Terhesség hétről hétre - 26. hét

Dr. Sápy Tamás - 2013-09-19
Terhesség hétről hétre: huszonhatodik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 26. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 26. hét
A magzat a terhesség huszonhatodik hetében

Fontos fejlődési szakaszhoz ért a kicsinyed tüdeje ezen a héten. Elkezd kiválasztódni egy zsíros felületaktív anyag ami szépen beborítja a tüdőhólyagocskák belső felét, hogy kitágulhasson a tüdő a normál méretére, alkalmassá téve azt a légzésre. Bár még kb. 10 hét múlva lesz teljesen készen a tökéletes működésre, de ez a felületaktív anyag megjelenése nélkülözhetetlen lépes abban, hogy a kicsi életképes maradjon az anyaméhből kikerülve is.
 Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 26. hét

A test változásai a huszonhatodik hétenEgy dologról biztos nem beszéltek, mielőtt terhes lettél: az inkontinenciáról. A kismamák, mintegy felét érinti. Az egyre növekvő méhed a hólyagodra is erős nyomást gyakorol, és kicsi szivárgást érezhetsz főleg, ha nevetsz, tüsszentesz, vagy köhögsz. Használj egészségügyi betétet, és próbáld ki az intimtornát, hogy megerősödjenek a záróizmaid.
De addig is itt van egy Kegel gyakorlat: szorítsd össze az izmaidat, mintha vissza akarnád tartani a vizeletedet, tartsd ki 5 másodpercig, majd lazítsd el. Ezt napjában 5-10 alkalommal ismételd meg.

 Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 26. hét

A kellemetlen tünetek láttán, mint, amilyen az inkontinencia, a székrekedés, vagy az aranyér, sokan kétségbeesetten kérdezik: „Segítség! Vissza kapom-e valaha is a régi testemet?”  A válasz, határozottan igen! Amíg ezek a bosszantó tünetek a szülést követően legtöbbször elmúlnak, marad néhány testi változás, ami a várandós időszakon átesett nők sajátja: pl. hogy melleik elvesztik feszességüket, és a hasukon sem lehet többé almát reszelni. A jó hír az, ezek a kis tökéletlenségek egyre kevésbé fognak zavarni, az idő múlásával. Egy újdonsült anyuka mondta egyszer: „Ha a gyermekemre gondolok, akkor az olyan mintha megnyertem volna az Oscart! Már talán nem nézek ki olyan jól, mint a terhességem előtt, de még mindig szeretem azt, amit a tükörben látok!”Teendők a 26. héten

Terhesség hétről hétre - 26. hét

1. Beszélgess a lehetséges gyermekorvosokkal. Kérdezz utána a védőnőtől és a helyi anyukáktól, kit ajánlanak.
2. Használd ki a lehetőséget egy utazásra. (A harmadik trimeszter után ugyanis már ajánlott elkerülni az utazást.)
3. Végeztesd el a vércukorszűrést.Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 26. hét

Ezekben a napokban az ödéma - azaz a kéz és a lábfej megduzzadása - megnehezítheti, hogy gyűrűt viselj vagy állandóan a lábadon tartsd a cipődet. Gyakorlatilag a terhes nők 75%-a szenved ezektől a tünetektől. A testedben felhalmozódó felesleges folyadék miatt a kezeid, a lábad, bokád és a lábfejed megdagadnak. Igyál sok vizet, mivel ez megkönnyíti a felesleges anyagok kiürülését a szervezetedből. A kompressziós harisnya viselése is segíthet a megelőzésben.A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media