Terhesség hétről hétre - 39. hét

Dr. Sápy Tamás - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harminckilencedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 39. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Mostanra a pici elérte a születési súlyát, - ez általában 3 és 4 kiló körül mozog; a hossza 45-55 centi - és minden szerve működik. Mivel az anyák csupán 5 százaléka szül „időben”, a baba most már bármelyik pillanatban megérkezhet. A szülés többféleképpen kezdődhet: enyhe görcsökkel (a leggyakoribb forgatókönyv), szalma színű folyadék, a magzatvíz elfolyásával, vagy azzal, hogy mesterségesen indítják be a szülést vagy akár a császármetszéssel. Ha programozott szülésed lesz, a korházba érkezésed után akár császármetszésre készítenek elő, akár Prostaglandin gélt kapsz, hogy puhítsa a méhnyakad, - Oxytocint is fogsz kapni intravénásan, ez indítja el az összehúzódásokat, illetve segít a tejelválasztás megindulásában. Ha megvárod, amíg magától indul be a szülés, azonnal hívd az orvost tanácsokért, ha elfolyik a magzatvíz vagy ha az összehúzódások fájdalmasabbá válnak. Valószínűleg azt fogja mondani, hogy várj, amíg 5-8 percenként nem jelentkeznek a fájások, csak akkor menj be a kórházba. Ez hosszú órákba telhet, főleg ha első szülésről van szó, szóval próbálj egy kicsit aludni, sétálni vagy filmet nézni - tegyél bármit, ami kilazít és energiával tölt fel. Tekints úgy magadra, mint arra a futóra, aki másnap futja az első maratoniját. Kicsit meg van ijedve, de annál izgatottabb!Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 39. hét

A test változásai a harminckilencedik hétenMikor megérkezel a kórházba, megnézik, hogy mennyire van kitágulva a méhszájad. (10 centiméternél már jön a baba) Ha 3-4 centire már kitágultál, megkérdezik, szeretnél-e epidurális érzéstelenítőt, hogy könnyebben elviseld a fájdalmat. Vannak, akik esküsznek rá, és vannak, akik természetesen szeretnének szülni. Mindkét álláspont változhat a szülés során, de akkor sincs semmi baj.
 

 

 Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Emlékszel, milyen régen vársz erre a pillanatra? Előfordulhat azonban, hogy nem egészen úgy történik, ahogy elképzelted. Lehet, hogy elfolyik a magzatvized, de nem indulnak meg az összehúzódások - akkor mesterségesen kell, hogy elindítsák. Vagy annyira gyorsan tágulsz, hogy nincs idő beadni az epidurális érzéstelenítőt, bár számítottál rá. És lehet, hogy hosszú órákon keresztül vajúdsz anélkül, hogy akárcsak egy kicsit is tágulnál - akkor muszáj, hogy megcsászározzanak. Ezt egyszerűen senki sem tudhatja előre.

Minden születés olyan egyedülálló, mint a kisember maga, aki a világra jön általa. És azok az események, amiket most katasztrofálisnak ítész, - hogy a férjed egy dugóban csücsül, valahol a munkahelye és a kórház között ,vagy hogy kint hagyta az összekészített kis pakkodat a kapu előtt az esőben, vagy a 20 órás (vagy 20 perces) vajúdásod - mind-mind a gyermeked születéstörténetének szeretett és féltve őrzött emlékei közé kerülnek. Szóval végy egy nagy levegőt, hagyd, hogy sodorjanak az események és élvezd inkább az életed egyik legmeghatározóbb élményét!Teendők az 39. héten

Terhesség hétről hétre - 39. hét

1. Gyakorold mindazokat a relaxációs és légzési technikákat, amiket megtanultál.
2. Pakolj össze a munkahelyeden és állíts össze egy memót a helyettesítődnek arra az esetre, ha netalántán a vajúdás a tervezettnél hamarabb megkezdődne.
3. Beszéld meg a pároddal, hogy szeretné-e elvágni a köldökzsinórt.Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 39. hét

Még ha hónapok óta tervezed is, hogy miként fog lezajlani a vajúdás, van rá esély, hogy egyáltalán nem a terveknek megfelelően fognak alakulni a dolgok. Például ha elfolyik a magzatvized, de nincsenek összehúzódásaid, akkor valószínűleg meg kell indíttatni a szülést. Az sem lehetetlen, hogy a vajúdás olyan gyors lesz, hogy nem lesz idő epidurális érzéstelenítésre, bár azt tervezted, hogy kérsz egy ilyen injekciót, amint megérkezel a kórházba. Készülj fel minden lehetséges eseményre és ne feledd, hogy még ha valami váratlan dolog is történik, az idővel már csak a gyermeked születése történetének egyik apró és gyakran felidézett emléke lesz.A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Közösségi hozzászólások:
Copyright © 2004-2019. CsaládiNet. All rights reserved - minden jog fenntartva.