csöpög a nyálam).
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
ribizli
#12





Csatlakozott: 2004.03.20. Szombat 15:23
Hozzászólások: 357
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 31, 10:30    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Eszembe jutott, mi flexitáriánusok vagyunk Mr. Green

Képzeljétek tegnap elmentem az Ázsia boltba a Fővámtérre, húú de jó sok minden van! Vettem is alapanyagot humusz-hoz és kuszkuszhoz, már csak a pontos recept kell.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
kispepe
#11





Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 19:31
Hozzászólások: 1182
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 13:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Caitlin!
Igazad van, elfelejtettem írni, hogy be kell áztatni a cseréptálat+ nem szabad mosogatószerrel tisztítani, mert a pórusokba megy a vegyszer, és a kajának is olyan íze lesz.

Szofi!
Hidd el, nem annyira vad ez az összeállítás, a férjem nemigen szereti az egzotikus ételeket, de ez ízlik neki. A kókuszt pl. nem is lehet érezni (akkor meg minek bele??).

Nekem CD-n van meg Frank Juli számos szakácskönyve (így a Szárnyasparádé is), egyszer, teljesen véletlenül vettem meg a Mediamarktban talán 4 ezer forintért. Több ezer recept van benne, számos vegás is.
_________________
kispepe

[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
ribizli
#10





Csatlakozott: 2004.03.20. Szombat 15:23
Hozzászólások: 357
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 10:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ó felvirágoztattam a topicot! Jajj, de büszke vagyok! Twisted Evil Örülök Szofi, hogy ízlett.

Gittus nekem nincsen szárnyasparádé-m. Vega vagy? Utálod, vagy elvből? Mi csak „válogatósak”(most olvastam valami okos fittness újságban az „irányzat” divatos nevét, de nem jut eszembe). Szóval eszünk csirke-pulyka mellett, meg akár fasírtot is, ha anyukám csinálja…….. de általában nincs otthon csak sajt és zöldség.

Pénteken voltunk egy partyban ahol többek között kuszkusz-t és humusz-t ettünk. Isteni volt, alig bírtam abbahagyni. Persze kifaggattam a háziasszonyt (nem magyarok) a receptekről. Nagyjából emlékszem is, de azért vagy meg kell kérdeznem újra, vagy ha valamelyikőtök tudna segíteni megköszönném.. Ma megyek a Csarnokba -Ázsia bolt -beszerezni ezt-azt. (Még sosem voltam ott.)

Kispepe ezeket ki kell próbájam! Az én római tálam is csak porosodik. Wink

Cseréptállal kapcsolatban, nekem valahogy kicsit íztelen és vizes-tocsogós volt benne amivel próbálkoztam (igaz újra melegítéskor már jó lett). Nektek is így van?
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Caitlin
#9





Csatlakozott: 2004.03.31. Szerda 23:40
Hozzászólások: 221
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 10:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Egy jó tipp a cseréptálhoz: felhasználás előtt fél órára vízbe kell áztatni. Így
1. a gőztől jobban párolódnak a beletett alapanyagok és
2. az ételek zaftosak maradnak, mert egyébként a cseréptál hajlamos lenne még azt is magába szívni Smile
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
szofi
#8





Csatlakozott: 2004.05.18. Kedd 14:31
Hozzászólások: 665
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 30, 10:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Ribizli! Megcsináltam! Laughing Háát először féltem a sok fokhagymától, de így lett a tuti. Nagggon fincsi volt. Krumplipürét csináltam hozzá. Ami délről megmaradt, azt este ettük meg.

Jöhetnek még fincsi (és ha lehet eccerű Wink ) receptek.

Kispepe! Ez a kókusz-ananász is elég vadul hangzik! Rolling Eyes
_________________
Szofi
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kispepe
#7





Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 19:31
Hozzászólások: 1182
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 29, 14:50    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szerintem majorannát is tehetsz bele, az biztosan nem fogja elrontani.
A cseréptálat én is ritkán használom, pedig praktikus, és a zöldségek vitamintartalma is jobban megmarad benne.
_________________
kispepe

[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
kispepe
#5





Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 19:31
Hozzászólások: 1182
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 29, 11:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ja, azt elfelejtettem írni (ma nagyon béna vagyok Mad ), hogy a díjnyertes tálbansültet cserépedényben kell csinálni, és hideg sütőbe tenni, azért kell olyan sok idő a sütéshez. A cserépedényt sosem szabad előmelegített sütőbe rakni!
_________________
kispepe

[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
kispepe
#4





Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 19:31
Hozzászólások: 1182
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 29, 11:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hú, elbénáztam, a másik topikba írtam a receptet, de ide is bemásolom.
Gittus

Nekem megvan!! A férjem kedvence, és a vendégeknek is nagyon ízlik!
Csirkecombokat (Frank Júlia feldarabolt csirkét ír, de én csak combokat szoktam) megforgatsz sós, pirospaprikás, fokhagymás lisztben, majd tepsibe vagy tűzálló tálba teszed egymás mellé. Egy kevés paprikás liszttel még megszórod. Egy nagy fej vöröshagymát rákarikázol, majd füstölt reszelt sajtot teszel rá (kb. 15-20 dkg-t), és csak a legvégén kevés olajjal elkevert tejfölt (ez a sorrend). Rá alufólia, be a sütőbe, kb. 40 perc sütés után leveszed az alufóliát, és egy kicsit pirítod. Nagyon fini a füstölt sajttól. Köret lehet rizs, krumpli.

Ismeritek a díjnyertes tálbansültet?


Frank Júlia szakácskönyvében található ez is.
Szóval a krumplit meg kell hámozni és vékony hasábokra vágni, ezt kell a tál aljára teríteni ( kb félig legyen vele), összekeverni egy kis sóval, borssal és szerecsendióval és egy fej karikára vágott hagymával. A krumplira vékony husi szeleteket kell tenni ( Juli disznóhusival írta) amit előtte megsóztunk és borsoztunk. Erre kevés zúzott fokhagyma kerül, fél evőkanál kókuszreszelék (bizony-bizony), fél doboz ananászkonzerv (a leve nélkül) fél csokor felaprított petrezselyem. Erre kell tenni a második réteg husit és a második réteg ananász-fokhagyma-kókusz és petrezselyem réteget. A tetejére 15 dkg márványsajtot vagy vmi hasonló sajtot kell morzsolni, végül fél deci ananászlét és 2 dl tejszínt össze kell keverni és ráönteni. Sütőbe tenni és kb. 1, 5 óra, de figyelni, kell, hogy meg nem égjen a teteje.
Nagyon finom!!!!! Tudom, hogy érdekesek a hozzávalók de isteni. Sőt, úgy még jobb, ha előző nap megcsinálod, másnapra jól összeérnek az ízek. A levét olyan jól lehet tunkolni kenyérrel!!
_________________
kispepe

[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
szofi
#2





Csatlakozott: 2004.05.18. Kedd 14:31
Hozzászólások: 665
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 27, 11:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ribizli! Vasárnap megcsinálom! Korog a gyomrom! Laughing
_________________
Szofi
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ribizli
#1





Csatlakozott: 2004.03.20. Szombat 15:23
Hozzászólások: 357
HozzászólásElküldve: 2004, Aug. 27, 10:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Gittus!

Látom még nincs sok fincsi recept! Pedig elméletben nagyon szeretek főzni, szakácskönyveket lapozgatni (gyakorlatban is szeretnék, csak se idő nincs, se nem eszünk otthon túl gyakran).

Jópofa amit írtál, bár én olajban sosem sütök (vagyis nagyon ritkán).
Mostanában Anyukám hagyományos receptjeire vágyom: tökfőzelék, paprikás krumpli.... Tudod, amiket csak úgy szeretek, ahogy Ő csinálja! Múltkor Apukám is mesélt egy bizonyos "rántásos gombócról", amit gyerekkorában szokott enni. Hát... kipróbálnám!

Hogy bővítsem az ötlettárat: van egy saját kitalálmányú variációm egy hagyományos vasárnapi husira, így egész más az íze és eddig mindenkinek nagyon ízlett! Eredeti neve "sajtos karaj".

Ahogy én csinálom:
csirke mellet kifilézet, kiklopfolok, besózom
serpenyőben 1/2 olaj -1/2 vajban picit megfehérítem
lerakom egy nagy (nem mély) szögletes jénai tálba
rányomok sok fokhagymát
arra kukoricát
lelocsolom tejszínnel, hogy tocsogon rendesen
reszelt füstölt sajtal beborítom (lehet rá pici vajcicákat is dobálni)
sütőben először lefedve, majd anélkül felsütöm
gyönyörű aranybarbna lesz

Jó étvágyat! Aki kipróbája, írja meg fincsi volt-e! (Szerintem a fokhagyma, tejszín+kukorica ésdeskés íze + füstölt sajt füstje csodás izt ad együtt!)
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    Tartalomjegyzék -> Mindenkinek Időzóna: (GMT +2 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3
3 / 3 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Ezt olvastad már?Elrejtés