Gy.I.K.Gy.I.K.     KeresésKeresés     TaglistaTaglista     CsoportokCsoportok    
ProfilProfil     Privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkeznedPrivát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned
Császárosok Klubja
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Következő
 
Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Gyerekekről - babavárók, kismamák, szülők
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Borka
#51

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 11:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Shocked
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hanee
#50

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 11:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka:
Ez a két év egy áltralános határ, egyénenként kicsit változó lehet.

Ha a szülés után fél éven belül esel teherbe azt nem szabad megtartani.
Ha kb. egy-másfél évvel utánna, akkor élből veszélyeztetett terhes leszel és végig figyelik a hegedet uh-val..

Ha két év után esel teherbe akkor is figyelik a hegedet az utsó trimeszterben és ha nagyon elvékonyodik akkor nem szülhetsz természetes úton..

Egy éveb belül előfordzulhat, hoghy annyira elvékonyodik, hogy pl. a 35. héten ki kell szedni a babát.. ami ugye senkinek sem jó, csak neked biztonságos..

De ez teljesen alkati.. ez is egy általánosság.. biztos létezik olyan ember aki egy éven belül lesz terhes és végül természetes úton szülhet, de nem ez az általános..

És persze 4 év után is elvékonyodhat, de ez is ritka.. három gyereknél többet ezért nem javallott szülni császárral.. akinek egyből ikrei születnek az mázlista Laughing Én is akarooook Laughing

Viszont ebbe beleszámít egyéb hasi műtét is! Ha pl. megműtenek a májaddal, utána 2-3 évig nem javallott szintén a szülés..

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#49

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 09:44    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hű, úgy látom, így reggel korán megindultak a parázs viták... Laughing

Amúgy szerintem sincs összefüggés a császár/spontán és a nemoldommeg/megoldom között... A nővérem császáros gyerek, én természetes születésű - kettőnk közül mégis ő az okosabb és a jobb problémamegoldó képességű. (Viszont a humorom nekem a jobb. Wink Ja, meg a szerényebb is én vagyok. Laughing)

Az a hízelgő, hogy az intelligenseknek nagyobb a feje. Mondtam is a fiamnak, hogy milyen jó neki. Very Happy

Hanee, kicsit beijesztettél ezzel a 2 évvel... de meg is nyugodtam egyben, ugyanis nem szándékoztunk a párommal almot gyártani... De mégis, mi van, ha 2 éven belül bejön még egy baba, és azt mondom, én, a császáros, hogy "ami tapad, az ragad"?? Mert én tuti, hogy megtartanám...
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hanee
#48

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 08:59    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ilka:
Irtam, nem bántani akartalak ezzel! És én egyáltalán nem bántódtam meg! Ne haragudj ha ezek szerint mégis úgy sikerült..

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ilka
#47

Csatlakozott: 2005.02.23. Szerda 8:15
Hozzászólások: 2704
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 08:41    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Heni,

mint minden pszichológiai vagy szociológiai kutatási eredmény, ez sem egyes emberekre van levezetve. Sajnos, nem idéztem forrásmunkát és csak egy kora reggeli gondolatsor volt, nem gondoltam, hogy spéci táblázatos adatokkal kellene megtámogatni. Kirohanás helyett kérdezhettél is volna legalább egyet. Mellesleg nem ez az egyetlen általánosításnak hangzó hsz a neten, mégsem olvastam túl sok, például hátrányos helyzetű embercsoportok nevében vagy érdekében történő, ilyen jellegű kommentárt.

Sajnálom, ha megbántottalak, legközelebb bemásolom vagy idézem a forrást, amit felhasználtam, és meggondolom, hogy miről írok.

Kösz, hogy megírtad a véleményed. "A vélemény szabad."


Ildi
_________________
[^]   [^]  


www.kep.tar.hu/ildimami (új)
www.gportal.hu/ilka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
hanee
#46

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 08:40    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

macikati:
Természetes szülés esetén igen, de császár esetén 2 évnek.. egy normális orvos nem engedi fél év után, hogy megtartsd a babát, mert életveszélyes lehet, ha megszakad a seb..

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hanee
#45

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 08:32    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

ilka írta:
a császáros babák pronlémamegoldó képessége alacsonyabb, mint a másik úton jötteké, hiszen nem küzdik végig a születést. De ezt később lehet korrigálni, kicsivel több szellemi és lelki kihívások felállításáal fokozatosan... Viszont nem szoronganak és nem önmarcangolnal annyit, mint ahüvelyes babák Laughing


Ne haragudj, ha kicsit nyers leszek, de ezt egy merő baromságnak tartom.. csak remélem hogy nem te találtad ki, mert nem akarlak ezzel megbántani Smile A gyerek probléma megoldó képessége részben genetikai, részben tanult folyamat, ami azon múlik, hogy a szülők mennyire hagyják a gyereket kibontakozni..

Császáros gyerek és szülő révén pedig egyenesen kikérem magamnak ezt a kijelentést.. sokan megirigyelhetnék a probléma megoldó képességemet - ami úgy tudom egyébként az IQ-val is összefügg -, pedig nálam jobban nem császáros senki Laughing Ellenben anyu egyedül nevelt és arra, hogy álljam meg a helyemet az életben.. én is erre fogom Lilit, bár neki szerencsére van apukája és egy család vagyunk, igy a helyzete jobb mint az enyém volt valaha..

A probléma megoldó képességem inkább azon múlik szerintem, hogy sok dologban magamra voltam utalva, és nem csinálta meg helyettem apuci, anyuci.. valamint a felelősséget is hamar megtanultam, mert ha valami rosszat csináltam, anyu nem sumákolta el a dolgot azzal, hogy "még gyerek", hanem átbeszéltük pl., hogy ilyet nem szabad, valamint bocsánatot kellett kérnem tetteimért.. sosem szaladt be az iskolába ha konfliktusom volt egy tanárral, hanem "oldd meg kislányom, okos vagy" kijelentéssel elsiklotta a dolgot, és totál igaza volt, mert igy megoldottam én a problémáimat, dolgaimat, magamtól mentem egyetemre és magamtól döntöttem el mindent eddig az életemben.

Úgy gondolom ennek nem sok, de inkább semmi köze nem volt ahhoz, hogy császárral születtem (pedig régen aztán eléggé hentesmód csináltak mindent)..

Természetesen gondolom probléma megoldó készségen nem csak a problémák megoldását értjük, hanem az intelligenciával öszsefüggő probléma megoldó képességet (ami logikai képesség úgy tudom). Ez a képesség nagyrészt genetikai, kis részben pedig fejleszthető mindenféle okos dologgal.
A genetika pedig nem igen függ össze azzal, hogy valaki milyen úton születik, bár egy kutatás szerint az intelligens emberek általában nagyobb fejjel születnek, míg átlagos társaik normál méretekkel.. ez nem tudom mennyiben igaz, valószínűleg éppúgy hülyeség, mint az a kutatás, ami kimutatta, hogy a császáros gyerekek problémamegoldó képessége rosszabb..

Valószínűleg a császáros gyerekek között éppúgy előfordul ilyen, mint a természetes úton születettek között, de szerintem azon, hogy egy gyerek hogy erőlteti ki magát a szülőcsatornán vagy hogy nem, nem sok múlik azon kívül (amit esetleg el is hiszek), hogy a császáros babák között több az asztmás, mert a tüdejük nem préselődik úgy össze, vagy hogy a császáros babák kevésbé tudnak szopni, mert a műtét miatt nem indulnak be azok a hormonális folyamatok, amik a tejtermeléshez kellenek.. de ezek tudományosan alátámasztható dolgok, míg az előbbi nem.. az csak statisztikán tud alapulni, ami elég csalóka lehet, mert a problémamegoldó képesség ennél sokkal összetettebb dolog, mint irtam..

És bocsi ha okoskodónak tűnt, nem annak szántam! Mr. Green

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
macikati
#44

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28
Hozzászólások: 4824
Tartózkodási hely: Budapest XX.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 08:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hanee!
erre a ket evre kivancsi lennek....nekem ugyan otthon sok eselyen nincs ra hogy sikeruljon, de a dokim azt mondta hogy min. fel evnek kell eltelni a szules es a teherbe eses kozot...
_________________
Barnus 8 éves lesz január 4-én.
Maja és Bazsi 6 évesek lesznek dec.1-én
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
hanee
#43

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 08:17    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Kyralina:

Minden második hétfőn tartanak szülésfelkészítőt, amikor meg lehet nézni a szülészetet, de ha véletlenül nem sikerül odakeveredned, BÁRMIKOR!! megmutatják neked, ha épp nem szül senki bent (mert van ilyen is), én is igy néztem meg..

A szobákat nem érdemes nagyon nézegetni, alapítványit érdemes kérni, én kétágyasban voltam, van tv, mikro, hűtő, légkondi (bár télieket ez nem érinti), külön fürdő, ami kultúrált teljesen, zuhanyzós.
Egyébként ha valaki nincs eleresztve lével (mert négy napra ez 16 ezer Ft), akkor a sima szoba is épp olya gusztusos és kellemes, csak nem annyira modernt és nincs külön wc-je, meg légkondija. Hütő ott is van emlékeim szerint.
Én a 425-ben voltam, az egy jó szoba Wink

ilka:
Nem tudom miért néznek rád potenciális császárosra csak azért, mert ikreket vársz.. szerintem ezért nem szoktak császározni, csak ha az egyik baba faros (ami mondjuk sanszos ez igaz)..

Esetleg keresdd meg Bannamarit (2005 nyári babák), ő ikres, esetleg tud neked beszámolni ilyesmiről, azt tudom, hogy ő természetes úton szült. Hátha tud valamit mondani erről Smile

Hasi seb:
Nehogy azt higyjétek, hogy ez valami borzalmas életveszélyes dolog.
A Péterfyben nem vágnak izmot: a bőrt vágják, és a méhet, a többit széthúzzák (zsírréteg ott nem igen van, mert bikini mentén vágnak, a hajlat fölött pár mm-el). A vágásom 8 cm hosszú, és gyönyörű egyenes. Fémkapcsokkal kapcsozzák, és 3 öltéssel varrják (de néha nem varrják, ez attól függ, kinek milyenek a szövetei), a kapcsok helye nem látszik, a varraté igen, de pár év alatt az is eltűnik. Maga a vágás alig látható szerintem 2-3 év múltán.. talán csak orvos mondja meg, hogy ott valaha császáros heg volt..
Egyetlen hátránya a császározásnak, hogy 2 éven belül nem lehet újra baba a szövetek gyógyulása miatt (mert a méh - nem a hasfal, mert azt nem vágják!! - lassabban gyógyul és a heg még ott van egy ideig belül), de úgy gondolom ez a hátrány előny is, mert az ember rá van kényszerítve, hogy két évig ne vállaljon mégegy babát, ami véleményem szerint egészséges.. azért 2 évnek illik eltellnie két gyerek között szerintem, hogy megfelelően el lehessen őket látni (elég kellemetlen ha a nagyobbik éppen most tanul beszélni és úgy jön a kicsi, az ember pedig nem tud a másikkal foglalkozni annyit, amennyit kéne).

Na lelövöm magamat, háztartás is van a világon Laughing

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ilka
#42

Csatlakozott: 2005.02.23. Szerda 8:15
Hozzászólások: 2704
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 07, 07:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok,

tegnap voltunk a kórházban bemutatón, és ott is egy kicsit a természetes szülés volt a legfontosabb téma (a császárműtő előtt elmentünk, és azt mondta a szülésznő, hogy na, ide ne kerüljenek). De aztán persze igyekezett elmondani, gondolom, hogy előzőleg azért fejezte ki magát így, hogy ne legyen komplikáció, ami miatt menetközben kell váltani.

Ikresként eleve úgy néz rám mindneki, mint potenciális császárosra, igazából egy dolog miatt zavar, hogy a férjemnek ki kell mennie egy időre... jó lett volna vele maradni, de ebben a kórházban a kiemelésnél nem lehet ott a papa, bár lehet, hogy még alkudozok egy kicsit ezen.

Már látom előre, hogy ha kijöttünk a kórházból, nem fog érdekelni, hogy "készült" és született a baba, csak az, hogy a szüleikként mit kell tennünk, hogy mentálisan és lelkileg is egészségesek legyenek, ne csak testileg, tudva, hogy a császáros babák pronlémamegoldó képessége alacsonyabb, mint a másik úton jötteké, hiszen nem küzdik végig a születést. De ezt később lehet korrigálni, kicsivel több szellemi és lelki kihívások felállításáal fokozatosan... Viszont nem szoronganak és nem önmarcangolnal annyit, mint ahüvelyes babák Laughing

Szóval, a világ igenis magyarnépmesésen igazságosan osztja el a jót és a rosszat mindenkinek.

Puszika, Ildike
_________________
[^]   [^]  


www.kep.tar.hu/ildimami (új)
www.gportal.hu/ilka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Borka
#41

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 06, 22:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Nem baj, én akkor püben válaszoltam... Smile

Ma a védőnénim mondta, hogy a babám még megfordulhat, és akkor meg lehet szülni természetes úton. Hát most igazodjon ki ezen az ember! Very Happy Mindegy, már tűkön ülök, mert szeretnék erről az orvosommal beszélni... Ha nem baj, nem keverném a babámat bajba a születésnél. Egyébként ma már vettem két hasszorítót, kifejezetten olyat, ami sebbarát, meg minden. Mondtam az eladó hölgynek, hogy fel kell készülnöm a császárra...
Mondjuk, ja, van előnye az elektív (programozott) szülésnek, pl. hogy nem kell azon izélned, hogy mindent betettél-e a táskába. Van egy délelőttöd, vagy egy estéd, hogy összepakolj, rendszerezz, félretégy stb., és aztán nyugisan, fájásmentesen bebékávézz a kórházba. Így nem kell taxit fizetned, mentőt hívnod, vagy ismerőst-családtagot vegzálnod autóért. Laughing
Mer' mi nem tudunk vezetni, se jogsi, se kocsi... Embarassed ....vessenek a mókusok elé. Twisted Evil
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kyralina
#40

Csatlakozott: 2004.12.10. Péntek 16:19
Hozzászólások: 1491
Tartózkodási hely: Bp. XIV.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 06, 19:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hoppá, bocs, et pü-ben akartam elküldeni. Bénuska vagyok.
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kyralina
#39

Csatlakozott: 2004.12.10. Péntek 16:19
Hozzászólások: 1491
Tartózkodási hely: Bp. XIV.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 06, 19:38    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka,

én eléggé összekevertem a dolgokat, mert terhesgondozóba az Örs vezér térre járok, a dokim a Péterfyben van, a védőnéni pedig a Csertő parki gyerekrendelőben, szóval, azt hiszem, igazság szerint a kórházi védőnőhöz kellett volna mennem, úgy tudom, aki a Péterfyben szül, az mind odajár, de a doki azt mondta, mindegy. De csütörtökön megyek hozzá és akkor utánajárok sok mindennek. /Terhestornára meg az Uzsokiba.../
Dehogy indiszkrét, amit kérdezel, szerintem is marha jó sztori, máig sokat emlegetjük.
Amikor a férjem először operálta az orromat, akor még nem volt a férjem, kollégista voltam /1997./, azelőtt egy évvel ismertem meg, amikor egy vasárnap du. a koliban elkezdett vérezni az orrom és éjszaka, amikor már a hypovolaemiás shock kerülgetett, bevitt a mentő a kórházba, ahol ő ügyelt. Így kezdődött az ismeretségünk. Én első látásra belezúgtam, pedig addigi életem során megutáltam a fül-orr-gégészeket, mert mindig bántottak. Hát, ő nem...
Na, mindegy, először 97-ben nyuvasztott, aztán 2000-ben, aztán harmadszor már az esküvőnk után, 2002-ben. Sajnos, a krónikus rosta- és arcüreggyula mindig visszatér.
Egyébként most nem részletezem, de tényleg nagyon romantikus szokott lenni, amikor a műtő személyzete bekacsolja nekünk a műtőben a rádiót, valami jó kis andalító zenével és otthagynak minket. /"doktor úr, szóljon, ha kell valami"/ Azt szoktuk mondani, hogy ez a mi perverz romantikánk...
Sokan mondták, hogy az ember hogy operálhat hozzátartozót, de én meg senki másban nem bízom, mert sokszor elcseszték az orromat a 2 évtized alatt /egész Pécs, Baja, Kecskemét és egyéb városok fülészei/, úgyhogy szegénykémnek nem volt más választása, de végülis csak először izgultunk olyan nagyon emiatt, most már ujjgyakorlat neki is.
Kérdezz még nyugodtan, ha érdekel valami!
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#38

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 06, 13:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hanee,

köszi, ez kimerített mindent, amire szükségem volt! Laughing Úgyhogy meg is nyugodtam. Lesz, ahogy lesz. Még nem tudom, mi lesz a végkifejlet, mert állítólag még megfordulhat a baba (bár kérdezem én, hogy hova tenné, amikor már mocorogni sincs helye Very Happy)... De 34-es fejkörmérettel (ez kb. 10-es fejszélességet jelent) nem tudom, hogy fog kibújni a kismedencei likon. Confused

Anikó,

kell, hogy legyen terhestanfolyam a kórházban. Elvileg minden kórházban van. Nektek nem állítottak össze gondozási útmutatót? Én az AFP-re való kiírásomkor kaptam egyet a kórházi védőnőtől, aki nagyon készséges volt. Ezen rajta van, hogy mikor kell hová menni, rövid bemutató a kórházban levő speciális ellátásokról (nálunk pl. a terhességi diabétesz szűrés, ultrahang) és a terhestanfolyamok témáiról, idejéről, helyléről stb. Afféle infós füzet. Nagyon hasznos kis jószág... Aztén lehet, hogy ez csak a Margitra jellemző! Very Happy

A férjed operált? Ez annyira romantikus... Akkor ismertétek meg egymást, vagy már a felesége voltál? Érdekelne a történet, de csak ha nem vagyok indiszkrét... Smile
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kyralina
#37

Csatlakozott: 2004.12.10. Péntek 16:19
Hozzászólások: 1491
Tartózkodási hely: Bp. XIV.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 05, 22:13    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka,

a Willebrand véralvadási zavar, a VIII. faktor nem működik úgy, ahogy kéne neki. Az első térdműtét után 3 hétig nem kelhettem fel, mert annyira bevérzett, hogy naponta pungálták az ízületet 3 hétig. Ezenkívül 22 évig legalább havonta egyszer kórházban kötöttem ki nagyon húzós orrvérzés miatt, egészen addig, amíg a férjem meg nem operált és azóta semmi bajom. Na de a Willebrand bennem van, családi örökség, viszont létezik ellene gyógyszer. Vagy faktort adnak vagy egy szintetikus injekciót /Octostim/ és a vérzésveszély elmúlik.

Hanee,

csak mivel a baba nem természeteston készült /2. lombik/, gondoltam, legalább megszülni meg fogom tudni természetes úton. És azért egy hasi műtét nem a legrizikómentesebb beavatkozás... Amúgy szintén Péterfy, Anga-Kiss Balázs doki bá. Tényleg, meg lehet nézni a szülőszobát? Van itt valami felkészítő tanfolyás? Az Örsre járok terhesgondozóba és ott nem tudják. Az tuti, hogy alapítványi szoba, de még enm voltam körülnézni. Talán majd a közeljövőben. Van erre lehetőség? Köszi!
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hanee
#36

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 05, 21:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka és mások akik még a császár előtt állnak:

Szerintem ne keseredjetek el a császározás miatt! Ez is élmény, ez is szülés.. bennem az egész korházban töltött idő a bemeneteltől kezdve rettentő jó élményként él. Persze, fájt utána és volt szar is, de velem ugyanúgy elfeledtette minden fájdalmamat az, amikor Lilit a karomban foghattam.. nézhettem, ahogy lélegzik és vele alhattam.. és tudhattam, hogy ő az én kislányom.
A császározás nem feltétlenül olyan katarzisélmény mint a szülés, de 1-2 hónap elteltével nagyon meg tud szépülni ez az élmény is, az ember azt a 3-4 nap szenvedést nagyon gyorsan elfelejti egy kisbaba mellett.

Ráadásul nem is biztos, hogy többet szenved egy császáros, mint a simán szült nő.

Én ezt már korábban is irtam és lehet hogy néhányan (főleg dúlák és bábák) agyonvernének érte, de ha választási lehetőség lenne én a császárt választanám.
Tiszta, gyors, fájdalommentes és viszonylag kockázatmentes.. valamint esélytelen, hogy hüvely mentén repedjek, vágjanak, varrjanak, kitáguljak, stb..

Érdekes például, nekem párom bent volt a műtéten.. és már előtte azt mondta, hogy ha simán szülnék nem bírná végignézni ahogy szenvedek.. tuti kimenne, amikor arra kerül sor.. igy viszont bent volt végig és számára sem annyira borzalmas az élmény (sőt, nem látott semmi vért, így semmilyen ebből a szempontból).

A férfiak agyában ez kicsit néha megváltoztatja a dolgokat.. és persze az embert amikor ott van és szül nem nagyon érdekli, de én pl. sok párról hallottam, akinél azért IS romlott meg a kapcsolat, mert a férfi fejéből egyszerűen nem bírt kimenni az a gondolat, hogy a szeretett nőnek azon a fertáján a gyerek feje jött ki, valamint fel is vágták.. és hát erre gondolva sok férfinak lelankad a büszkesége.. ha pedig probléma van a sex-el, az általában baj..

Csak példának hozom fel: császár után a sex viszonylag problémamentesen zajlik. Nem mondom azt, hogy az ember nem megy át valami miatt egy táguláson/szűkülésen - az oxitocin hatása -, de egészen elhanyagolható egy természetes szüléshez képest, ahol az egész medencetájék elcsúszik szépen..

Most biztos átkot szórnak rám azok, akik rettentően a természetes szülés hívei.. biztos szép meg jó, de valahogy mégis örülök, hogy én "megúsztam" egy császárral ezt a dolgot... lehet, hogy a koromból adódóan is van ez (23 éves vagyok), valamint mert eleve erre kellett készülnöm, hogy császár lesz..

Egyébként ha teljesen objektív szemmel nézem, akkor pont ugyanannyi negatívumot tudok a természetes szülés mellett felsorakoztatni mint a császármetszés mellett, és ugyanígy ugyanannyi pozitívumot..

Szerintem egyik sem rosszabb mostmár mint a másik, nagyjából hasonlóan szar mindkettő Laughing

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#35

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 05, 21:24    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Anikó!

Van értelme, hogyne lenne, de biztos mondja majd, hogy mérlegeld az esélyeiteket. Nem baj, ha van meggyőződésed, és ezt vállalod is. A döntést úgyis neked kell majd meghoznod, de az még odébb van. Meg addig még sok víz lefolyik a Dunán - ahogy szoktam mondani. Amúgy jól vagy egészségileg? Mi az a Willebrand-kór?

Most voltam a terhestanfolyam kimaradt kurzusán, és megerősödött bennem a gyanú, hogy - mivel első gyerek, faros is, nagyfejű is, pufók és nagydarab is szegény - mindenképpen császármetszés lesz a dologból. Mivel ezt így mind felsorolta a szülésznő, hogy ezek ismeretében császározás vár a mamira, kérdeznem sem kellett... Sad Így jártam!
Aztán lehet, hogy szerencsésebb, meg tudván, hogy a medencevégi fekvésű magzatnak rosszabbak az esélyei a hüvelyen való zavartalan kijutásra, mivel fenyegeti őket a köldökzsinór és az oxigénhiány...
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
kyralina
#34

Csatlakozott: 2004.12.10. Péntek 16:19
Hozzászólások: 1491
Tartózkodási hely: Bp. XIV.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 05, 19:55    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Engem azért akar csaszizni a doki, mert egyrészt a szemem nagyon rossz, mindkettő mínusz 6,5 dioptria körül van, és állítólag ilyenkor nagyobb a retinaleválás kockázata, bár a szemészek szerint ez nem igaz, ha rendben van a szemfenék, akkor ugyanannyi a rizikó, mint egészséges szeműeknél. Másrészt van egy enyhe Willebrand-kórom, amire viszont kapok szülés előtt injekciót, tehát a vérzéstől sem kell félni.
Így most azon töröm a fejem, hogy megpróbálok a dokival alkut kötni, hogy ne császározzon, ha nem muszáj. Mit szóltok? Van értelme?
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#33

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 04, 19:10    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szupi! Smile
A Triumph tehát ilyeneket, és mondjuk szoptatós melltartókat is forgalmaz?
(Hű, látom meg kell fizetni a jó alak árát. Laughing)
Asszem, kismamaboltba megyek inkább, főleg, ha tudnak segíteni egy kezdő mamának. Bár a múltkor megcsodáltam egy helyen a kínai méretű szopimelltartókat... Talán az öklöm belefért volna a kosárba...? Shocked
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
macikati
#32

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28
Hozzászólások: 4824
Tartózkodási hely: Budapest XX.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 04, 13:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka!
has-szoritos bugyi: 3-4eft azt hiszem, moshato, es talan csiposzoritos bugyi neven is megtalahato a boltokban. en triuphot vettem(ha jol irtam)
fuzo:ez mar dragabb, en azt hiszem 9eft -t vettem, tepozaras gumis vmi, tok jol ossze fogja az embert.
ha kismamas boltban veszed, akkor ott tudjak mirol beszelsz.
_________________
Barnus 8 éves lesz január 4-én.
Maja és Bazsi 6 évesek lesznek dec.1-én
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
Borka
#31

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 04, 11:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Szia Macikati!
Mennyibe kerül ilyen hasszorítós bugyi? Ez mosható? A fűző miben különbözik tőle? Bocsi a sok kérdésért, de felcsillant a szemem. Laughing
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
macikati
#30

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28
Hozzászólások: 4824
Tartózkodási hely: Budapest XX.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 04, 07:53    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka!
a hasszoritos bugyit es a fuzot nekem reumatologus ajanlotta,(meg a betete is jobban megfogja mint a sima bugyi szerintem)de mig az orzoben fekudtem volt olyan aki mar regebb ota ott volt(vernyomasa miatt) az is azt mondta hogy a hasszoritos bugyi az nagyon jo, mert fogja a hasat. Ilynekor sokat segit, amugy meg hat....ki tudja. A cipekedeshoz 6 hetig csak a gyereket emelgesd, ido kell a regeneralodashoz, sot utanna is csak modjaval lehet novelni.
_________________
Barnus 8 éves lesz január 4-én.
Maja és Bazsi 6 évesek lesznek dec.1-én
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
Borka
#29

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 04, 00:23    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hű, BéBé, ezt köszi, hogy megírtad... Még jó, hogy szurkoltunk! Shocked A haskötő, vagy fűző, vagy mi, az segít a sebfájdalom könnyebb átvészelésében és a has gyorsabb regenerálódásában? Most ezen "vekengek", vegyek ilyen izét, vagy csak felesleges marketing-felhajtás? Ha császároznak, milyen gyorsan lehet a hasfalat felturbózni, hogy később ne legyen sérv, meg ilyesmi? Én szeretek pl. cipekedni, pakolni, ilyesmi, nagyon nem örülnék, ha nem tudnám folytatni ezt a jó szokásomat. Very Happy
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
BéBé
#28

Csatlakozott: 2004.11.30. Kedd 22:09
Hozzászólások: 1667
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 03, 17:43    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Én is császárral szültem,de nem volt se programozott,se tervezett…
Az egész terhességem problémamentesen ment. Amióta látni tudta a doki a baba helyzetét, azóta teljesen a helyes irányban feküdt. Így még csak szó se volt császárról, egész idő alatt.

Kedden délután még voltunk ellenőrzésen, minden rendben volt, csak egy ujjhegynyire voltam nyitva, ami ugye még semmi. Másnap (40+5) hajnalban ment el a magzatvíz, kórház, vizsgálatok, 5 perces fájások, kb. 2cm-re nyitva… 3 órával később fölküldtek osztályra egy szobába, hogy ott nyugodtabban lehetek(nyugodtan...jó duma), és pihenjek, mert ez még eltart egy darabig, mire ebből baba lesz. Ebédet kaptam, majd vacsorát, folyamatos 4-5 perces fájások, napközben 2-szer megvizsgáltak, de még mindig 2-3 cm-re volt nyitva a méhszáj. Este fél 8-kor kellett újból a szülőszobán megjelennem, akkor feküdtem oda megint, CTG, vizsgálatok, még mindig („csak”) 4-5 perces fájások, és 2-3 cm. Majd úgy éjfél körül volt már 4cm. És ezután hirtelen baromi erős fájásaim lettek olyan 3 percenként. És ekkor mondtam, hogy bökjenek gerincbe, mert nem bírom ezt tovább. Azelőtt még egyszer megvizsgált a szülésznő, és 9 cm-re volt nyitva a méhszáj, amin még ő is elhűlt, a fél órával azelőtti 4cm után. Megkaptam az érzéstelenítőt, mindjárt „kellemesebbek” is lettek a fájások…Teljesen nyitva voltam már, de csak nem indult kifelé a lányom. Már egy óra eltelt így, és még mindig ugyanott tartottunk, amikor a baba szíve elkezdett elég rendszertenül verni(80-200). Ezért valami spéci eszközzel vettek kis vért a fejéből, amiből látták, hogy minden rendben van-e vele. De ennek nem volt túl jó az eredménye, megcsinálták mégegyszer, de az sem változott sokat. Az orvos alulról próbált valamit csinálni, a szülésznő föntről nyomta a hasam, de nem segített. Ennyi kínlódás után mondták, hogy akkor most császár, mert ez így nem fog menni, és veszélyes is lehet, ha nem történik még mindig semmi. Akkor még odahozták a papírt, amit még akkor és ott alá kellett írnom, hogy beleegyezek a műtétbe, vállalom a rizikót…stb. Az érzéstelenítő mivel már bent volt, csak kis gázt adtak neki, meg még valami mást is rámkötöttek, és irány a műtő. A férjem egész nap velem volt, mellettem állt a fájásoknál is(ami nagyon jól esett így utólag visszagondolva is), de a műtőbe nem jöhetett be. Viszont amikor meglett a lányunk(éjjel 2.06-kor – 21 órával a magzatvíz elfolyása után), nekem először csak megmutatták, vitték mosni, mérni, majd a párom kezében aludt, amikor engem kitoltak. Utána ment haza a párom, a baba pedig a kezemben aludt a következő 4 órában, amíg fölkerültem az osztályra.
A műtét után mondta az orvos, hogy valószínű nem is tudott volna szegény baba hüvelyi úton kijönni. Próbálta a szülőcsatornába préselni a fejét, de nagyon nem tudta, és a hosszú próbálkozástól „bestresszelt”, azért volt olyan rendszertelen a szívverése.
Egyébként látszott is a kis fején a nyomás, mint egy „lépcsőfok”. Be is paráztam, amikor először megláttam, de 1-2 nap után már tényleg semmi nem látszott belőle.
Fejfájásom nekem semmi nem volt másnap. Viszont az első felállás, az valóban kegyetlen.
_________________
[^]  
[^]  
http://viktorialevente.blogspot.com/
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
beth74
#27

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 22:13
Hozzászólások: 7245
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 02, 21:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka!

Nekem anno azt mondta a doki, hogy nem véletlenül nem fordult be, nem kell erőltetni, lehet, hogy a zsinór gáz. Én is elolvastam a " megfordítós" tippeket mindenhol Cool .
Egyébként Martin nagyon trükkös volt a szívhangja ott volt ahol a fejvégű babáknak uh nélkül mindenkit átvágott, CTG-n össze-vissza keresték állandóan és nem hitték el, hogy 5 perce az uh-n még faros volt... Laughing
_________________
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#26

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 02, 14:14    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Beth,
köszi az infót! Asszem a baba érdekében lehet, hogy jobb ötlet a császár. A dokim meg állítólag a leghájtekkebb felszerelésekkel dolgozik... Bízom benne, hogy talán nem szúrja el. Smile
Amúgy hallottam egy nagyon ősi magzatmozgató tippet (de nem merem alkalmazni, hiszen lassan 3,5 kg a babus). Össze kell tekerni egy paplant/takarót 10 cm-s hengerré, és hanyatt kell feküdni rá úgy, hogy a henger a két vese alatt húzódjon. Nem tudni, milyen gyorsan és meddig tart, de a baba mocorogni fog és befordul a helyes irányba. Ez egy, a huszadik század elejéről származó trükköcske. Akinek van vér a pucájában, az próbálkozzon meg vele. Smile
(Amúgy lehet, hogy nem is kell pont a vesék alá tenni. Én éjjel csak egy párnával a hátam alatt tudtam aludni, aminek következtében a Kissrácom hajnalban nagyon fészkelődni kezdett, kellemetlen érzés volt, így kivettem a párnát. A párna nélkül borzasztóan fájt a hasam, bármelyik oldalra is fordultam. Remélem, normális... Most nem fáj semmim (leszámítva kicsit a derekat, az meg oké). Lehet, hogy befordult volna, de én meg aludni akartam, meg féltem, hogy valami baja lesz...)
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
beth74
#25

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 22:13
Hozzászólások: 7245
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 01, 20:58    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka!

Inkább a kisebb kockázat miatt, sok a műhibaper, meg anno pl. faros babáknál nagy volt a halálozás és a maradandó károsodás veszélye is. Lombiknál sem kockáztatnak örülnek, hogy van végre baba. Razz Nekem mindenki közölte, hogy csaszi az ultrahangos doki is amikor a 37 héten még faros volt. Én nem is akartam,hüvelyi úton megszülni, ugyan fel sem ajánlották, bár nem volt nagy baba. (3150g)
Alapban az anyára nézve a császár rizikósabb azért, csak nagy hasi műtét, el tudják szúrni rosszabb helyeken.
_________________
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#24

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 01, 20:28    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hű, mennyi császáros anyuka lett itt hirtelen, örülök nektek és a beszámolóknak! Very Happy

Dorci,
nagyon is lehet, úgy látszik, hogy a kezelt méhszáj "magához vonzza" a placentát. Szerintem a nővéremnek is így kezelték, ezt nem nagyon tudom, mert nem kérdeztem...

Sokan kérdezik, miért csinálnak ennyi császárt mostanában - tényleg azért, hogy ne szenvedjenek annyit mamáék-babáék, vagy csak az orvos nem akar vacakolni sokáig?

Confused
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
tkrinya
#23

Csatlakozott: 2004.04.01. Csütörtök 2:58
Hozzászólások: 6744
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 01, 20:05    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Dorci!

Értem, így tényleg nem szabad a végsőkig húzni.
Nem Miskolcon szűltem, mert a dokim egy Miskolc melletti kisvárosban /Szikszó/ kapott állást és ott szültem.Nagyon tutis, felújított jól felszerelt kórház.Smile
_________________
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
beth74
#22

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 22:13
Hozzászólások: 7245
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 01, 20:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Én is "régebbi császáros" vagyok!
A fiam faros volt a SOTE I -n alapban programozott csaszi van ilyenkor nekem a 38+ 6 napon volt.
A fejem nem fájt a hidegrázás mély nyomokat hagyott bennem órákon át tartott. Fájdalomcsillapítót kb. másfél napig adtak-Algopyrint- utána, hogy a tejben ne választódjon ki már nem .
Szerintem a műtét utáni első 2 hét elég rossz én hordtam hasszorított sokat segített.
A teljes rooming-in viszont 24 órával a műtét után brutál.
_________________
[^]  


A hozzászólás legutóbb beth74 által 2005, Szept. 01, 20:48-kor lett szerkesztve, összesen 1 alkalommal.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
macikati
#20

Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 20:28
Hozzászólások: 4824
Tartózkodási hely: Budapest XX.
HozzászólásElküldve: 2005, Szept. 01, 09:52    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sziasztok!
nekem is csaszarom volt, tervezett, de nem programozott...vegul betoltott 37-ik heten megindult a szules, es gyorsan meg is csinaltak. Az izuleteim es gerincem miatt volt erre szukseg, viszont ezert csak altatasban vegeztek el.(akinek esetleg altatas nez ki vigyen magaval vmi torok cukorkat, mert utanna rekedt a hangod, viszont kohogni nem mer a has vagas miatt)
Fajdalom: felkeszultem ra hogy nagyon fog fajni, ehhez kepest, eszre sem vettem hogy a noverke elfelejtette beadni a fajdalomcsillapitot az infuziomba, ezt o mondta hogy elfelejette, de mar nem adja bele..egyetlen dolog fajt, de az nagyon mikor a doki meggyurmazta a hasam, mert tulsagosan vereztem.
Felkeles fajdalmas volt, de amint lehetett en felvettem a hasszoritos bugyit, es a haskotot, rengeteget segitett.
_________________
Barnus 8 éves lesz január 4-én.
Maja és Bazsi 6 évesek lesznek dec.1-én
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése MSN Messenger
tkrinya
#19

Csatlakozott: 2004.04.01. Csütörtök 2:58
Hozzászólások: 6744
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 31, 20:47    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Dorci!

Emléxem, Te is debreceni kaális babát cipelsz a pocakodban!Smile
Figyu! A 37. hét sztem nagyon korai a progis császárra.Nekem is progis csaszi volt, de a 39. hétben.Na jó, 38+5 nap,de az már tényleg majdnem 39.A betöltött 39.hét nekem hétvégére esett volna, ezért kellett két nappal előrehozni.

Saját élményem a császárról...Nekem epidurális érzéstelenítésem volt, másnap nem fájt a fejem, de tény, hogy az első felállás az ágyból nem túl kellemes.Mivel ezekre a dolgokra felkészítettek itt a csajok, nem lepett meg a fájdalom, viszont a gyerek látványa többet ért minden fájdalomcsillapítónál....de komolyan:)
Amikor 7 hetes terhes voltam, akkor már a saját dokim kijelentette, hogy császár lesz,merthogy ugye annyit szenvedtem már a babáért, és a gyk is megérdemli, hogy ne "szenvedjen".
Én mindig is írtóztam attól, hogy "odalent" vágjanak, vagy idő előtt megrepedjek.Abszolut nem bánom, hogy császárral szültem..)
_________________
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#17

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 31, 09:34    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Fejlemény:
egy közeli ismerősömlánya most szült tegnap egy egészséges fiúcskát, 4,6 kg lett és 51 centi, szóval kis pufi! Shocked Neki is faros volt, neki is nagy feje volt, a tetejébe még ugye nagy teste is, meg a mamának epeműtétes anamnézise, úgyhogy császározták. ...Fene. Sad
Bár nem tudom. Mik a császár előnyei és hátrányai a spontánhoz képest? Van valakinek erre táblázata, statisztikája?
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#16

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 31, 00:07    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Dorci,

Rendes időben szült, a 39. héten, csak a kislány rakétásdit játszott, és anyukája "varrás mentén repedt" Shocked, olyan gyorsan jött a gyermek. A méhszájat nem megfelelően látta el ezután az orvos, minek következtében állandó méhszájsebe lett a nővéremnek, és ez okozta a problémát, hogy a lepény oda tapadt le a köv. terhességnél.
A második lányával elvileg annyira veszélyeztetett volt, hogy a negyedik Exclamation hónaptól be kellett volna feküdnie, de a saját felelősségére tovább dolgozott, a hetedik hónapig, amikor is érezte, hogy nem lesz ez így jó, itt a vége, irány a kórházi fekvés. Nehezen viselte szegény, bejártunk látogatni, de nehéz volt neki, hogy hiába lakik a családja gyalog húsz percre a kórháztól, meg jár be a fél família naponta, mégis hiányzott a nagylánya, a férje, meg ez nem volt ugyanolyan, mint otthon. Aztán programozottan szült a 37. héten. Nem valószínű, hogy bevállal még egy gyerkőt, de nem is hiszem, hogy lehetne. Jól elvannak így négyesben. Smile Nemcsak placenta praeviája volt, hanem placenta centralisa, a legsúlyosabb formája a méhszáji placentaletapadásnak...
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hanee
#14

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 30, 16:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka:
Ez csak abban az esetben van igy, ha már eljutsz a kitolási szakaszba.
Ez azt jelenti, hogy már vajúdtál x órát (jó esetben is minimum 8-at) és már konkrétan a SZÜLÉS jön. A bébi feje már a vajúdás kezdetén (sőt akár napokkal előbb) beékelődik a szülőcsatornába valamennyire és elkezd téged tágítani, hogy majd meg tudjon születni.. Ő nem tudja, hogy császár lesz Laughing
De ez nem jelent semmit.. itt arról van asszem szó, hogy ha a gyerek el is indul lefelé, akkor nincs más megoldás..

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#13

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 30, 14:46    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Lányok!

Azt hallottam, hogy ha a szülés elkezdődik, de császárt helyeznek kilátásba, viszont a gyerkőc feje már befúrta magát a szülőcsatornába, akkor inkább vaginálisan vezénylik le mégis a szülést. Akármilyen ramaty érzés és komplikatív legyen is. Shocked

Lehet, hogy nem kéne rémtörténeteket hallgatnom... Laughing
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Borka
#12

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 29, 13:27    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Lányok, köszi, hogy írtatok!

A barátnőm is a Péterfyben szülte az első gyerkőcét, nem volt nagyon megelégedve a csecsemősök-ápolók-személyzet hozzáállásával, ahogy emlékszem, de az orvosát kedvelte, ugyanis annakidején ő is nála született Exclamation

Tök jó, hogy ennyit írtatok a császár körüli hacacáréról... Azért nem mondom, hogy nem vagyok berezelve, mert bevagyok. Smile De az biztos, hogy szerencsésebb nagy faros (vagy harántos) babát nem természetes úton szülni, mert az fokozottan veszélyes lehet mindkettőnkre nézve. Majd kiderül... Halmozottan császárgyanús vagyok, de ezt majd az orvosom eldönti, vagy segít dönteni, mert mégiscsak ő érti a leleteket... Tudniiillik nem csak nagy és faros a baba, de van egy velemszületett szívrendellenességem is, valamint magas vérnyomásra hajlamos vagyok (bár ezt bebizonyítani nem tudják Wink),ami nehezítheti a természetes szülés zavartalan lefolyását. Meglátjuk... (mondta a vak, és....) Smile

Közben egy barátosném elküldte Wordben leírva a császáros emlékét a kórházban, ahol én is szülni fogok. Elolvastam, nem mondom, hogy megnyugtatott, mivel neki volt némi komplikációja, mármint a kislányának volt némi probléma a szívével. De a műtét közbeni, utáni ellátásról csak jókat írt... Very Happy
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ilka
#11

Csatlakozott: 2005.02.23. Szerda 8:15
Hozzászólások: 2704
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 29, 07:11    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Hanee, Palinta, köszi, hogy megírtátok, kezdem érteni, mi a különbség a kétféle szülés között, de mivel nagyrészben úgyse tőlem függ, ezért tényleg nem izgatom magam miatta, majdcsak lesz vhogy.

Anita, kérlek, küldd el a szülésznőd számát és nevét, valamint a te neved is írd oda, ha gondolod, hogy emlékszik rád. Szept 6-án megyünk megnézni a kórházat, és akkor megpróbálok vele beszélni is.

Remélem, nem kell hosszan a kórházban lennem a születés előtt, én csak ettől félek!

Nagyon szurkolok neked, hogy most aztán beinduljon a testvérke Wink

Ildi
_________________
[^]   [^]  


www.kep.tar.hu/ildimami (új)
www.gportal.hu/ilka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
hanee
#10

Csatlakozott: 2005.04.27. Szerda 12:37
Hozzászólások: 2726
Tartózkodási hely: Törölt felhasználó!
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 28, 19:08    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok,

Én is császárral szültem..

Engedtessék meg némi javítás ha nem haragszotok!

Császárt csinálnak spinális és epidurális érzéstelenítéssel is. Hogy meliket választják, az az anesztes döntése.. jobb helyeken a spinált indokolt esetben választják, pl. nálam, mert porckorong sérvem van - ezért a császár - és a granül bevezetése a gerincembe nehéz lett volna, így is a legvékonyabb tűvel szúrtak, mert be van szűkülve a gerinccsatornám.

Fejfájás:
Spinál után léphet fel és az oka az, hogy a gerinccsatornát megsértik és ennek van egy gyógyulási ideje, amíg mozdulatlanul kell feküdni (kb. ht óra) és a fejet sem szabad felemelni, valamint felkelni tilos - ált. 24 óra, ritkán kevesebb, pl. nálam, mert vékony tűvel szúrtak. Ha ezt nem tartják be, akkor léphet fel utóhatásként fejfájás, ahogy írva vagyon a sérülésen kilépő folyadéktól, ami mozgás hatására préselődik ki. Ha betartják a fekvést, nincs fejfájás általában, legfeljebb enyhe, ami magának a szernek a hatása is lehet.

Borka:
A különbség valóban ez, a spinált a gerinccsatornába szúrják, az epidurált mellé.

Szerintem manapság kockázatos luxus faros babát természetes úton szülni, főleg ha nagy a gyerek.. szerintem ezen ne is nagyon filózz, ha az orvosodnak van esze, nem fog természetes szülést javasolni faros nagy babára.. Laughing

Én a Péterfyben szültem, a korház jó, a csecsemőosztály barátságos. A gyerekeknek csak akkor pótolnak ha muszáj, kizárólag cukrosvizet és kizárólag pohárból. Sem cumit, sem tápszert nem adnak a babáknak. A műtéten a párom bent lehetett, és megkapta Lilit a kezébe, amíg engem stoppoltak.. műtét után 7 órával szoptattam, segítettek mellre tenni, és onnantól kezdve 2-3 óránként kihozták, és második naptól ott maradt velem.. Sajnos szoptatni nem tudok, 4 hétig küzdöttem a tejért fejéssel, szoptatással és nem gyarapodott szinte semmit, úgyhogy Lili tápszeres. De a következő babához felkészülten megyek, szoptatási tanácsadóval az oldalmon Laughing

Szerintem nem olyan vészes a császár.. az első 2 nap lehet, hogy sokkal rosszabb (főleg amikor fel kell állni), mint egy természetes úton szült nőnél, de később mindenért kárpótol, hogy nem vagyok átszabva alul, nem tágultam ki és nem tellik 1 évbe, mire egyáltalán gusztusom van ránézni a páromra.. igazából mi már a 4. héten voltunk együtt Mr. Green
Szóval ennek is megvan a maga "pozitívuma"..

A vágásom nagyon szép, az orvosom aranykezű, 5 hét alatt teljesen felgyógyulttá nyilvánított.

Most ha választhatnék, lehet hogy a császárt választanám, ne vessetek meg ezért..
Persze nekem csak császár lehet a sérvem miatt, szóval esélytelen a természetes szülés a jövőben, de igazából nem is szeretném kipróbálni túlzottan.. Nekem elég volt a jósló és utófájásokból is azt hiszem Laughing
Egyébként a műtét után a 3 napi 2x1 oxitocin injekció kárpótol minket a vajúdás hiányáért Laughing

hanee
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
szbanita
#9

Csatlakozott: 2004.11.23. Kedd 12:46
Hozzászólások: 836
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 28, 14:37    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Ildi a Tanár úrnál szültem, de Hartman doki (ha jól emlékszem Ő a tied) volt a konzultáns akivel végül nem engedték hüvelyi úton megszülni. Hartman doki mondta ki, ne szenvedjek sokat, legyen császár. Két héttel a szülés előtt sajnos már bent feküdtem .a 36. héttől nagyon magas volt a vérnyomásom. A Tanár úr mindennap bejött ,de a te dokidra bízott.
Akkor még nem volt lehetőség választott szülésznőre, csak feketén. Akit én választottam nagyon ari volt, ő tartotta a szülésre felkészítő tanfolyamot is.Ha kell a száma elküldöm pü.ben.
Hétfőn született Dorci szombaton már jöhettünk haza. Én gerincközelit kaptam. Az altató orvos is nagyon kedves volt . A Papánk végig bent volt ,kivéve a műtőt, viszont ő ott lehetett a cicussal. Rögtön megmutatták nekem is. Fél óra alatt megvolt minden. Utána levittek és mivel én kértem a babát ki is hozták,sőt meg is probáltam szoptatni. Csak lévén folyamatos fekvés elég macerás volt. Krisztián este 10-kor ment haza addig bent volt. Igazából már másnap átkerültem reggel a babás szobába(akkor este 11-kor elvitté őket reggel 6-ig) velem volt végig. Nekem a tejem is beindult hamar.26oo gr-mal született de mivel szopizott rendesen nem fogyott ,39 . héten született nem volt semmi különös. Egyetlen dolog nem tetszett amikor elvitték őket uh nem mehettünk velük. Itt az a szokás hogy koponya,hasi uh-t csinálnak a babákon. Maga a dolog tetszik,csak elvitték. Sad
Viszont a lefejt tejet felcimkézve hűtőben tarolják éjjel azzal etetik sajna cumisüvegből viszont ez Dorcit nem zavarta. Mindig van babamutogatás üvegfalon keresztül. Hozzánk a korterembe bejöhetett a papa. Én két ágyasba voltam ,a szobatársnőm megengedte. Van eg yágyas fizetős ,meg ötágyas is Nekem a szülésznő intézte a szobát. (Ezért is érdemes választani ) ,no meg a Tanár Úr is mint tudjuk sokat nyom a latba.
A szülésznők segítettek a szopizásban is.
Ha elfelejtettem valamit vagy kusza kérdezz vissza dolgozom és félfülemmel a repcsit hallgatom mert mindjárt leszáll.

Puszi Anita

Ui: ja és mindjárt kezdünk. Very Happy
_________________
[^]  
[img:csnetbbcod]
[url=http://lilypie.com][
^]   [^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Palinta
#8

Csatlakozott: 2005.08.28. Vasárnap 9:59
Hozzászólások: 1
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 28, 11:01    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

sziasztok, én is ex-császáros anyuka vagyok. 2× is átélem már. sajnos csak 1 gyerekem van, az elsőszülött kisfiam koraszülött és beteg volt és 9 naposan elveszítettük. 2 éve történt, azóta született egy tündéri egészséges kislányom és most itt nyűglődik az ölemben. Ma 8 hónapos és 1 hetes.

Vácon szültem, másodszorra már programozott császárral (ha a terminusig beindult volna a szülés akkor szülhettem volna hüvelyi úton, de nem történt így, ezért másnap befejezték a terhességet császármetszéssel). nem tudom milyenek a szülési fájdalmak és milyen az azt követő eufória, én azt szoktam mondani hogy a császáros mama nem a szülés előtt hanem utána szenved.

azért ne féljetek nagyon, homeopátiás szerekkel például az előtte kínzó szorongás, utána a sebfájdalom, az utófájások és a fejfájás is kitűnően kezelhető.

persze az első néhány nap nehéz, lehet hogy a babát csak 6 órával a szülés után látod először, lóg belőled a katéter, az infúzió, aztán végre felállhatsz hogy egyből el is ájulj, majd araszolva lépegetsz a mosdó felé, a férjed nem léphet a szobába, te nem viheted kia babát a folyosóra, a csecsemősök szerint nincs elég tejed, és esetleg sírdogál vagy besárgul a kisbabád is.

azt javaslom mindenképpen válasszatok szülésznőt és vele beszéljétek meg hogy ha a baba állapota nem zárja ki akkor a műtét után együtt lehessetek a babával és a papával. a szülésznővel már előtte a CTG (NST) során össze lehet ismerkedni, ő fogad a szülőszobán, vezeti be a katétert (lehet hogy beöntést is adnak de Vácon még kérésre sem adnak, tehát ez nem kötelező...!) és a babát is ő fogadja, a papát irányítja hogy nehogy elfelejtsen fotózni, sőt be is mehet a papa a műtőbe.

a fejfájás nem törvényszerű a spinális érzéstelenítés után, viszont tényleg fontos hogy ne emelgesd a fejedet a műtét után addig amíg azt nem mondják hogy fel lehet kelni. nekem 1. alkalommal 3 napig tartott és durva volt (csak vízszintes helyzetben lehetett elviselni) 2. alkalommal vékonyabb tűvel szúrtak, reggel 8-kor műtét este 5-kor állhattam fel egy percre, addig nem emeltem meg a fejemet, és nem is fájt utána sem. meg aztán ott volt a baba és vele foglalkoztam inkább Smile

kedden, december 21-én szültem, vasárnap, december 26-án jöhettünk haza.

szoptatás: nem ideálisan indult, 6 órával a szülés után kapta be először a cicimet de akkor még nem nagyon sikerült neki... a csecsemőst kértem hogy segítsen de csak annyit mondott (a fal felőli oldalamra kértem a babát hogy nehogy leguruljon mivel nagy erőfeszítésembe került még oldalra fordulnom is) "ott én nem tudok hozzáférni ANYUKA, de majd legközelebb kívülre tesszük és segítek!" Erre este került sor, és éjjel aludtam, és másnaptól próbálkoztunk igazán (!!!) Majd a baba kapott tápszert és vizet is és nem kispohárból, hanem cumiból, és a tudtomon kívül, én pedig fejtem a sterilizálatlan Avent Isis-mellszívómmal és öntöttem a csapba SadSadSad itthon is sokszor kellett pótolni mert állandóan éhes volt, szerencsére azt már lefejt tejjel tudtam, és a ami napig lelkesen szopik, semmi cumi, semmi tápszer.

mivel még akarok babát, harmadszorra is vár rám ez a dolog, és egyáltalán nem rajongok érte, de a babáért mindent Smile

puszi minden leendő édesanyának Laughing
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ilka
#7

Csatlakozott: 2005.02.23. Szerda 8:15
Hozzászólások: 2704
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 28, 08:26    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Anita!!! Az én babáim is ott fognak születni!!! Akkör a kjérdések sorrendben:

Milyenek a szobák? Hogyan kell szülésznőt választani? A babák anyjukkal vannak-e? A császárt előtte már megbeszéltétek vagy ott derült ki? Ki volt névszerint a dokid? Általában milyen emlékeket őrzöl onnét? Mennyi időt töltöttél ott (Dorci súlya?)?

Tessék, kellett neked jelentkezni Laughing Hogy vagy, mi van veletek? Hamarosan indulk az eksön, nem?

Köszi a válaszokat!

Borka, tuti jó kis anatómiai áttekintést adtál!


Ildi
_________________
[^]   [^]  


www.kep.tar.hu/ildimami (új)
www.gportal.hu/ilka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Borka
#6

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 28, 08:21    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Igen, érdekel, tessék nyugodtan megírni! Smile
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
szbanita
#5

Csatlakozott: 2004.11.23. Kedd 12:46
Hozzászólások: 836
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 27, 19:12    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Sziasztok!

Ildi itt az első jelentkező... Very Happy ,
persze csak akkor ha érdekel. Dorci is császárral született és a dél-pestiben. Kérdezz bátran ha tudok válaszolok.

puszi Szbanita
_________________
[^]  
[img:csnetbbcod]
[url=http://lilypie.com][
^]   [^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Borka
#4

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 27, 12:16    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ilka,

sajnos, nem vagyok nagyon otthon már az anatómiában, sokat felejtettem, de azt hiszem a spinálist a gerinccsatornába adják, ahol ez a likvor van, így lehet, hogy minden esetben okoz fejfájást, mivel az agynyomás minden esetben csökken... Így van az, hogy deréktól lefelé nem érez semmit az ember, mert ez koncentráltabb hely az érzéstelenítésre, mint az epidurális tér... Viszont veszélyesebb szakasz, ezért kötheti csak anesz. Hát remélem, lesz majd szó erről is nálatok a tanfolyamon, mert őszintén szólva, én már most megkavarodtam. Laughing

Nálunk családi hagyomány a császár... Anyukám a nővéremet szívritmuszavar miatt császárral szülte, engem is azzal szült volna, ha az orvosa nem lett volna bátor, és ne mondta volna, hogy "próbáljuk meg spontán, anyuka, menni fog" - és sikerült (időközben kiderült, hogy a szívritmuszavar annyira nem volt komoly, hogy elmúlt, mire én születtem). Ilyen szívritmuszavarom nekem is van, csak nekem még kombinálódott valamivel, szóval lehet, hogy ez is aduász a pakliban. Sad A nővérem a második lányát szülte programozott császárral, de neki komplikált terhessége volt, a méhszájára tapadt placenta miatt. Amit az első szüléséből és az akkori orvos slendriánságából kapott szövődmény okozott Evil or Very Mad. Úgyhogy nálunk már meg sem kottyan a "már megint egy császáros?" témája. Sad

Arra lennék én is kíváncsi, hogy mindezek ismeretében (szapora szívveréssel járó szívritmuszavar, farfekvéses, nagy súlyú és fejkörfogatú magzat) mennyi az esélyem a császárra? Jó, ha felkészülök lelkiekben a zöld szobára, vagy van esélyem a spontánra (vagy inkább ne kívánjak ilyesmit?)?
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
ilka
#3

Csatlakozott: 2005.02.23. Szerda 8:15
Hozzászólások: 2704
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 27, 07:48    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Borka,

a spinális mit jelent? Mármint a szó és a tartalma?

Egyébként szept 6-án megyünk a kórházba bemutatóra, ott is megkérdezek mindenfélét a császárral kapcsolatban, és ha van még valami érdekes, azt is megírom.

Kíváncsi vagyok, mikor jelentkezik itt az első excsászáros anyuka, hogy megossza a tapasztalatokat.. Vagy lehet, hogy ez olyan élmény, amit a mamik inkább elpakolnak? Bár miért is? Na, azért figyeljük a topicot, mert az ikres is lassan indult, és aztán csatlakoztak mások is.

Pusszancs,

Ildi
_________________
[^]   [^]  


www.kep.tar.hu/ildimami (új)
www.gportal.hu/ilka
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Felhasználó weblapjának megtekintése
Borka
#2

Csatlakozott: 2005.06.28. Kedd 15:16
Hozzászólások: 2057
Tartózkodási hely: Budapest
HozzászólásElküldve: 2005, Aug. 26, 15:51    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével

Ilka,
örülök neked! Féltem, hogy itt dugába dől a téma. Wink

Szerintem egyáltalán nem törvényszerű a császár ikreknél. (Annyi a nehézség a spontán ikerszülésben, hogy félóra múlva az első baba után nem a lepény jön, hanem a másik baba. Smile) Ha nem muszáj, ne ragaszkodjanak hozzá! Császárt csak komplikáció esetén érdemes alkalmazni, mert akkor életmentő. Passzióból vagy mert az orvos nem akar sokáig "vacakolni" Evil or Very Mad a babákkal - szerintem eléggé ostoba ötlet az orvos részéről (ha tényleg csak a saját kényelmét akarja előrehelyezni)...

A császárhoz - amit hallottam a kórházban a felkészítőn - spinális érzéstelenítést alkalmaznak, vagy altatást, de ez utóbbit csak súlyos esetben. A spinális nem azonos az epidurálissal, és annyi a kellemetlenebb benne, hogy nem érzel deréktól lefelé semmit pár óráig, és esetleg a fejed fáj. Ennek az az oka lehet, hogy az aneszteziológus kicsit mélyre szúrt, és megsérthette a gerinchártyát, ahonnan csepeg ki a likvor, a gerincfolyadék. Nem kell megijedni, nincs nagy baj, csak az agynyomás csökkenhet ettől, amitől jellegzetes fejfájás áll be. Ezt azonnal kezelik azzal, hogy speciálisan "befoldozzák" a gerinchártyán a lyukat (kb. egy szúrás). Anyukát fejfájással nem engednek haza, úgyhogy a probléma mindenképp megoldatik. A spinális érzéstelenítő koktél erősebb, mint az epidurális, és 2,5-3 óráig hatásos. Egy császár átlagosan egy órát vesz igénybe (mindennel együtt). A spinált csak képzett aneszteziológus kötheti be.

Az epidurálás az más, azt spontán szülésnél alkalmazzák, 2 órás egy adag hatása. Egy adag ereje császárhoz nem elég, ezért kap ott spinálist a mama. Az érzéstelenítő koktélt a gerinccsatorna melletti levegővel telt részbe, az epidurális térbe adják. Itt nincs kockázati tényező, mert nem ér hozzá semmi a gerinccsatornához. Ha ügyetlen az orvos, és megszúrja a gerinchártyát, jön a likvor, akkor is azonnal kiszedi a tűt, és máshol próbálkozik. A legkomolyabb komplikáció itt is az a jellegzetes fejfájás lehet, de elég ritka. Epidurálásnál tudsz mozogni deréktól lefelé is, csak a méh körüli fájdalmat csökkenti le jelentősen, hogy nyomni tudj (érzed, hogy valami feszít), de ne szenvedj (nem fáj irdatlanul). Általában igyekeznek úgy időzíteni az epidurállal, hogy a kitolási szakasz a 2. óra végére essen, mert akkor még épp nem fáj, de már jobban tud tolni a mama. Az epidurált a szülészorvos köti be, ha ért hozzá.

Ezeket hallottam a Margit Kórház előadásán, ettől eltérő lehet más kórház hozzáállása. Van, ahol nincs epidurál, mert senki sem tudja bekötni. Evil or Very Mad
_________________
[^]  
[^]  
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Lezárt téma: ide nem írhatsz választ, és nem szerkesztheted a hozzászólásaidat.    Tartalomjegyzék -> Gyerekekről - babavárók, kismamák, szülők Időzóna: (GMT +2 óra)
Ugrás a köv. oldalra: Előző  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Következő
14 / 15 oldal

 
Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.

Ezt olvastad már?Elrejtés