December közepétől nem fogad több babát a koraszülött osztály a Honvéd Kórházban

Teszáry Nikolett - 2018-11-29
Ideiglenesen megszűnik az ellátás a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumában - újabb csapás a magyar egészségügynek. Az ok ezúttal is a "kapacitáshiány" - azaz valószínűleg nincs elegendő orvos.
December közepétől nem fogad több babát a koraszülött osztály a Honvéd Kórházban

Orvoshiány miatt bezár – sajnos túl gyakran olvassuk ezt a mondatot mostanában. Ezúttal a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centruma érintett, méghozzá hamarosan, ez év december 15-én.

Válságértekezleten tárgyalták kedden, hogy miként lehetne újra működtethetővé tenni a kórház szerint a főváros egyik legjobbjának számító, a méhen belüli rendellenességekkel, a születést megelőző időszakban kialakult fertőzésekkel, vagy a születés során fellépő problémákban érintett csecsemőkre szakosodott osztályt (PIC): ez nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC).

A hvg.hu szerint az osztályról eddig hét orvos távozott az utóbbi fél évben. Felmondásuk oka a megbecsültség hiánya és az alacsony fizetés volt – mint már annyi, az egészségügyi pályáról távozó esetében. November végére három főre csökkent személyzet – így jutott el a PIC oda, hogy december közepére bezár a már addig is egyre kevesebb beteg babát fogadó osztály.

Az index értesülései szerint két hete a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya az akkor már nyilvánvaló problémára azt válaszolta, hogy téves az értesülés, a betegellátás biztosított.

A tervek szerint a bezárás időtartama két hetet ölelne fel; a kórház vezetése januárra szeretné megoldani a tarthatatlan helyzetet. Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője a hvg.hu szerint egy jelentős béremelésben látja biztosítottnak az oszály szakember utánpótlását, de Kun Szabó István, a kórház parancsnoka ebbe egyelőre nem egyezett bele.

A Honvédkórház más osztályai sem működnek problémamentesen. Az alacsony bérek okozta elvándorlási hullám még tavaly augusztusban az aneszteziológusok és a traumatológusok távozásával kezdődött. A sürgősségi centrum szakembereit ugyan sikerült kétszeres mértékű béremeléssel a kórházban tartani, de ez jelentős bérfeszültségeket okozott a többi osztályon dolgozó, aránylag alulfizetett szakorvosokkal szemben.

A bezárás - előre nem látható - ideje alatt a János-kórházban működő PIC, illetve a Semmelweis Egyetem női klinikája fogadja majd az idő előtt útnak indult babákat, illetve akiknél komplikáció várható a születéskor.

Megkerestük az ügyben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Kommunikációs Osztályát, akik bár cáfolták, hogy bezárna a koraszülött osztály, közleményükben mégis beismerték, hogy ideiglenesen nem fogadnak több babát. 
"A napokban megjelent sajtóhírekkel szemben - ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk -, az intézmény koraszülött osztálya nem zár be. Kapacitáshiány miatt - az illetékes tárcával folyamatosan egyeztetve – a PIC előre láthatóan 2018. december 16-tól kezdődően rövid időre, átmenetileg elsődlegesen a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház intézmények azonos profilú osztályaira irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket. Így a biztonságos ellátás folyamatos" - írták.

Indexkép: wikimedia commons

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.