SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

Családinet [cikkei] - 2018-07-02
A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése.
Genetikai vizsgálatok a terhesség alatt - Mikor kötelező, mikor ajánlott?

 

"Az előírások szerint Magyarországon háromszor kötelező megnézni a fejlődő babát a terhesség alatt, azonban a "nulladik", úgynevezett terhesség-megállapító UH is kiemelten fontos. A mai kor lehetőséget ad arra, hogy fájdalommentesen, veszélyek nélkül, pontos képet kapjunk a magzatról, és időben kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket" - mondja Dr. Molnár László szülész-nőgyógyász, magzati genetikai ultrahang specialista.
 

Magyarországon az előírások szerint három alkalommal nézi meg szülész-nőgyógyász szakorvos a fejlődő magzatot:
 

  • először a 12-13. héten, majd
  • a terhesség 18-21. hetében, és
  • a harmadik trimeszterben, a 29-32. hét környékén.

"Ez a három vizsgálat lényegében a legfontosabb, hisz ezek eredményével tudjuk biztonságban a kismamát és a babát. Az első genetikai ultrahangot a köznyelvben Down-szűrésnek is hívják, de nem csak a Down-kórról szól, ekkor végezhető el az első, csaknem teljes körű anatómiai vizsgálat, valamint a szív- és érrendszeri szűrés.

A második trimeszteri ultrahang a 19-21. hét környékén a legrészletesebb anatómiai ultrahang: az ekkor esetlegesen felfedezett rendellenességek kapcsán van még idő olyan vizsgálatokra, amelyek cáfolhatják vagy alátámaszthatják azt a gyanút, amelyet az ultrahangon látni vélünk, illetve a későbbi kontrollok szempontjából is fontos.

A harmadik, kicsit más jellegű ultrahang, a 28-31. hét környékén javasolt. Magzati állapot-diagnosztikának lenne helyes hívni, hiszen ott azt figyeljük, hogy a magzat a megfelelő ütemben fejlődik-e a méhen belül. Ez a vizsgálat hivatott arra, hogy észrevegye, ha a magzat esetleg lemarad a növekedésben" - mondja Molnár doktor.
 

A nőgyógyász szerint a terhesség megállapításának idején végzett „nulladik” ultrahangos vizsgálat a kismama gondozásba vétele szempontjából ugyancsak rendkívül fontos

"A 6-8. hét környékén nézzük meg, a méhen belül van-e a terhesség, akkor derül ki az is, hogy hány babával találkozunk, illetve jó helyen tapadt-e meg az embrió, milyenek az életkilátásai. Azért fontos ezt a vizsgálatot komolyan venni, mert ha nem tudjuk pontosan, mikor fogant a baba, a 12-13. heti ultrahang lehetőségének kiszámítása is elcsúszhat, jóllehet annak szigorú időtartama nem véletlen.

Ha a kismama csak a menstruációja alapján számolja a terhességét, és azt vélelmezi, hogy a 12. hétben van, előfordulhat, hogy egy héttel nagyobb a babája és kicsúszik az időből. Az említett nulladik UH-nak a jelentősége abban áll tehát, hogy ha már léteznek a legmodernebb technikák, amelyek segítségévek képesek vagyunk igazolni, hogy a terhességi teszttel kimutatott terhesség él és méhen belül van, akkor abban is segítséget kapjunk, hogy az első, genetikailag fontos állomáson ugyancsak a legpontosabb információkat kaphassuk a magzat egészséges fejlődéséről. Mind a magzat, mind a kismama érdekében."

Ezeken kívül is van lehetősége a kismamának megnézni a magzatot, hiszen ma már a babamozikra akár a családdal együtt is lehet érkezni.
 

A babamozis ultrahangok a 24. hét után ajánlottak

Ekkor már van a babának olyan szép kis pofija, amit jól lehet látni a képernyőn. Ha úgy fekszik és megfelelő a pozíció, akkor el tudnak készülni a 3D-s képek, melyek aztán bekerülhetnek a családi albumba. Természetesen ezek az alkalmak sem csak a szórakozásról szólnak, ilyenkor is megnézi a szakorvos, hogy minden rendben van-e a babával.

Indexkép: maxpixel
Forrás: purecom.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja